Love this post:Love this 20

Förra veckan kom Hufvudstadsbladets bilaga Livsstil ut, och där kunde man läsa mina artiklar om instagramkonton jag inspireras av och modesnack med Camilla vid min favoritboutique Sköna Clara.      

När jag får nys om att det kommit in nyheter till min favoritboutique, sätter jag mig alltid i min röda bil och kör med racerfart till utkanten av Karleby. Där, intill skidspåret, finns den legendariska modebutiken Sköna Clara. Av bilstallet finns inte mycket kvar. Nu är det utbyggt ett par gånger och så långt ifrån ett bilstall man nu kan komma. Här möts vi kvinnor.

Interiören är stilfulll med kristallkronor, svarta läderstoffan i rokokoo och ljusa färger. Boutiqueägarinnan och min goda vän Camilla Auren-Raatikainens koncept fungerar. Vi vallfärdar, ibland långa vägar, för att besöka denna pärla till klädboutique. Camilla besöker modemässor i Köpenhamn, Milano och Paris, för att plocka ut det bästa märkena. Hon kan klädernas historia, har ofta träffat designern själv. Förser mig och sin kundkrets med unika plagg, som vi kan glädjas av i många år.

Jag rullar in på parkeringen, oftast smockfull i reatider, ja kundkön kan räcka ut till parkeringen ibland. Men idag är det en vanlig dag i januari, den största rean är förbi och nu väntar vi ivrigt på vårnytt! Camilla möter mig i dörröppningen, elegant klädd i det nyaste nya – slår ut med armarna och utbrister: “Det är sååå härligt att vara kvinna!”. Jag instämmer fullt ut. På galgarna hänger nyheter som hon just packat upp. Jag får en chokladkaffe, något hon bjudit de senaste 10 åren. Det är inte bara kläder vi tittar på, utan hela upplevelsen. Vi skrattar och pratar om vårens mode.

– Uttrycksfulla och intressant mönster, är absolut mina favoriter bland vårens trender, berättar Camilla och beskriver den trendiga basgarderoben med blommiga, luftiga klänningen som är lätta att bära. Jag skulle matcha med tuffa bikerboots eller sneakers. Bekvämt och skönt. Klänningarna kommer vara talande och färgglada och inte alls krävande. De behöver inte kläs upp eller ner, utan kan bara användas. Accessoarer blir inte lika viktiga. Klänningen får tala.

Trender är något modehusen erbjuder, stil är det du väljer. Trender skall inte begränsa, utan vägleda. Trendens röda tråd går genom alla designermärken kollektioner, men tillämpas såklart med varje designers eget fingeravtryck. Inspirationen hämtar de från resor, filmer, musik – ja alla form av kultur. Mode blir därmed en avspegling av samtiden, där säsongens kläder tolkar de som sker i världen. Utifrån det får vi sedan skapa vår personliga stil.

För mig är intresset för mode och design starkt, något som avspeglas i mitt liv och i min blogg. Viljan att uttrycka mig via mina kläder. Det är fascinerande vad ett stycke tyg kan åstadkomma. Jag minns mina seglingsbyxor med hängslen. Som jag njutningsfullt kunde syna i varje detalj och söm. Uppenbart gjorda med omsorg.

Jag kan älska en vacker, fantasifull och välgjord silkesklänning. Kan känna eufori över mina klackeskor med röd sula men känner jag mig lika hemma i mina hängselbyxor och ljusblåa gummistövlar. Kontraster stimulerar, åtminstone om ni frågar mig. En stadig grund i det som ger vårt liv relevans, det är då vi kan florera i det ytliga.

Besöket hos Camilla på Sköna Clara gjorde mig lika lycklig som vanligt. På vägen hem funderar jag över den lista med trender som jag antecknat ner. Är nog inte beredd för cykelbyxor än, men vem vet. Det är ju lekfullt.

Vårens trender i tolv punkter:

1. Vårens stora färg är beige. Klä dig i jordnära toner som kamel, sand och ljus khaki från topp till tå.

2. Spets, men på ett lite annat sätt än vi sett tidigare. Nu är plaggen i spets mer rockiga, sportiga, maskulina eller patchwork.

3. Det kan inte bli för mycket mönster! Blommor, leopard, rutigt, randigt. På alla plagg. More is more, både i volym och i färg och mönster!

4. Mixa och matcha mönster och material. Nu gäller det inte att vara en väggros. Man skall ha föga huvudbry om vad som matchar och passar ihop. Våga mer!

5. 80-talet har smygit sig på redan några säsonger och kommer stort i vår. Det blir axelvaddar, puffärmar, vida byxor, korta toppar och härliga 80-tals färger.

6. Transparent, både i kläder, skor och accessoarer.

7. Cykelbyxor, gärna med en blazer, over size skjorta eller stockad tröja.

8. Vi drömmer om Californiens stränder, tar inspiration av filmen Jaws och klär oss som vi var påväg till stranden. T-shirts med print, kanske en text, som säger om vem vi är, visar vår personlighet. Och batikplagg!

9. Färger! Vi ser mycket gult, lavendel och starka neonfärger. Gärna i block.

10. I vår lägger vi stort fokus på hantverk, detaljer och virkat. Vi älskar också frillor, volanger och fjädrar på våra plagg.

11. Demin. Gärna stentvättade a’la 80-tal. Jeansen går högt upp i midjan och blir vidare i byxbenen.

12. Vi kommer att se mycket bikerboots, sneakers och blockskor i vår. Inget anspråkslöst här heller.


You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *