Love this post:Love this 15

Jag fick en fråga här på bloggen om vad jag äter för vitaminer och mineraler för håret. Jag var tvungen att ta kontakt med Cosmetique-Mia för att allt skulle bli rätt i mitt svar, jag är ju ingen specialilst – men jag vänder mig till speciallister då jag behöver dem. Jag bad Mia svara på några av mina frågor om vad och varför och här kommer hennes svar:)

Många frågar om hud, hår och naglar och hur man ska få dem bättre. Det finns självklart produkter för utvärtes bruk som hjälper, men det ligger något bakom ordspråket lyder  “skönhet kommer inifrån”. Det kan vara bra att komplettera med kosttillskott om man märker att ens dagliga kost inte räcker till. Allt som du äter och dricker påverkar din hud, ditt hår och dina naglar. Även hur du sover, om du stressar m.m påverkar också. Detta märks framförallt under mer stressade perioder, då håret kan tunnas ut och naglar och hud har en tendens till att försämras. Stress urlakar våra lager av zink och magnesium.

Om hår och naglar är dåliga, så är det ofta ett tecken på att kroppen är i obalans och inte har den näring som behövs. Samma gäller huden, då en hud som är frisk som har lyster och liv, är en fin indikation på att du mår bra på insidan. Hudproblem och dålig hy överlag är således kopplat till näringsbrister, felaktiga fettbalanser, för lite lugnande mineraler (framförallt zink och magnesium), inre stress, dålig tarmflora och allmän obalans i kroppens förmåga att hantera inflammatoriska processer och utrensning.

Zink en av de mest förekommande mineralerna, så det förekommer i stor mängd i just hår, hud och naglar. Det är med anledning av det, som zink kallas för vår skönhetsmineral och läkningsmineral. Zink förebygger och kan avhjälpa hudproblem, och har också en läkande förmåga på huden, samtidigt som det stärker hår och naglar. Zink är således en viktig antioxidant som är aktiv när DNA och RNA -proteiner byggs upp. Andra viktiga ämnen är magnesium som minskar effekterna av stress i kroppen och bidrar till att minska trötthet och utmattning, kalcium som ingår i alla våra vävnader samt en grundläggande god mineral- och vitaminstatus på övriga näringsämnen. Också på att omega-3 smörjer kroppen både inuti och utanpå, vilket gör att framförallt huden blir mycket mjukare, med mindre risk för irritationer och inflammationer. Brist på B-12 vitamin kan ge håravfall. Tänk också på att: sov ordentligt, vila kroppen, träna ordentligt så att du svettas ut slagg och skräp, ät ren mat som minskar belastningen på kroppens avgiftningssystem, var noga med att dricka ordentligt med vatten som rensar ut och ät långsamt, tugga ordentligt och välj mat som är ekologisk och full av näring och bra byggstenar.

Här är några ekologiska superfoods från Renée Voltaire som jag rekommenderar, man ska inte äta alla på en gång men dessa har fina näringsämnen för hår och hud! Om man ska ta tillskott tycker jag man ska ta naturliga sådana och av en bra kvalité, kroppen känner bäst igen naturliga ämnen och tar då också upp dem bäst.

Vetegräs – Pulvret innehåller näringsämnen som klorofyll, selen, fosfor, magnesium, zink, koppar och mangan.

Baobab – Ekologisk
, Rik på vitamin C som ökar järnupptaget, är nödvändigt för bildandet av kollagen. Rik på magnesium och järn som bidrar till att minska trötthet och utmattning. Rik på zink.

Chia – är raw och rika på omega 3, fiber, kalium, kalcium, fosfor, magnesium och järn. Omega 3 är ett fleromättat fett som kroppen inte kan tillverka själv, vi måste få i oss det via maten.

Maca – Maca är rik på vitamin C, kalium, kalcium, järn, zink, koppar, mangan och jod. Vitamin C ökar järnupptaget och liksom järn bidrar det till att minska trötthet och utmattning. Zink bidrar till normal syrabasbalans. Maca sägs lindra PMS-besvär och symptom såsom värmevallningar och humörsvängningar vid klimakteriet. Maca sägs även vara bra för hyn och kan hjälpa vid acne och blemmor. Tips! Du får bäst effekt av Maca om du konsumerar den i cykler. Tips är att ta en daglig dos i tre veckor för att sedan göra ett uppehåll den fjärde veckan.

Spirulina – Spirulina är en sötvattenalg som innehåller en hög andel vitamin E, tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, kalium, kalcium, magnesium, järn, zink och koppar. Den är raw och ekologisk.

En riktigt fin höst önskar jag er alla!
Mia Segervall
SKY-kosmetolog, kosmetikrådgivare, kostrådgivare
Cosmetique Salon Ab

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *