Love this post:Love this 0

Igår stod jag på scen! Och så fick jag blommor! Vilken vändag!

För tredje året i rad ordnades V-Day i Åbo. Denna gång var det Finlands äldsta teater som fick stå värd. Åbo svenska teater. V-Day är grundad av den amerikanska dramatikern och feministiska aktivisten Eve Ensler. Hon fick sitt genombrott år 1996 med “The Vagina Monologues”.

Vaginamonologerna som igår lästes upp är baserade på intervjuer med över 200 kvinnor som delgivit sina kvinnliga och sexuella erfarenheter. De är mycket starka texter som berör. De får en också att mopsa upp sig och bli arg, ledsen och igenkännande full av skratt!

Monologerna lyfter avklätt fram kvinnors drömmar och fantasier, fina och sämre relationer, erfarenhet av att ha fött barn, men även erfarenheter av att ha blivit våldtagna och/eller omskurna.

Monologerna framfördes av skådespelare och kända kvinnliga påverkare. Jag var en av dem.

Stor ära.

Intäkterna från igår kväll gick 90% oavkortat till Mödra- och skyddshemmet i Åbo och dess familjeorienterande barnskyddsarbete. Återstående 10% ges till V-Days internationella insamling, i år till förmån för kvinnor och flickor i Haiti.

När jag kom till Åbo styrde jag stegen mot teatern för att träffa fina Maria som visade mig runt i teaterhuset. Jisses, det är som en labyrint där! Skulle inte hitta ens med karta och kompass:) Jag fick testa läsa upp min monolog på scen. Lite känna hur det känns att sitta där och blicka ut över alla tomma stolar. Salen som snart skulle vara fullsatt.

Ja, här sitter jag. Nervös, jag? Nejdå inte alls. Hahahah!

Fick en egen loge där jag kunde locka håret, sminka mig och byta kläder. Och ta på Louboutin förstås. För vem vill inte stå i 12cm guldklackar på Åbo Svenska Teaters scen? När man en gång har chansen. Blev så starstrukt när jag kom in i logen – gissa vem som bytt om här? Jo, huvudrollerna från Les Misérables!!

Här träffar vi Satu Rasila och de andra som skall läsa monologerna. Vilka damer!

Vackra Sanna som är marknadsföringschef på ÅST.

För musiken stod Thérèse Karlsson, Sören Lillkung och Martin Segerstråle. Och Lauri Tähkä. Och sist men absoluuuut inte minst: Jussu Pöyhönen och Anni Mattia. Jussu var fantastisk. Känslan då tvåhundra kvinnor suckar med huvudet på sne. Inte minst jag.

Efter en snabb repetiton var det dags.

Jag kommer aldrig att glömma denna upplevelse. Aldrig.

Tack för denna ära. Tack.

Sedan blev det en snabb sväng till Rento med vännerna och så tapas, vin och film hos N&L!

You may also like...

15 Comments

 1. Häftigt och modigt av dig (och de andra) att stå på scen och prata om vaginor! Själv rodnar jag vid tanken. Synd att man inte var där!

 2. Hej! Tack för en fantastisk upplevelse, satt i publiken igår! Som sagt bokade jag biljetter så snart jag såg detta evenemang skulle gå av stapeln. Du var alldeles oerhört imponerande, du har ju skådistalanger!! O så stilig du var dessutom!
  De andra damerna var också väldigt, väldigt bra. En mycket lyckad kväll!
  Kram!

  1. Åh, tack. Blir så tagen av dina vackra ord.

 3. Absolut fullkomligt lovely 🙂

 4. Visst, låter härligt. Och Jessica Grabowski, hon va så härlig som Lucie Lilliehjelm. <3

 5. Modigt, och säkert väldigt ärofyllt! 🙂

 6. Vilken ära och få vara med och bidra till något så viktigt!

 7. Underbar kväll! Underbara damer! Underbart mycket tack!

  1. Underbart, Tack!

 8. snigelnharald.blogspot.com

  Oj så fint, jag skulle SÅ gärna vara med om det jag också! Nån mindre scen skulle duga alldeles bra åt mig, fast ÅST är förtrollande vacker. 🙂

 9. Livet är fullt av överraskningar, visst är det härligt och modigt av dig!!!

  ha en fin kväll!

  M.

 10. Bara av det lilla smakprovet jag fick i lördags så kan jag bara föreställa mig att YOU ROCKED!! Allihop var säkert toppenbra!! Önskar att ni kunde göra ett gästspel i Ystad så vi får höra också!

  Det var så kul att få träffa dig på riktigt! Ser fram emot Event 2013 hos dig! 🙂
  Kram!

  1. Det kunde vara kul:) Nästa event i Coccola, absoluut! Kram!

 11. Du såg fab ut.

  Väldigt trevligt att få träffa dig i verkligheten.
  Vacker som en ängel är du

  1. Detsamma! <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *