Love this post:Love this 0

Jag blev uppringd av en journalist för några veckor sedan, han ville ha min åsikt om sponsorering på bloggar. Eller om köpta bloggar. På tapeten är ingen mindre än Katrin Zytomeirska. Hon har blivit anklagad för att ha tagit emot en gratis resa till Karibien, men så var inte fallet – hon hade fått en blygsam rabatt. Ni som känner till Katrins blogg vet att hon skriver provoserande och precis som hon tycker.. Ni som inte visste det vet det nu. Jag kopierade en del av hennes text från ett nytt inlägg läs hela inlägget här!, Katrin svarar på Irene Sokolows frågor:

“1. Det börjar bli dags att deklarera. Skatteverket har gjort en utredning där man slår fast vid vilka tillfällen en bloggare bör deklarera olika prylar och tjänster som de tagit emot (och bloggat om eller behållit). Men det har aldrig prövats i domstol hur bloggare ska beskattas. Vad är dina tankar kring detta?

Jag har inte över huvud taget funderat kring detta. Det är många företag som kontaktar mig för att de ser värdet i att jag skriver om deras produkter i min blogg. Företag gör det antingen via mejl och länk, genom att skicka produkter eller förfrågan om sponsring. Precis som en tidningsredaktion så testar jag vissa av dessa produkter, vissa skriver jag om, vissa kastar jag i papperskorgen, vissa älskar jag och köper sen när de tar slut, vissa skriver jag att jag inte tycker om osv. Det har aldrig fallit mig in att ta upp detta i min deklarataion. Jag ber inte om dessa produkter och jag komer inte att lägga ner varken tid eller pengar på att skicka tillbaka dem eller göra något alls med dem. Det är företagen som bör betala skatt för dem. Det är marknadsföring för dem. För mig är det mest slöseri med tid. De varumärken som intresserar mig (Luis Vuitton, Marc Jacobs, MiuMiu mf) är tyvärr inte de som skickar mig produkter. Det är för det mesta skitföretag som inte intressarar mig alls. Skulle jag även betala för detta? Nonsens.

2. Finns det förutfattade meningar bland folk om hur mycket “presenter” ni får?

Avundsjukan är inte så stor någonstans i världen som den är i Sverige. Majoriteten här är sossar och de anser att det ska vara lika för alla. De skiter i att jag faktiskt levererar underhållning (positiv samt negativ) för över 200 000 människor hela tiden och har gjort det i snart tre år. De anser att de ska belönas med samma pengar och samma möjligheter fast de sitter hemma och pillar navelull.

3. Blir folk provocerade när du skriver om till exempel den här resan till Aruba?

Nu får du fan ta och sluta tjata om den här resan till Aruba. Gör din research för fan.

4. Som blivande förälder, har du blivit kontaktad av många företag som hoppas att du ska blogga om just deras produkter?

Verkligen.

5. Vad gör du med prylar som du får – skickar du tillbaka dem eller struntar du i att hämta ut dem ibland?

Jag hämtar oftast ut dem. Sen testar jag dem eller så kastar jag dem.

6. Tycker du att bloggare är särskilt utsatta för näsvisa frågor om de tar upp det ena och det andra i deklarationen. I jämförelse med andra. Jag tänker på att det ju finns en annan typ av marknadsföring, nämligen produktplacering, till exempel sådana som låter sig fotograferas med just ett visst företags kläder på vimmelbilder etc. Laila Bagges och Niklas Wahlgrens bröllop är ett tydligt sådant exempel.

Jag har ingen aning. Jag har inte funderat kring detta. Om jag får en revision så ska jag förklara för skatteverket vad som jag har fått från vem. Inga problem!

/Irene Sokolow

Fotnot: Nej, man kan aldrig köpa mina inlägg eller mina åsikter. Det som jag skriver tycker jag. Det är jag och bara jag. Man kan aldrig betala mig för att jag ska skriva bra om en vara eller en tjänst. Eller över huvud taget betala mig. Däremot sticker jag inte under stol med att jag och ALLA större bloggare får produkter som vi väljer att använda eller inte använda. Det spelar ingen roll vilken sida vi bloggar på. Företagen vill produktplacera på oss. Så är det.”

Läs här inlägget om sponsoreringen och förtal på Katrins blogg.

Och jag talade förstås om Kissie – inte om Kenza i artikeln. Kissie hade nyligen över en miljon besökare på en dag…

Nellinan vaatehuone hade ett bra inlägg här nyligen om “Piilomainontaako?”

You may also like...

0 Comments

  1. Tycker hela grejen är lite överdriven. Bloggar funkar precis som vilken tidning som helst. Hur många tidningar tror ni inte är köpta då, köper företagen en stor annons kan ni lita på att deras produkter dyker upp i recensioner och plocksidor också…

  2. Vad tycker du Malenami, skall bloggare beskattas på de presenter företagen skickar dem?

  3. D e väl ganska klart att företagare vill sponsorera populära bloggar, d e bara business-minded hel enkelt. Jag tycker inte d e något fel me d. Bloggaren får “betalt” för att den orkar hålla på me en sånhän blogg, kan tänka mej att d e mer eller mindre heltids-arbete.
    Om d sen e så att bloggaren faktist gillar d produkter som mest pomppar upp i inläggen, d e en annan sak. Trovärdigheten lider, helt självklart. Eller sen kanske d e bara så att du hittar allting på Sköna Clara o därför finns det många inlägg och affischerna vid sidan. ?

    1. Jag är INTE sponsorerad av Sköna Clara. Camilla och jag är goda vänner och ja, jag älskar butiken Sköna Clara. Camilla har otroligt god smak och hennes boutique ger den lilla extra guldkanten i vardagen. Jag skriver om sådant jag tycker om och det tänker jag fortsätta med.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *