Love this post:Love this 0

Malenamis Guldkant till Norra Posten:

Midsommarafton för mig betyder nypotatis och pikkalaka. Små grodorna runt midsommarstången har jag dansat i Larsmo på en äng, då jag var liten. Nu är nätterna som ljusast, naturen florerar och man kan se älvorna dansa vid skogsbrynet. I gamla tider ansågs hela naturen ha mer kraft vid midsommaren, löven kunde användas i badvattnet för att ta bort det onda, midsommarnattens dagg botade sjukdomar. Skörden blev bättre om man stack björkkvistar ner i jorden. Vid midnatt förvandlades bäckarnas vatten till vin och daggen blev till honung berättades det också om. Man hedrade gudinnan Freja och ogifta kvinnor plockade blombuketter med sju olika sorters vilda blommor, för att lägga under sin dyna och sedan drömma om sin blivande man. För att få det bästa resultatet skulle hon plocka blommorna naken, vara helt tyst och gärna hoppa över en gärdsgård mellan plockandet av varje blomma. Blombuketten eller kransen kan man hänga i taket ända tills den byts ut med halmkronan till jul. Detta höll familjen vid god hälsa.

Nu skall ni ha världens bästa midsommar, vänner! Ta hand om dig och de dina!

Med Sol, Malenami

You may also like...

10 Comments

 1. Så fin du är i vacker krans. En glad midsommar önskas även dig.

  Ha det gott

 2. Jösses Amalia vad fin du är!

  Glad Midsommar!!!!

 3. Tack för en estetiskt fin blogg, trevlig att läsa och titta på 🙂 Och 1000 tack för att du gör bra reklam för Karleby, tror jag skall ta mig en sväng dit nästa gång jag är och hälsar på släkten, kan det va i slutet av 80-talet eller början av 90? som jag senast riktigt vandrade runt i staden? Verkar ha hänt mycket positivt. Du borde bli ambasadör för Karleby.
  Det enda negativa jag kan komma på med bloggen är att det lätt blir mycket konsumtion, alla har ju inte pengar att handla vackra saker för 🙁
  Trevlig sommar.

 4. Trevlig midsommar 🙂

 5. Åh vad vacker du är! En riktig midsommarbrud. Jag önskar dig en glad midsommar från solen i Grekland:-)

  Kram

 6. Vad vackert skrivet och verkligt fin bild, allt verkar ha varit så betydelsefullt. Trevlig midsommar!

 7. Vackra Malena med en fin krans i håret:)Trevlig helg.
  Kram
  Kristina

 8. Åh du är ljuvlig!

  Kramar från västkusten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *