Denna text har jag skrivit för Livsstil, en bilaga för tidningen Hufvudstadsbladet.
När jag var 23 år gjorde jag en lista på mål jag ville nå det året. Dessa listor på mål har jag gjort sen jag var tolv. Jag gör dem varje höst, det är då mitt år börjar. Det är alltid spännande att se vilka mål man uppnått under ett år – stora som små. Under åren har de ändrat mycket. Tittade på pappret med de handskrivna målen, och de såg så tråkiga ut, som utan kraft. Tänkte att jag nog kommer ha ett rätt så tråkigt liv det året även om jag uppnår alla dessa mål. Jag rev sönder papperet och tog ett nytt. Nu skrev jag upp nya, spännande mål – plitade ner mina vildaste fantasier och lät pennan ryka. Skrattade högt åt de tokiga idéerna jag kom på! Lade undan lappen i en bok i bokhyllan och glömde bort den.
Ett av de galna målen, jag lagt upp, var att segla över Atlanten.
Några månader senare började jag skriva på min första blogg – om min seglats över Atlanten.
Exakta skrivna mål har mycket kraft
Men det var inte förrän två år senare, jag skulle kliva in i den roll på internet, jag har än i dag. Som bloggaren Malenami.
Det var min mors idé att jag skulle börja blogga. Hon hade varit med om en svår skidolycka och blev sängliggande en längre tid.
Under denna period började hon läsa bloggar och gladdes åt bloggare som bjöd på intressanta liv. Det tog länge för mig att ta steget att lägga ut mig på nätet, men jag är glad att jag vågade. Jag hade en önskan om att kanske en dag få ett samarbete med något företag. Det var över tio år sedan och det har blivit väldigt många härliga samarbeten med många olika företag sedan dess! Idag kan jag kalla mig för en influencer och sociala medier är mitt jobb.
Under hösten 2011, i New York, träffades vi första gången. Linda Hörnfeldt och jag. Jag hade blivit bjuden till New York av Efva Attling, för att närvara på realesefesten för nya butiken. Jag hade då varit Attlings smyckesambassadör i över ett år och kände att jag äntligen slagit igenom som storbloggare! Linda jobbade då som ansvarig för online kommunikation och e-handel hos Efva Attling.
När jag tänker tillbaka på åren som bloggare dyker Linda Hörnfeldt upp många gånger och som branchkollega är hon en person jag gärna bollar med kring frågor om sociala medier. Hon är verkligen en expert och har tagit sin expertis till en ny nivå – gjort det till sitt jobb.
Linda har bloggat i snart två decennium på LaLinda.se och har stor koll på den svenska bloggsfären. Hon föreläser frekvent om influencer marketing och personligt varumärke och är även grundare till intresseorganisationen Influencers of Sweden. Med denna organisation ville hon ge en plats för de som jobbar inom sociala medier. Att vara bloggare och att kunna att prata om det vi jobbar med kan många gånger vara väldigt ensamt. Som kreatör är det väldigt lätt att fastna i sitt eget huvud, att ifrågasätta sig själv och att få prestationsångest. Men att kunna lufta det med sina branchkollegor, folk som förstår en, gör så mycket. Men det är också viktigt att byta erfarenheter kring konkreta saker så som hur man tar betalt i ett samarbete med ett företag, vilka lagar man behöver följa, vilka de bästa redigeringsprogrammen är för bilder, vilket webhotell man skall jobba med med mera. Det handlar om att ge folk kollegor.
Förra året utkom Lindas bok ”Yrke: Influencer”, som är en handbok för de som verkar inom branschen men också en bok som handlar om att utbilda och informera samhället om vad influencers är för något. En bok om vad som krävs och varför man skall samarbeta med influencers. Linda skrattar och säger att den första meningen i boken är: ”Detta är inte en bok som handlar om att bli känd”. Hon menar att den är en realitycheck på vad som krävs, om det hårda jobbet bakom att bli en god influencer.
Fler och fler företag inser värdet att jobba med profiler som har trovärdighet hos sin målgrupp. Gemene man litar ofta inte på reklam, man litar inte på budskap som kommer direkt från företaget själv. Det handlar om att få någon annan att dela ditt budskap för dig och det är det influencers gör. Kan man då dela det med en hög trovärdighet och ett högt engagemang hos en person som passar in i storyn med sitt varumärke, då är det en homerun!
Hur skall företag tänka, frågar jag Linda? Sluta titta på följarsiffror och börja titta på engagemang och relevans, svarar hon. Det är det enda som spelar någon roll. Var finns de relevanta följarna och vems varumärke fungerar vi med? Tänk på att influencers också kan skapa innehåll till dina kanaler. Influencers kan sin målgrupp och också då ditt företags målgrupp och är experter på sin nisch och att skapa innehåll.
Det finns många bloggar och instagramkonton man följt genom åren och följer än. Vem jag tittar in hos, har mycket att göra med var jag befinner mig i livet. Jag har också mina favoriter jag följt i över tio år – de är de personerna som berört mig. Vad är det som gör en blogg bra? Linda säger att det måste finnas ett budskap, en passion, man måste kunna se att personen som skriver bryr sig. Se att hen tycker om det den gör, tycker om sina följare och gillar att kommunicera. Det måste finnas en personlighet. Idag behöver du nischa dig, om du vill slå igenom. Men Linda menar att man inte behöver nischa sig för smalt, men att budskapet skall vara klart för en följare. Man skall visa öppet vad man vill bidra till världen. Du kan inspirera, utbilda eller underhålla. För att kunna göra någon av dessa tre behöver du kunna fånga folk. Skall du blogga borde du kunna skriva bra och ta bra bilder. Du måste kunna förmedla en känsla. Varför bloggar är så populära är för att det är lättare att relatera till Gunnel, som skriver om sitt odlingsintresse, än till t.ex. Beyoncé. Blir nivåskillnaden för stor, då blir det en idolisering, inte en ”kompisrelation” som vi ofta känner med de influencers vi följt länge.
Vi ser en stark trend av att var trötta på det perfekta i sociala medier. Folk vill se en mindre polerad sida, man vill ha autenticitet. Vi vill kunna relatera. Detta är något vi hade i bloggosfären för ca 10 år sedan. Sedan blev trenden att modebloggarna började ta otroligt fina ”location bilder”, visade upp sina outfits vid spektakulära ställen. Nu är vi tillbaka med att man kan ta en outfitbild i hallspegeln. Motreaktionen mot allt det perfekta kommer att fortsätta. Linda säger att hon älskar vackra bilder och fina flöden, men hon tror man kan ha det, och att det fortfarande känns äkta. Vi kommer att se mycket mer video, tror hon också. Instagam stories är stort just nu och blir större.
Linda tror också vi kommer att se en renodling av influencer yrket. De som gör det bra kommer att lyckas och de som inte gör det bra kommer att försvinna. Man kommer inte undan mer med att göra det halvhjärtat, utan nu är det själ och talang som syns och lyckas.
Linda Hörnfeldts fem tips för att lyckas som influencer
- 1. Hitta din nisch, ditt budskap, passion, oavsett vad du vill kalla det. Du måste kunna beskriva vad du gör och vem du är i ett par meningar. Tänk på att ha ett starkt varumärke, hur du vill synas och att följare skall komma ihåg dig.
- 2. Välj en kanal, högst två och gör den bra!
- 3. Vem skapar du innehåll för? Lär känna din målgrupp och ta hand om de följare du har. Svara på kommentarer, engagera dem, fråga dem frågor. Sociala medier handlar om att bygga relationer.
- 4. Skapa bra innehåll. Kvalité över kvantitet! Du kommer inte undan med att vara medioker. Det är för mycket folk i denna sfär, för att man skall kunna synas med mediokra inlägg, som inte får följarna att känna något.
- 5. Våga sticka ut hakan, kör ditt race, var dig själv och tro på ditt budskap! Hitta dem som tycker som du. Då har du hitta ditt community och det är där magin händer. Sociala medier handlar om att vara social och det är en tvåvägskommunikation.
Nämen hej så trevligt att se sin nuna här! Kram på dig!