Veneziansk afton imorgon

Love this post:Love this 0

Veneziansk afton eller förkortat Veneziaden, alternativt villaavslutningen, är ett festligt avsked till sommaren som firas i Jakobstads- , Karlebytrakten och i Vasa i Finland. Veneziaden firas numera veckoslutet kring den sista lördagen i augusti och festligheterna kulminerar i mäktiga fyrverkerier, fackeltåg och eldbål på lördag kväll. I Karleby har man även utvecklat traditionen till en festival.

Som namnet förtäljer har traditionen sitt ursprung från Venedig i Italien. Under 1800-talet blev det på modet att hålla så kallade illuminerade aftnar eller Venezianska aftnar bl.a. i St. Petersburg och i Helsingfors och det kan spåras i spridningen av fyrverkerikonsten. Traditionen spred sig till hela Finland men dog så småningom ut. Till dags dato har traditionen enbart fortlevt i norra Österbottens kusttrakter. Adjektivet för det som har med Venedig att göra stavas egentligen venetiansk, men stavningen veneziansk och Veneziaden har etablerats i Jakobstads- och Karlebytrakten.

Villa avslutningen har också en legend: Det sägs att kvinnorna vars män var fiskare/kräft fiskare, tände på stora brasor och facklor nära stranden så att deras män kunde hitta hem till julen, detta hände alltså sent på hösten.

Wikipedia

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *