Love this post:Love this 0

I folkmun har onsdagen oftast kallats för askonsdag, trots att askonsdagen egentligen är den onsdag som inleder fastan. Askonsdagen har fått sitt namn efter den gamla kristna traditionen att den dagen beströ sitt huvud med aska som offentlig botgöring. Egentligen heter onsdagen dymmelonsdag, liksom hela dymmelveckan, som är veckan före påsk. Namnet kommer från att man under stilla veckan använde träkläppar (på fornsvenska dymbil) i kyrkklockorna för att dämpa ljudet. Under stilla veckan fick man inte göra något arbete som krävde eggvapen eller var högljutt. I Nyland har benämningen klockonsdag också varit vanlig.


Texten om askonsdag är lånat härifrån!

You may also like...

0 Comments

 1. Åå, man bara dräglar över dina fina outfits!Älskar den där klänningen.
  Du Malena, vem har designat dina sidor? Jag letar efter en designer för min blogg också nu 🙂

  1. Hej Ulla!
   Jag och Kärleken är så duktiga (om man själv får säga 😉 ) att vi designat Malenami sidorna helt själv! 🙂
   Ha det gott!

 2. Stort TACK för dina inlägg om påskdagarna! Du svamlar inte bara om allt möjligt,utan du skriver om intressanta saker som böcker,mode,Tom Peters! föreläsning,coachen Treier!-Ja,det är alltid lika spännande att logga in till din sida!! Malenami-du är BRA!

 3. […] på Tom Peters seminarium. Påskoutfitsen var skitsnygga om jag får säga själv. Mulimåndag, askonsdag, skärtorsdag, långfredag. Kärleken och jag vann årets par vid Teologiska studentföreningens […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *