Love this post:Love this 0

Den bästa bastun finns på Villa Metsola. Det är en gammal vedbastu som ger den bästa löylyn. Här kan man sitta sex personer tätt intill varandra eller själv breda ut sig över bastuflaket. Det stora fönstret i bastun gör hela upplevelsen ännu bättre. Gäster brukar säga att de känner en sådan ro, att själen hinner ikapp då man blickar ut över det stillsamma blåa. Och det är sant!

Då jag och de andra bloggtjejerna var i turkisk bastu i Side, frågade de om vi finnar ofta badar bastu… Vet inte svenskar om att vi faktiskt badar bastu varje dag om vi bara kan? Om då inte varje dag så iallafall på lördagen. Eller torsdagen. Jag lägger nästan alltid bastun på då jag skall i duschen, bastun hör till min skönhetsrutin och jag har kännt mig ganska vilsen nu ett halvt år utan bastu hemma.

Snart, snart är allt klart. Bara bastun kvar – det viktigaste.

Raimo och Pekka kom just in hem till oss med den nya bastudörren – jag valde en grå glasdörr, passar till golvet. Pekka med tobak i mungipan och Raimo med katten i famnen. Jag vill använda asp i bastun. Tycker asp är så vackert, lite beige-grå med sammetsyta.

 Nu är ju saken den att det inte alls blir en stor bastu hemma hos oss. Men det betyder inte att vi skall behöva nöja oss med en sämre upplevelse än på Villa Metsola, nej. Bastuugnen kommer självklart att vara el och jag har redan några fina i kikaren. För en bastuugn skall också vara snygg. Och ge den bästa löylyn.

You may also like...

8 Comments

 1. När jag var liten bastade vi varje fredag. Det var liksom vanan. Basta och sen äta varma mackor och kolla på Dallas.

  Vi har tyvärr ingen bastu i huset men vi har tidigare pratat om att bygga en på baksidan, mot skogen till. Alternativt en bastuflotte på “vår” lilla sjö några minuter härifrån.

  Trots att jag är en inbiten bastubadare så undrar jag vad “löyly” innebär? Bästa draget? Bästa luften?

  kram

 2. Jag känner så igen mig i din beskrivning. Att känna sig vilsen utan bastu.. så sant så sant! Den ro och det lugn man känner i bastu känner man ingen annan stans 🙂

 3. Hmm jag borde nog också testa det där med bastu och se om den skönhetsrutinen funkar för mig med..för den funkar då verkligen för dig 🙂

 4. Jag bor i Sverige sedan många år tillbaka och det här med bastu blir ofta ett roligt diskussionsämne. Det är främst två saker som brukar dyka upp under kvällen: ja, det går att köpa en etta med bastu och nej, finländare använder inte bastu som förråd (som en del svenskar gör). Visst är det intressant att vi är så lika men ändå lite olika på en del punkter?!

 5. Den bästa löylyn är som “bästa badet”, det är tillräckligt hett, inte för torr luft, precis perfekt bad i bastun! 🙂
  Jag känner mej också så vilsen utan bastu, och vill helst bada flera, flera gånger i veckan!! Det är så rogivande, avslappnande och bra för själen. Bastu minskar stressen och är bra för hyn 🙂 LOVE bastu!
  Kram och ha en skön bastukväll!

 6. JA, jag håller på att förgås här i Gula huset utan bastu. När jag tänker på saken – skulle kunna byta ut hela huset mot att bo i en bastu året runt.

 7. Vi har ingen egen bastu men som tur finns det hela 3 bastun i huset, alla superfräscha, i vilket det finns möjlighet att basta varje dag eftersom det finns “öppna turer” (lenkkisauna) alla dagar. Egen bastutur har vi på söndag kväll vilket dessutom har blivit min och min mans egna timme i veckan sen vi fick barn. Min mamma ställer upp som barnvakt då.
  Allra mest njuter jag dock av bastun på någon av villorna i österbotten vilka är vedeldade. Värmen är anorlunda och dessutom har det en speciell doft, för att inte tala om det lilla knastrandet och knäppandet elden och glöden för. Det är extra charmigt med föreberedandet att först elda och värma bastun och sedan bada länge och väl, doppa sig i det iskalla havet mellan varven och sen avsluta med att sitta ute på terassen med en svalkande dryck och titta ut över havet. Åh, den känslan….!

  Men till vardags är det lyx att bara kunna knäppa på bastun (inte behöva bära ved och elda) eller som vi nu- faktiskt får gå till en färdigt het bastu.

  Bastuglädjen är helt klart djupt inrutad i mig 🙂

 8. Älskar att basta 🙂 tjatar på mannen att vi ska installera en bastu kram Diana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *