Love this post:Love this 0

Saimme Canonilta testattavaksi muutaman eri kameran. Tässä pienimuotoinen vertailu Canonin uusimmista järjestelmäkameroista. En niinkään tule kertomaan kameroiden teknisten ominaisuuksien eroista vaan siltä miltä kamerat tuntuvat kädessä ja minkälaisen ensivaikutelman niistä saa. Tarkemmat speksit kustakin kamerasta löydätte alla olevista linkeistä.

Omana kamerana meillä toimii Canon EOS 5D Mark II. Kamera on ollut meillä hieman yli vuoden ja olemme siihen enemmän kuin tyytyväisiä. 5D Mark II on taitoihimme nähden hintava ja laitteen kaikkia ominaisuuksia emme todellakaan osaa (vielä) hyödyntää, mutta on kiva tietää että kehittyminen valokuvaajana ei ainakaan jää kamerasta kiinni. Edellinen kameramme oli sekin Canon – EOS 350D ja siihen verrattuna uusi 5D Mark II oli suuri harppaus eteenpäin. Nykyisen rungon lisäksi optiikkana meillä on Canon 24-70mm f2.8 L sekä Sigman 50mm f1.4. Kummatkin optiikat huippu luokkaa, suosittelen lämpimästi. Seuraavaksi on ostos-/toivelistalla Canon 15mm f2.8 (laajakuva), Canon 85mm f1.2 L (paras potretti-optiikka ikinä) sekä Canon 70-200mm f2.8 L (lisää zoomia).

Valokuvausta aloittelevalle (ja esimerkiksi bloggaajille) suosittelen ehdottomasti rungoksi Canon EOS 550D ja optiikaksi jotakin ns. all-around optiikkaa esimerkiksi Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM. Lisäksi ehkä (Canonin ehdottomasti paras hinta-/laatusuhteeltaan oleva optiikka) kiinteän polttovälin EF 50mm f1.8 II. Tällä paketilla pärjää jo pitkälle. Myöhemmin kun kuvaaja kehittyy ja huomaa mistä/mitä/miten haluaa kuvata voi optiikkakokoelmaa päivittää sen mukaan ja tietysti salamalla kuvaaminen on myös aivan oma lajinsa. HUOM! Alla olevat hinnat ovh-hintoja joita ei kannata pelästyä, tarjouksia löytyy jatkuvasti.

Canon skickade hem några kameror så vi fick testa. Här kommer nu ett litet inlägg om vad vi tyckte om dessa systemkameror, inte så mycket om själva tekniken (det kan ni läsa på Canons egna sidor i länkarna under) utan hur kamerorna kändes i handen och hur vårt första intryck var.

Själva investerade vi, för ett år sedan, i en Canon EOS 5D Mark II. Vi är mer än nöjda med valet. 5D Mark II är ett dyrt val om man jämför med vår färdighet. Vi har inte ens i närheten (än!) all den kunskap som behövs för att dra nytta av alla fina funktioner, men det är trevligt att veta att man kan utvecklas som fotograf och det inte kommer att haka upp sig på kameran. Vår förra kamera var en Canon – EOS 350D och i jämförelse med 5D Mark II så är det ett stort steg framåt. Som objektiv använder vi Canon 24-70mm f2.8 L och Sigman 50mm f1.4. Båda kanonbra, rekommenderas varmt. Till näst på köpe-/önskelistan är  Canon 15mm f2.8 (widescreen), Canon 85mm f1.2 L (bästa poträtt-objektivet, ever!) och Canon 70-200mm f2.8 L.

De som just börjat sin fotokarriär (eller för t.ex. bloggare) och bestämt sig för att bli proffs-fotografer, men inte ännu vet hur, så är Canon EOS 550D:s kamerahus bra att börja med. Och ett så kallat all-around objektiv som t.ex. Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM och så kanske Canons kanske mest prisvärda objektiv med fast brännvidd EF 50mm f1.8 II. Med dessa kommer man redan långt. Efter att ha utvecklas som fotograf märker man vad och hur man vill ta bilder och kan utvidga sin objektiv-samling. (Obs! Bli inte skrämda över priserna här under, mycket bra kameraerbjudande hittas alltid:)).


Canon EOS 5D Mark II


Hinta: 2249.00€ (pelkkä runko)

+ Kaksi erillistä näyttöä
+ Kaksi toiminto-“rullaa”
+ Paino ja rakenne huippu luokkaa (810g)
+ Sääsuojattu
+ Täyskenno
+ Akun kesto
+ Todella hyvä kuvatessa hämärässä
+ Full HD video

– Arvokas


Canon EOS 60D


Hinta: 1199.00€ (pelkkä runko)

+ Kaksi erillistä näyttöä
+ Kaksi toiminto-“rullaa”
+ Kääntyvä näyttö
+ Sama akku kuin 5D:ssä (pitkä kestoinen)
+ Tukeva kädessä ja sopivan painava (520g)
+ Full HD video
+ Uusin malli

– Malena ei tykännyt (tyckte den vinklingsbara skärmen var onödig och så var kameran tung jämfört med 550D)


Canon EOS 550D


Hinta: 995.00€ (pelkkä runko)

+ Kevyt ja kompakti
+ Full HD video
+ Iso näyttö

– Ei toista toiminto-”rullaa”
– Ei pienempää näyttöä kameran päällä
– Kummallinen laukaisuääni


Canon EOS 1000D


Hinta: ~350-400€ (yleensä optiikan kanssa)

+ Pieni kokoinen
+ Järkkärin edut halvalla

– Ei toista toiminto-”rullaa”
– Ei pienempää näyttöä kameran päällä
– Muovinen ja halvan oloinen
– Mielummin Powershot S95 kuin tämä


Kaikki kuvat lainattu sivustolta dpreview.com!

You may also like...

9 Comments

 1. Miksei teknisistä ominaisuuksista mitään?
  60D on kyllä aivan turha ostos, jos vaihtaa 550D:n tasoisesta (tai vanhemmasta) Canonin mallista. Juuri mitään ei ole muuttunut ainakaan juuri teknisellä puolella. Toisaalta tuossa ei näyttäis olevan suurta eroa hinnallakaan, oon jostain syystä aina katstonut että 550D:n saa paaaljon halvemmalla kuin 60D:n., Ehkä hinnat on laskenut tai sit mä en oo vaan ollut hereillä 🙂

  Aika suuren harppauksen ootte kyllä tehneet 350D:stä Markiin! Toisaalta, kai se on ihan järkevääkin. Tuo Mark II on kyllä aika mukavan kokoinen täyden kennon kameraksi… Nikonilla ei ole ihan niin paljon valinnanvaraa, jos ei halua sellaista älyttömän kokoista möllikkää.
  kivaa pääsiäistä!:)

  1. Hei Minna!

   En kirjoittanut teknisistä ominaisuuksista koska asiasta löytyy jo infoa netti pullollaan (ja jutusta olisi tullut ehkä vähän liian “raskas”). Mutta ehkä joskus tulevaisuudessa.. 🙂

   Se on totta, 550:sestä ei kyllä tuohon 60:seen kannata päivittää (vain sen takia että on uudempi malli tms), mutta ensimmäiseksi/toiseksi kameraksi kannattaa miettiä hankkiiko 550D vai 60D. Ovat kuitenkin suhteellisen lähellä toisiaan niin kokonsa kuin ominaisuuksiensa puolesta. EDIT: Ja nythän on tullut vielä uudempi malli 600D (äkkiseltään katsottuna ei juuri eroa 60D:hen).

   Olemme olleet todella tyytyväisiä meidän Mark II:seen ja suosittelenkin sitä lämpimästi. On kiva tietää että on runko jossa opittavaa riittää, eikä oppiminen valokuvaajana jää ainakaan laitteista kiinni.

   Mukavaa pääsiäistä myös sinne! 🙂

 2. sulla on blogissa niin upeat kuvat ja vehkeet ostoslistallakin on aika arvokkaasta päästä, niin olen miettinyt, että kuvaako miehesi (olen ymmärtänyt, että hän ottaa asukuvasi) myös muuten harrastuksekseen tai työkseen tms. Kun aika huikeata ja rahaa vievää on jos tosiaan ihan bloggailua ajatellen on tuollaisia vehkeitä ostoslistalla. (sanoo nim. kateellinen ja köyhä ammattilanen. :D)

  Mitä tuohon haaveilemaasi 70-200 2.8 obiskaan tulee, niin itsellä on siitä IS versio (se vanhempi malli) ja voin vaan sanoa, että se on paras lasi jolla olen ikinä kuvannut. (mitä nyt lähes 1,5 kg paino hieman rassaa pidemmillä keikoilla) Ja ihan jokunen kakkula on aiemmassa photomyyjän työssä tullut testattua. Mä en vaan uskalla mennä kokeilemaan sitä uudempaa versiota, koska tiedän että se olisi vielä hemmetisti parempi ja sit olis pakko vaihtaa. 😀

  Muutenkin on itsellä nyt kauhea rungonvaihtokuume meneillään, kun en ole nyt n. 1,5 vuoden käyttökokemuksen jälkeen oikein tyytyväinen tuohon 5D MK II:en. Jälki on mun mielestä harmittavan usein vähän pehmeää eikä tarkennus toimi aina ihan aukottomasti edes studio-olosuhteissa. Enkä ole ainoa joka tämän ongelman on huomannut, vaan useat muutkin ammattikuvaajat joiden kanssa olen puhunut, kiroilevat samaa asiaa. Ja etenkin tuo yhdistelmä 5D Mk II ja 24-70 2.8 objektiivi ovat olleet vähän murheen kryynejä.

  Nyt siis pitäisi miettiä mikä on seuraava siirto.. Olisko se 1DS MK III (josta kyllä luulis jo pikkuhiljaa tulevan uudempaa versiota) vai kroppikennollinen 1D MK IV. Vois tuo Canon lähetellä mullekin muutamat rungot testiin, niin pääsis miettimään mihin vehkeeseen sitä taas hakis pankista lainaa. 😀

  Ja vaikka itse Canonisti olenkin, niin pitää muuten sanoa, että noissa edullisissa harrastelijajärkkäreissä, mä olen kyllä jo ihan Nikonin puolella. (välillä harkitsen itsekin Nikonin leiriin loikkaamista), monisalamakuvaus esim. on tehty hurjan paljon helpommaksi ja edullisissakin järkkäreissä rungot on Nikonilla mielestäni huomattavasti tukevamman ja vakavasti otettavamman tuntoisia materiaaleiltaan, käteensopivuudeltaan ja painoltaan. Canonin 1000 D esim. tuntuu lähinnä lasten lelulta heppoisuutensa vuoksi.

  Anteeksi kauhea vuodatus, mä vaan aina innostun näistä kamerahommista. Olin 5 vuotta kameramyyjänä ennen kuvaajaksi ryhtymistä ja jotenkin mä vaan edelleen rakastan kaikkea ominaisuuksista jauhamista. 😀

  1. Hei Veera!

   Kiitos! 🙂 Valokuvaaminen on yhteinen harrastuksemme joka on vauhdilla kehittymässä enemmän ja enemmän osaksi ammattia ja kaikkea muuta liiketoimintaa. Emme siis kuvaa pelkästään blogille. 🙂 Mieheni on yleensä kameran takana, mutta blogille otetuissa kuvissa teen kaiken minä itse (kuvien ja kuvauspaikkojen suunnittelun, outfitit, kuvien muokkaamisen ja tietysti lopuksi blogipostit). Myös kuvat jossa en itse ole mallina otan ihan itse.

   Joo, tuo 70-200 II-versio (IS USM) olisi meillä hakusessa. Ja kiva kuulla että olet ollut tyytyväinen. Hirmu hintainenhan tuo on, mutta ei se haittaa. Putken kuva vaan visionboardille, niin jotenkin se aina järjestyy. 🙂 Ja tietty tuo 85mm olisi meille täydellinen, kun suurin osa kuvista (blogille ja muutenkin) on potretti-kuvausta.

   Meillä ei sinänsä ole ollut ongelmia rungon ja 24-70 kanssa (tai sitten sitä ei osaa vaan huomata). Ehkä sitä ajattelee että jos kuva ei onnistu, niin ongelmana on valokuvaaja eikä kamera. Itse en 1D:stä osaa sanoa mitään kun ei kokemusta mallista (vielä) ole. Uskon että meidän Mark II tulee olemaan meidän päärunkona vielä useamman vuoden.

   Se on totta, Nikonin halvimmat mallit verrattuna Canonin vastaaviin vaikuttavat paljon paremmilta. Hyvänä esimerkkinä tosiaan tuo 1000D joka on todella lelun oloinen.

   Heh, vuodatus ei haittaa.. todella kiva kun kommentoit! Mukava lukea ja saada kuulla asiantuntijan mielipiteitä.

   Haleja ja hauskaa pääsiäistä!

   EDIT: Oletko koskaan kokeillut Magic Lanternia? Ajateltiin laittaa se omaan runkoon kunhan keretään.

 3. Va kiva me ett sånthär inlägg. Är själv sugen på en systemkamera, men jag tror att det eventuellt blir en Nikon, Måste se lite. Har du/ni erfarenheter alls av Nikon?

  1. Hej Martina!
   Vi har alltid haft Nikon kameror hemma, och så har jag sålt dem när jag jobbade för Foto Björndahl i ungdomen… men det var före digitalkameronas tid;) Min bror och svägerska tar fina bilder med sin Nikon (och så har de inhandlat objektiv – kika in på “Tomtarna på Brudskär” och fråga om ett Nikon-inlägg!). Så använder vi också Nikon på kontoret då vi fotograferar lägenheter och hus. Men jag är mer än nöjd med vår Canon, för: With Canon you can 😉

 4. Tack så jätte mycke!!!

 5. Ite oon nyt kuvannu canon 450d sellaiset kolme vuotta, ja kovasti tekisi nyt mieli päivittää runko. Lähinnä parempaa jälkeä korkeilla isoilla olen hakemassa päivityksen myötä. Täyskenno houkuttelee kyllä kovasti kuvien laadun ja kapeamman syväterävyyden takia, mutta en tiedä pystynkö rahallisesti tekemään tätä loikkaa. Ehkä pahimmaksi ongelmaksi jää jonkinlaisen “all around” objektiivin hankinta kun tuo nykyinen kitti 18-55 joutaisi roskiin. Alotan varmaan tänää etsimään tietoa eri third party 27-70 objektiiveistä ja miettimään mikä kannattaisi.

  Pakko vielä myöntää että video dSLR kameralla myös kiinostaisi, muuten 5d classic olisi ollut juuri minulle. Paljon on myös huhua liikkeellä tulevista malleista 7d ja 5d osastolle, joten pakko jaksaa ootella ja katso miten nämä vaikuttaa hintoihin.

  1. oh, märtke för nu att du bloggar största delen på svenska. men måste tillägga att en kamera som 7d lockar mig även för att jag inte är säkert på hurdan slag fotografering jag kommer att göra i framtiden, en 5d mark ii är ändå ganska specialiserad på porträtt o typ wedding.

   Va har du för tips att ge? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *