Love this post:Love this 10

samarbete med @hufvudstadsbladet på instagram, men ville också lägga upp här.

Jag blickar mot fosterlandet på andra sidan horisonten. 
Nynnar “…vårt bästa arv,
från tidevarv till tidevarv,
ljud högt, ljud fritt 
från strand till strand
i tusen sjöars land..” Och det sprakar som fyrverkerier när symfoniorkestern spelar Modersmålets sång inom mig. 
Vilken gåva det är, språket. Jag är lycklig över att vara född i ett tvåspråkigt land. 
Skulle jag beskriva mig, min identitet, med tre ord, skulle ett av de orden vara “finlandssvensk”. För det ordet betyder så mycket för mig. Jag bär det stolt. “Åh, du är från Finland! Vad bra svenska du pratar!”. Jo, tack, svenska är mitt modersmål. Så låter det ofta, när jag träffar nya människor här i Sverige. I Finland har jag många gånger fått frågan, om när jag flyttat från Sverige till Finland eller om hela min släkt kom från Sverige, då jag talar svenska. Då får man glatt berätta om oss finlandssvenskar och om vårt tvåspråkiga land. Och här vill man ju göra god PR!

Vi svenskspråkiga från Finland är inte detsamma som svenskarna i Sverige. Vi varken låter likadant eller för oss på samma sätt. Jag tycker vi är mer olika än lika… Här undrar jag ibland över hur baby Tigers dialektala uttryck kommer att bli. Med en finlandssvensk mamma och en svensk pappa. Hans modersmål blev registrerad som svenska, då han föddes i Finland. Det var viktigt för mig. 
Men en sak är iallafall säkert, hos oss kommer vi alltid att läsa nyheterna på sverigesvenska, finlandssvenska och finska! Språk är en rikedom och ger möjlighet till mera åsikter, eller hur?

God morgon från oss på Paradisudden!

Ja, eller ”god förmiddag” borde jag väl skriva? 
Vi har haft en lugn morgon där alla tassat runt i pyjamas. Myst framför brasan. Jag har till och med hunnit dricka kaffe och läst huvudrubrikerna i tidningen. När baby Tiger sover förmiddagsluren ska jag läsa mer. I vårt hushåll läser vi finska, svenska och finlandssvenska nyheter.
Det brukar resultera i väldigt bra diskussioner kring middagsbordet. 
Idag ska vi gå runt på Bildmuseet och låna nya böcker på biblioteket. Så brukar våra fredagar oftast se ut.
Vad ska ni hitta på?

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *