Love this post:Love this 0

Kom alldeles just från biblioteket. De rensar bort gamla böcker. Jag valde ut tiotals böcker till barna i Chydenius lågstadium. Allt från spännande deckare, Pascals “tvillingarna”-böcker (kommer ni ihåg dem?) och bilderböcker. Som denna illustrerade skatt. Jag har alltid beundrat John Bauers magiska konstverk. Lilla Clara med det långa gyllene håret.

“John Bauer, född 4 juni 1882 i Jönköping, Småland, var en svensk konstnär, målare och illustratör.
John Bauer antogs redan vid 18 års ålder till Konstakademien efter två års förberedande studier på olika konstskolor i Stockholm. Han gjorde tillsammans med sin fru Esther studieresor i Tyskland och Italien till skillnad från majoriteten av hans svenska samtida konstnärer som reste till Paris. Han började redan 1907 att illustrera sagosamlingen Bland tomtar och troll och räknades snart som Sveriges främste sagotecknare, med en svensk hållning.
Vid flytten från Bunn i Småland drunknade John Bauer (36 år gammal) med sin maka Esther Ellqvist och deras treårige son Bengt, kallad Putte, då ångaren Per Brahe förliste under en höststorm på Vättern utanför Hästholmen 1918. Det skulle senare visa sig att de symaskiner från Husqvarna som fanns ombord var fellastade och inte tillräckligt fastsurrade vilket fick förödande konsekvenser i den hårda stormen. Ombord fanns 16 besättningsmän och 8 passagerare. Ingen av dem överlevde. Fyra år senare bärgades Per Brahe och familjen Bauer begravdes på Östra kyrkogården i Jönköping. Den tragiska båtolyckan blev mycket omskriven i tidningarna vilket tillsammans med den uppmärksammade bärgningen bidrar till John Bauers berömmelse.” Från Wikipedia.

You may also like...

3 Comments

  1. Lärare på Chydenius

    TACK SÅ MYCKET för hjälpen!!

  2. Vilken tragisk historia, John Bauers och hans familjs … Men han är fantastisk, makalös, vilka älskade bilder han har skapat! En av mina favoriter är när Prinsessan Tuvstarr rider på en älg. Så surrealistiskt och ändå så verkligt, jag tror att om jag gick ut i skogen en skymning skulle jag få se henne där …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *