Love this post:Love this 75

Som gravid är ens kropp plötsligt inte ens egen längre. Man bär på ett liv och inget, nej inget är så fantastiskt. Även om det är en mycket naturlig sak, inte självklar, att bära ett barn, så är det den mest magiska, omväldigande och vackra man får vara med om som kvinna. Så känner jag. Och aldrig har jag känt mig så vacker.

Din kropp är inte mer din och till och med främmande människor skall få peta på den och säga kommentarer om din form. Jag hörde till dem som älskade det! Jadå, mig fick man klämma och klappa på och säga “Åh, så stooor du blivit!”, då lyste jag som en sol.

Jag förväntade mig aldrig att kroppen skulle återhämta sig så fint. Den är inte densamma som den varit, i den falska vetskapen har jag aldrig levt. Utan istället välkomnat förändring. Det är viktigt att låta kroppen få läka ifred efter en sådan stor ansträngning och omställning. Man har ju faktiskt fött ett barn. Jag har funnit en helt ny respekt för mig och min kropp. Och de älskade hormonen som hjälpte mig igenom graviditeten, snälla underbara oxytocinhormonet som hjälpte mig vid förlossningen och nu med amningen och vakandet. De sex kilogrammen jag gick upp under graviditeten lämnade jag på BB. Och midjan med sina 108cm är slankare nu. Och så mycket mjukare. På magen kan man ännu ana linea nigra (pigmentranden), som ljusnar med tiden.

En läsare kommenterade att “Klänningen kommer att vara jättefin sen när den inte längre är så spänd runt magen och baken.”. Shit, har jag gjort bort mig nu, var min första tanke! Ojnej. Men efter att jag tittat noga på bilderna en gång till kom jag fram till att jag  nog tycker jag ser fin ut iallafall. So let’s agree to disagree. Jag låter kroppen ta den tid den behöver för att läka. Behöver inte tänka “sen när”. Tycker om att leva nu. Och ni får njuta av glada bilder där klänningarna ibland spänner runt min fabulösa stjärt och min mjuka mage. 

preggo-6583

I vecka 38 och nedan en månad senare.

preggo-7137

You may also like...

30 Comments

 1. Den har ju blivit jätteliten! 🙂 och så snabbt!

 2. DU ÄR SÅÅÅ FIN!!! BRY DIG INTE OM KOMMENTARER AV AVUNDSJUKA OCH MISSUNNSAMMA. DU ÄR SÅ VACKER!!!!!

 3. Excellent, alltihop du skriver, excellent! You rock.

 4. En sån kommentar kunde min mamma ha gett. Men så är hon ju också nästan från stenåldern.

  Klänningen är fin och kroppen är fin.

 5. Go girl!!! 😀 Man behöver inte alls tänka ( sen när…) huvudsaken är att du är lycklig och mår bra!!! Tycker det är vackert att det faktiskt syns att man blivit mamma <333

 6. Det här är nog nåt av det mest “empowering” du någonsin skrivet. Ljuvligt och så fint.

 7. Helt enkelt HÄRLIGT å läsa det du skriver om din kropp efter graviditeten. Jag känner precis likadant, klart kroppen ser annorlunda ut efter man fött barn, vad annat kan man förvänta sig?! Men förändringen beror ju på det mest härligaste i hela världen, å på grund av det känns förändringen också ganska härlig tycker jag 🙂 Istället för å fundera på extra kilon och cm koncentrerar jag mig hellre på lillen, det bär längre 🙂

 8. Precis så! Minns känslan efteråt – hur oerhört MJUK jag var i kroppen fast jag precis som dig fick tillbaka min vanliga form jättesnabbt. Minns att jag tänkte om min egen kropp att den ju är alldeles perfekt för små mysbebisar att gosa in sig i. Och för övrigt ang. kommentaren – jag läste den och tänkte “whaaat?” Blev förstås tvungen att kolla bilderna igen, och kunde konstatera att klänningen på riktigt är jättesnygg alldeles precis nu, på din kropp. Inte för att jag eller någon annan har med den saken att göra, men iallafall…

 9. Oh vad liten du blivit på bara 1 månad. Jag hoppas jag har samma tur när det är dags för mig att skaffa barn.
  Du var vacker innan du blev gravid. Du var vacker när du var gravid. Du är vacker nu =)

 10. Kaunis, kaunis joka kuvassa. Täytyi käydä uudelleen katsomassa mekkokuva, kun en muista ensimmäisellä kerralla niitä katsoessani huomanneeni, että mekko ei muka olisi istunut päällesi. Nonsense!

  <3

 11. Du är jättefin! Helt rätt att inte stressa på, det har ju bara gått en månad som du skriver. Modigt av dig att stå för det och lägga upp bilder. Du är ju alltid fin, har ju följt dig några år nu och förundras alltid av hur fin du är på kort. Kram

 12. Bedårande vacker! Och bedårande ord, övertygad om att det skapar en harmoni hos din son och familj som du kommer få glädjas över hela livet! Tack för en blogg från verkligheten!

 13. Vad bra skrivet,väldigt skönt att läsa.Och du ser ju fantastiskt fin ut i klänningen, den sitter som ett smäck! Då min bebis var 3 månader träffade jag en gammal kollega på ett cafe, berättade för honom att jag hade en liten 3 månaders baby varpå han tittade på min mage och sa att följande tydligen var påväg. Fastän jag förstod att det var en elak och idiotisk kommentar kände jag mig så obekväm i min kropp länge efter.

 14. Fina du! <3
  Kan inte förstå mig på såna som har behov av att lämna liknande kommentarer efter sig.

 15. SÅ kloka ord! Vad lycklig jag blev av att läsa detta. Tror det behöver talas mer om det; den sunda inställningen till en kropp som har burit på ett barn och fött fram det för det finns så mycket osunt tänkande kring det idag. Kroppen efter graviditet har blivit någonting man ska gömma och eventuella extrakilon behöver man göra sig av med illa kvickt. Tänk om alla tänkte som du istället och såg på sin kropp med samma stolthet. Kram

 16. Underbar attityd, jag hoppas att andra mammor också peppas av detta inlägg! Tycker absolut at Day-dressen inte såg spänd ut, men tycker det är rejält klantigt att någon ids kommentera sådant, vare sig det var sant eller inte.

  Som kvinna förändras kroppen fantastiskt mycket, inte bara under en månads lopp men också hela livet igenom och det bästa jag läst på länge på någon blogg över huvudtaget är detta inlägg som inspirerar att bli van vid tanken och njuta av alla dom dimensioner ens kropp bjuder på! Det är inte ofta man möter så här positiva kommentarer om saken och tycker det är finfint att du delar med dig av det positiva, när det finns så tusans mycket press, kritik och regler på hur en kvinnokropp “borde” vara enligt alla andra… Tack så mycket för bloggen – det här inlägget speciellt, blev super glad. Precis det jag ville höra just idag! <3

 17. Så klokt!! Och min dotter är 6 veckor så gör samma resa som dig! Förundras så ofta över hur fantastisk kroppen är.

  Så fin är du och visst ska vi njuta av våra mammakroppar:)
  Kram

 18. Hej!
  Du ser fantastiskt ut!!! Personer som kommenterar med sina idiotiska åsikter ser säkerligen gravida ut utan att vara det 🙂 Allvarligt: jag tycker att du hade verkligen fina, kvinnliga former innan och ser FAB nu 😉
  Kram, Magdalena

 19. Vilken kommentar att skriva! Men så bra svarat av dig.
  Jag tycker du är vacker, och vilket härligt leende du har!

 20. Hej fina du! Så bra och vackert skrivet. Kram Lotta

 21. Ehh whaaaaaa?! “Så fin när den inte spänner runt rumpa och mage” #mvh #avundsjuk Näe du, du ser ju helt fantastisk ut! Vad din kropp hämtat sig, helt galet! Din kropp såg fantastiskt ut innan graviditeten, den ser fantastiskt ut nu och gjorde så även under graviditeten. Allt annat är trams. Punkt. No further discussion needed. Amen.

 22. Önskar att min mage hade sett ut så efter att jag fött barn 😀

  En släkting var jätterolig typ 1-2 dagar efter mina två senaste förlossningar: “Har du en tvilling där inne?!” och pekade på min mage. Ja, tydligen var detta ett så roligt skämt att han körde det två gånger. *morr*

  Klänningen satt ju alldeles förträffligt på dig – jag blev helt chockad av kommentaren! Härlig inställning du har – fortsätt vara stolt över din fantastiska kropp!

  Kramar

 23. Vilka fina känslosamma bilder!

 24. Så vackert och klokt skrivet! Fortsätt att njuta nu, av dig själv, av Lilleman, av er lilla familj och av Livet. För Livet är, som du skriver, här och nu!

 25. tycker så om din inställning. ÄNTLIGEN någon som är Du med sin kropp, och inte bara nojig. Du ser härligt fräsch ut i din klänning och den r inte tajt, du har fin kropp. Och att vara gravid är ju något det finaste med en kvinna, den som trivs då lyser det om, och det gjorde det runt dig.
  Mera sådant!

 26. Vet Du, du är så himla fin! Och verkligen VACKER!!!!

  Och det är Du inte bara utanpå utan du är såå fin inuti med!! Jag blir glad av att kika in här och se en tjej som har fötterna på jorden och som samtidigt är skärpt, smart och skitsnygg!!! Har följt din blogg länge och varje dag du sätter in nya bilder på Ditt fräscha ansikte så sitter man här och tänker, oooh, ååååh, naaaw vilken fiin bild och man skulle vilja ha Dig som lillasyster!

  För mig är Du en av de vackraste kvinnorna i världen och jag blir stolt över att vara tjej och finsk när man tittar på Dig, så kör på bara!!

  You are awesome!

  / Med vänlig hälsning, Marika i Sverige

 27. 🙂 Ha-ha… “fabulösa bilder av min stjärt”… du är för skön i dina kommentarer och du bjuder på dig själv! Störtskönt, säger jag bara… det gillar jag! Heja-heja … Och många kramar, Maria

 28. Äh vem vet om man lever “sen..”?? Klart man ska leva NU och vara glad och acceptera hur allt är och göra bästa möjliga av allt. Du är vackor som få!

  Stor kram

 29. […] nyss på Malenamis blogg om att hon välkomnat förändringen som graviditeten medfört och vackert så. Själv är jag inte […]

 30. Du är strålande vacker, gravid som inte!
  Var så härligt att läsa detta just nu. Jag har två barn och är nu gravid med mitt tredje. Jag blev enorm med mitt första barn, inte fullt så stor med mitt andra, jag tyckte så klart det var jobbigt men fokuserade inte så mycket på det. Nu denna gången däremot, då jag i normala fall är mer säker i mig själv då jag blivit lite äldre, känns det ojbbigt. Jag är bara i vecka 12 och precis som de andra gångerna har jag fått mage snabbt, såklart måste det påpekas “oj är det tvillingar” och “oj så stor redan, var ska detta sluta?”.
  Blev så glad över att läsa din inställning till kommentaren och det ryckte upp mig lite ur mina tankar.
  Som sagt, du är strålande vacker !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *