Love this post:Love this 38

preggo-4185

Malenami gravid. Kanske en konstig rubrik, kan ni tycka, men det är ett av de mest sökta av sökorden efter “Malenami”, “Malenami blogg”, “Malena Björndahl blogg” osv… Nu i veckan såg jag att många sökt på “Malenami god soppa”, så här är länkarna till två goda soppor – här och här. Det är riktigt roligt och intressant att ibland titta hur människor har hittat hit. “Stora tänder” brukar vara en höjdare och “jailbait”. Också “malenami naken” av någon konstig orsak (fattar inte varför folk googlar det..?). Men mest är det något sökord på ett specifikt Odd Molly-plagg eller Ewa i Walla klänning som fört nya läsare hit. Nu i framtiden då nån googlar på någon av dessa sökord, kommer detta inlägg att komma högt upp:)

Men ja, gravid var det. I veckan gick jag in i den tredje trimestern, vecka 29, och jag gjorde segergest när jag fick meddelandet på iPhonen att “Grattis, du är i vecka 29!”. Vilken känsla! Snart är h♡n här, älskade älskade barn. Saknar och väntar så! Just nu, i skrivandets stund, känner jag små sparkar, alltid samma tid på kvällen och det känns alldeles fantastiskt. Ofattbart och konstigt och så naturligt.

preggo-0765

Jag har fått många frågor om graviditeten och har ni flera får ni gärna fråga!

Jag har ingen fråga men vill gärna att du ska berätta mer om graviditeten och så (OM du känner för att dela med dig)!

För mig har graviditeten kännt väldigt privat och svårt att lägga ord på lyckan jag känner. Orden känns så små och betydelselösa. Men så vill jag ändå på samma gång dela med mig.

Som jag skrev i några inlägg tidigare så lever jag den bästa tiden i mitt liv just nu. Har redan sen ungdomsåren längtat efter den tiden då jag skall vara gift, ha ett hus att renovera och vara gravid. Jag lever i den drömmen just nu. Och det är underbart! Tar i beaktande då folk säger “Njut av denna tid!” det gör jag verkligen, stannar upp och bara är som “wow”, tänk att man får vara såhär lycklig! Nu vill jag dock inte ge en felaktig rosenskimrande bild, vet att ni läsare är intelligenta och ni vet att jag lever ett riktigt liv och inget på låtsas där inga räkningar finns, smutsig disk, sjuka ryggar eller oro för morgondagen.

När de två sträcken dök upp på stickan kände jag hur lyckan bubblade i mig och glädjetårarna rann ner för mina kinder, kom ut från toaletten och Kärleken väntade med ett frågande ansiktsuttryck och blev genast rörd då han såg på mig hur det stod till. Vi stod länge och omfamnade varandra. Efter några dagar ringde jag upp rådgivningen för ultraljudtid och berättade om hur det var sist, att jag för två år sedan haft en ofostrig graviditet. Hon i telefonen var underbar och bokade in oss ganska snabbt. Det jag inte tänkte på då var att det kanske var för snabbt. Vi borde ha väntat. Vi såg inga hjärtljud och oron, som ständigt fanns där, blev större. Vi fick en ny tid, två dagar innan vår två veckors semasterresa till Grekland. Antingen skulle där finnas hjärtljud och allt vara ok eller så inte, och då skulle jag genast skickas till kvinnokliniken. Kunde inte ens föreställa mig det senare.

Men det lilla fladdret, det lilla hjärtat, som vi längtade och bett om att få se, fanns där på skärmen.

kuva-1

Har graviditeten varit lika härlig som den verkar?

Ja, verkligen!

De första veckorna hade jag mycket vätska i kroppen, jag var mycket svullen. Magen och brösten blev megastora. Kommer ihåg hur jag låg och kved på gräsmattan då mina vigselringar satt så tight! Lade handen i en bunke med is och salt (då blir det ännu kalare, såg det på Mythbusters) och så Fairy för att göra fingret halt och tandtråd att linda om fingret. Ja, ni förstår – ringarna satt fast. Nu har jag inga problem att ha ringarna. Spydde gjorde jag inte men ibland kände jag av illamående, så jag gick och knaprade på något konstant. Gärna morot och kiwi. Det gick om genast jag kom in i vecka 12.

Vi njöt verkligen att vara på semester, Kärleken tog en bild på mig i bikini och utan att tänka desto vidare på saken så lade jag upp den på instagram. Tänkte mer som: Jamen mina läsare vet att jag inte är pinnsmal, de ver ju att jag har former, så ingen kan misstänka något. Haha, så fel jag hade! Publicerade bilden och glömnde bort det. Tittade in på instagram några timmar senare och såg en massa gratulationer till graviditeten! Det var ju så himmelens roligt och verkligen tack till er som skrev, men tog ändå bort bild och kommentarer då jag verkligen inte ännu ville berätta. Så jag fortsatte vissla och låtsas som ingenting.

Ni kommer ihåg då vi var och seglade? De bilderna ser harmoniska ut. (här och här) Och det var det också. Men inte första natten då vi åkte ut på öppet hav med stora vågor och jag var både sjösjuk och hade graviditetsillamående. Haha, det kan jag skratta åt nu, men det var inte så kul då. Mina seglingsbyxor började också vara lite tighta här. Då var jag i vecka 10-11 ungefär.

preggo-0194

preggo-2644

Vecka 16.

Dessutom skulle jag gärna läsa mer om din graviditet, har själv beräknadtid bara några dagar efter dig vilket gör det extra roligt att följa med din graviditet!

Tack, tack och grattis! Ja, min BF är den 1.4.14 och jag tycker datumet, siffrorna och faktum att det är första april (man får skämta en massa den dagen) passar så bra att barnet nog kunde komma ut då. Hur det blir får vi se sen.

Var till rådgivningen i tisdags och allt visade sig vara bra. Förutom att hemoglobin hade sjunkit, så nu äter jag järntabletter och dricker Kräuterblutsaft. Annars tycker jag inte att jag fått något ut av visiterna till rådgivningen. Och så går allt på finska och all material och så.. Tanten är mycket trevlig, men några svar eller diskussion får jag inte igång. Men kanske det inte är det som är meningen heller. Man kan ju googla om det är något man funderar på, haha!

Jag har stor mage, nu mätte de 30cm, men följer jag min “egen kurva” är det no problem. Tycker själv inte att magen är stor, bara då jag ser mig själv i spegeln eller ska ta på mig något som inte passar min spolformade kropp. Magen känns varken tung eller i vägen. Folk säger: “Vänta bara…”. Och ynka 1,7kg har jag gått upp sen vecka 10. Det var lite konstigt eftersom jag varit berädd på 25kg, men jag hinner väl ännu. Och så skall man komma ihåg veckorna innan 10, då hann jag äta upp mig rejält och jag var ju inte på något sätt undernärd innan jag började vänta.

Det som varit lite överraskande för mig är hur “grund” min navel blivit, hur jag inte kan lita på min hjärna längre och hur mycket kärlek jag kan känna. De var jag inte berädd på.

Och känslan då jag släppte rädslan och oron (klart de ännu finns kvar i någon mån), och lät mig själv vara lycklig. Eftersom det att vara lycklig nu och våga sig själv låta vara det är mycket mer värt än att man går och inte lever lyckan fullt ut ifall något skulle ske. Ja menar, händer det något illa så händer det, men det tar inte mindre sjukt då om jag skulle ha gått och inte varit glad och lycklig över detta just nu.

preggo-4518

Vecka 26. Mjuka och sköna underkläder från Boobdesign. Behån är en amningsbehå som heter Fast Food😉

Ja, och jag har aldrig varit eller kännt mig vackrare.

 preggo-3524

Vecka 17.

Passar på att slänga in en fråga, eller två; vet ni redan könet på ert kommande barn? och har ni lyckats välja namn redan, eller blir det så att ni vet först när ni ser er förstfödda att “jamenvisst, det är ju en xxx!”?

Jadå, vi vet könet på Sidekick. Vad tror ni? Flicka eller pojke? Vi hade själva ingen skillnad på kön eller att hålla det hemligt, huvudsaken att barnet är friskt. Så när läkaren frågade om vi ville veta (jag visste nog redan då) så sa vi “Jo”. Och vi har inte hållit det hemligt heller. Bara egentligen här på bloggen än så länge;)

Vi har några namn vi bollar med. Jag har några som varit mina favoriter i åratal och så har vi några nya. Fick också se Kärlekens släkttavla, som går tillbaka till 700-talet (jag veeet, fantastiskt!!), och att vår dotter eller son kommer att ha äkta vikingkungablod i sina ådror. Tydligen är Kärleken släkt med Svejde af Uppland och några kungar från Skottland. Inte illa! Så bland dessa finns många spännande namn att begrunda.

vackradu-4565

Många frågar om vi köpt mycket saker till beibin? Och nej, det har vi egentligen inte. Några företag har skickat mig underbara gåvor, som Beach House med babylakan och så fick jag ett helt set med produkter från skönhetssalongen Vackra Du! Godis och te till mig och så shampo och krämer till beibin. Är så tacksam! Jag kan också använda dessa, sen då jag är närmare bf. Vill inte vara drängt i massa olika parfymerade lotions osv då h♡n kommer, utan bara dofta jag.

Några bodyn har jag försiktigt köpt men utöver det inget.

Så vagn och säng och andra lite större saker fattas än.

preggo-3975

Vecka 24.

Så. Här är vi nu. Mitt i det bästa livet har att erbjuda. Och vi tar för oss med stor glädje och kärlek.

Ni får så gärna dela med er om ni har råd, tips eller storyn ni vill berätta! Det har varit en av de bästa av denna tid, alla kvinnor som vill dela med sig av sina historier! Det är något jag verkligen uppskattar!

preggo-4190

Önskar er en oerhört trevlig helg med en stor mängd kärlek!

You may also like...

41 Comments

 1. Vilken underbar text att läsa. <3 Onekligen är det speciellt att vänta barn, och just med den första är det nästan magiskt.
  Jag önskar er lilla familj all lycka i framtiden. Att bli förälder är riktigt stort.

  Kärlek till Er!

 2. Jag tror på flicka! 🙂

 3. Wow, Malena, blir rörd av dina texter och dina fina bilder, det ‘känns’ att du är lycklig. Du är otroligt vacker! Njut av graviditeten (är själv i 31. veckan just nu), det kommer att gå snabbt nu 🙂
  Ha en fin helg!
  Stor kram, Marèse

 4. Anna Klingenberg-Peltola

  SÅ roligt att läsa det här inlägget Malena 🙂 Ett stort grattis! Vi gick förbi Legera förra veckan när vi var i Kokkola och jag skulle ha kommit in och sagt ett hej, men jag och min man hade fem barn med oss så vi gick förbi istället. Men kanske hälsningarna gick fram via Lina? Hoppas du får fortsätta njuta av din graviditet och du kommer definitivt att få en fantastisk sommar med lilla underverket 🙂

 5. Vilket alldeles underbart inlägg. Tack för att du delar med dig! 🙂

 6. Åh så fint skrivit, jag hoppas den er bebis ploppar ut den 1/4 14 lite coolt liksom!

 7. Köp gott kaffe och en fin termosmugg. För efter att man blir mamma så är glass det enda man får äta som varmt 😉

  Ett annat råd som jag önskar nån gett mig är att då bebisen bara gråter och är trött så lägg en trasa (eller i akutläge då snuttefilten/trasan inte hittas så duger även en yllesocka…) på lillisens huvud och ansikte. Låter som världens sjukaste råd att ge, men en påslängd snuttefilt eller “harsoliina” har jag sett tysta ner så många barn (inkl.mina egna) omedelbart, att det vore skam att inte dela med sig av detta. Måste vara nåt med mjukheten och tryggt mörker, har jag tänkt mig.

  1. Bra råd! Vår 3 månaders baby somnar bara om trasan är intill ansiktet 🙂

 8. tror det blir en flicka! och har på känn att namnet kommer att börja på E 😉

 9. Hej, grattis än en gång till graviditeten. Är själv i vecka 23 och fick veta på “rakenneultra” att allt inte är ok med vår baby 🙁 Ungen måste direkt efter födseln på hjärtoperation och kommer att vara första månaden på sjukhus. Dessutom tog läkaren fostervattensprov eftersom det såg ut på bilderna som om babyn har “huulihalkio” vilket kan tyda på utvecklingsströning.

  Hjärtfelet är bara av slumpen men det känns så orättvist att just vi hamnar ut för det här när vi har försökt få barn i 4 år och har förra året gått igenom två missfall. Bara tanken att jag barnet tas bort från mig genast då det föds är så obehaglig ;(

  Så kom ihåg att njuta för fulla muggar och var lycklig!! Jag skulle göra vad som helst för mitt barn att vara friskt!!!

  1. Hoppas allt går bra! Försök att njuta av denna helt unika tid. Kram!
   Min man medfött hjärtfel och även hans systerdotter (inte samma fel dock) och har båda opererats som barn, systerdottern redan när hon var ett par dygn gammal. Båda mina barn har undersökts både som foster och som nyfödda. Som tur är de friska som nötkärnor.

  2. Vilket hemskt besked att få! Hoppas att allt går bra, och hoppas ni kan tänka så att vetskapen gör att både ni och läkarna kan förbereda sig/er så att allt går så bra som möjligt när det är dags. Allt gott!

 10. Ha ett stort glas med vatten nära dig då du ammar. Jag blev alltid akut törstig direkt jag satte mig ner för att amma 🙂

 11. Tuntuu että siitä on ikuisuus kun itse olin raskaana vaikka siitä on vain 1,5 vuotta 😀 “aika” käsite muuttuu kun saa lapsia 1,5 vuotta tuntuu kaukaiselta ja 4 vuotiaan isosiskon syntymä ikuisuudelta.. Se on ihmeellistä, kun saa lapsia niin ei enää muista aikaa ennen lapsia tai mitä ihmettä sitä teki silloin ennen. Niinkuin aina olisi ollut äiti ja niinkuin nämä lapset vain aina olisivat olleet olemassa jo ennen syntymäänsä. Yhden ainoan “neuvon” jaan 😉 luota itseesi ja omaan intuitioosi sillä vauvan synnyttyä ja todennäköisesti jo ennen syntymää tulet saamaan miljoonia neuvoja ja näkemyksiä imetyksestä/nukuttamisesta/syöttämisestä ja aina vauvan navan hoidosta rintojesi hoitoon saakka, mutta äiti tietää aina itse parhaiten mikä omalle vauvalle/perheelle sopii parhaiten 🙂 <3. Oma vauva on maailman ihanin ihme!

 12. Åh, så roligt att läsa! Jättefint skrivet och jag är så lättrörd art jag får tårar i ögonen. Jag misstänkte att du var gravid när jag såg bilden på Instagram, men jag skrev inget utan gillade bara bilden 🙂 Härlig att du njuter – fortsätt med det!

  Fina bilder <3

  Kramar

 13. Va roligt att ni ska ha barn. Ville bara meddela att min 5-åriga son också är född den 1.4 och han tycker det är roligt att få luras på sin dag. Lycka till:)

 14. Så fint skrivet och så roligt att du delar med dig!!
  All lycka <3

 15. Så härligt! Mina tips: öva på att känna in din kropps signaler, och att slappna av genom djupandning före förlossningen – det kommer att ta dej jättelångt när det är dags! (Med tanke på din balettbakgrund så känner du säkert din kropp väldigt bra, vilket är en jättebra sak i sammanhanget.) Och när babyn väl är ute: var beredd på att amma HELA tiden. Ibland ammar man faktiskt dygnet runt, men det är övergående. Ha också vatten till hands var du än är, amning utlöser extrem törst! (Och om du inte skulle känna av törsten så ska du dricka ändå.) Att få sitt första barn är den mest omvälvande upplevelsen i livet, tror jag, så njut, njut, njut. (Det är härligt sen också, med tvåan, trean, och så vidare, men dessvärre hinner man inte riktigt uppslukas på samma sätt då… 😉 Lycka till! (Och jag hoppas att du får prata ditt modersmål åtminstone under förlossningen …)

 16. Otroligt fint skrivet Malena. 🙂 Ligger som bäst på sängen och hör hur sonen som är 1,5 år gammal somnar in. Bor själv i Pedersöre men födde i Kokkola eftersom BB i Jeppis ju var stängt i juli, och kände mig dessutom tryggare som förstagångs föderska på ett större sjukhus. Men det jag skulle säga var ju att servicen på BB i Kokkola var utmärkt. Fast det var rusning till BB med 9 födda barn samma dag som vår son hade alla barnmorskor tid för en och fanns där som stöd. Och fast jag är tvåspråkig, precis som min man, och hade förberett mig på att hamna och prata finska så löpte allt fint på svenska (med kanske nån enstaka fundering och översättning mellan finska och svenska ibland.)! Lycka till och njut av den sista tumistiden! 🙂

 17. Hej,

  Har följt dig ett par år nu, fantastisk blogg och alltid fina bilder:)

  Grattis till bebis, du har något spännande framför dig

 18. Vi hade också beräknat 1.4, men 2010.. Gick över tiden och fick istället 10.4-10.
  Så fint du skrev och så vackra bilder!

 19. Ingela Nilsson

  Ett litet tips..när jag väntade mina barn(har två vackra döttrar) använde jag body shops cacaobutter stick till magen. Fick inte en enda strimma efter första graviditeten,så jag vågade inte chansa andra gången 😉 Det är som ett stort deostick ,som luktar choklad-man kan ha den på brösten med. Ett litet tips bara! Lycka till med underverket,att få barn är det största och vackraste man kan vara med om!

 20. Wiiii, vad supermysigt att läsa. Har två större barn (7 och 8 år, pojke o tjej) jag blir ju så sugen på en nr 3! Livet går så snabbt framåt och man stannar aldrig upp för att känna. När jag läser din text så blir jag härligt rörd och minns 🙂

 21. Voi miten ihanasti kirjoitit ja kauniita kuvia. Tuli mieleen oma viimeisin ja viimeinen raskaus 🙂 Itsekkin olen kokenut keskenmenon ja huoli pienestä seuraa koko seuraavan (ja sitä seuraavankin) raskauden mukana ja se palkinto, kun saa oman pienen syliin, on aivan huumaavaa.

  Itse koin bebesinfo.fi sivuston todella kivaksi ja informatiiviseksi raskauden aikana ja synnytykseen valmistautuessa. Sitä ehdottomasti suosittelen lukemaan 🙂

  Ihania, ihania raskausviikkoja sinulle <3

 22. Jag gissar på en flicka 🙂

  Min lilla stora Kärlek är 10 år och har gjort mitt liv till något magiskt, underbart och fantastiskt men många skratt. Barn får oss att skratta och älska.
  Min förlossning tog 14 timmar varav 2 timmar med krystvärkar men trots det det Absolut mest fantastiska jag varit med om i mitt liv. Så mitt råd är att våga vara närvarande vid förlossningen, stanna kvar i känslan av vad som händer i kroppen både genom värkarna och när din lilla stora Kärlek kommer ut. Denna magiska känsla av smärta och glädje blandat i ett är det största jag upplevt förutom ögonblicket då jag fick möte min dotter. Kärleken tog andan ur mig och ur kärleken föddes också rädslan att något ska hända denna fantastiska gåva jag fått.
  Till sist vill jag säga till att var i er lilla familj, träffa alla då ni vill inte då dom vill, gör amningen/mastunden till “helig” där ingen får störa, sov när bebisen sover och njut var eviga dag du får tid att få vara hemma utan jobbstress. Det är en resa som nu varar livet ut och den i särklass underbaraste resan jag gjort i mitt liv. Jag är evigt tacksam att jag fått vara en av dem som fått gåvan att uppleva detta. Kram från mig och Tack för din vackra blogg som jag följer varje dag.

 23. Mycket vackert och klokt skrivet! Efter förlossningen kan man tillfälligt p.g.a. den stora omställningen kunna få lite “babyblues” då känslorna svänger av och an. Det kan vara bra att vara beredd på det, men det sker inte för alla förstås. Livet blir aldrig som förr efter att man fått barn, men trots att vardagen med tre barn ibland känns jobbig och man aldrig har tid för sig själv, så skulle jag aldrig byta tillbaka! Vårt äldsta barn är 8 och fortfarande tycker jag det känns overkligt att JAG fått barn, att jag fått så stora gåvor <3 Lycka till!

 24. Hei, on pitänyt tosi monesti jo tulla onnittelemaan sinua niin kaunis Malena! Olet todella tyylikäs ja nätti odottava äiti. Kaunis kiitos myös tästä ihania kuvia ja ideoita pursuavasta blogista, jota jaksat päivittää tiuhaan tahtiin. Sitä on ollut ilo seurata jo monta vuotta!!! 🙂

  Paljon Onnea Odotukseen ja Ikimuistoisia hetkiä <3

 25. Vilket fint inlägg, fullt av kärlek<3 Jag har också lyckan att vänta på en liten, 3e barnet på 4 år…men lika fantastiskt och overkligt denna gång. Barn är en gåva! Jag har egentligen inga tips eller råd och tror inte att ni behöver det heller. Ni kommer att bli de bästa föräldrarna till ert barn! Jo, två tips förresten: Planera inte förlossningen alltför väl, det blir ändå som det blir (mina blev snabba). Och passa på att äta gott under graviditeten och under amningen (energin behövs)! Lyckoönskningar från mig!

 26. Grattis till graviditeten! Jag var 41 då HAN kom i min väg och allt blev så rätt… Jag hade redan tänkt mig ett fint singelliv utan barn…Vid 42 och 43 föddes mina älskade barn!
  Jag tänkte säga, att mina barn är nu 2,5 och 4 år och jag har aldrig använt shampo i deras hår. Det behövs inte! Och så lite salvor som möjligt (ibland måste man dock hjälpa naturen, men…) Och inte har jag några strimmot på min mage, trots att jag aldrig smort in mig, men det är säkert olika för alla.
  All lycka med resten av väntan och det som komma skall…

  1. Hei! Samaa mieltä shampoon suhteen kuin edellinen kirjoittaja! Jos lapsen päänahkaa ei totuta siihen, pysyy se pitkään puhtaana ilmankin. Kaikki kolme tytärtäni ovat tuuhea-hiuksisia ja vasta joskus 3-4-luokalla talineritys on voimistunut niin, että shampoota on täytynyt alkaa käyttää. Eli tällä hetkellä vasta esikoinen on siinä iässä, että kuontalo pestään shampoolla.

   Kiitos koskettavasta kirjoituksesta ja kuvista. Hyvää vointia! <3

 27. Jätte härlig text, och fina bilder! 🙂 Hoppas allt kommer att bli underbart när lillen kommer till världen!

 28. Buhuu, jag sitter här och gråter. Graviditetstiden är nåt helt speciellt. Ta hand om dig själv och varandra och njut!

 29. Ihana kirjoitus Malena 🙂 Onnea raskauteen vielä tätäkin kautta 🙂

 30. Va fint, tack.
  Vår lille pojk föddes för ca två veckor sedan, han är vårt sjätte barn och vi hann inte till bb så han föddes hemma! Härligt (allt gick bra som tur)!
  Önskar er jättemycket lycka till! Gissar på en liten prinsessa.
  Kram

 31. Jag minns att jag hittade din blogg via Pernilla Whalgrens blogg när hon bloggade om att du bar hennes klänning från hennes kollektion. Blev fast direkt! Älskade bloggen från första stund. Sen dess har även jag börjat blogga. Mitt mål är att bli lika duktig som du hehe. Kommer nog att ta ett BRA tag är jag rädd hihi. Men i allafall jag gör mitt bästa. Just nu ör jag ute på en resa genom Skottland som jag bloggar om . Följ gärna med via bloggen!

 32. Hej finis! Jag rekommenderar starkt att köpa ren mandelolja från apoteket! Be om de av personalen! Luktar ingenting är helt naturligt och ätbart så jag använder den även på beibisens hud och som massage olja på henne

 33. Vilket sammanträffande, vi har också BF 1.4.2014 🙂

 34. Borde egentligen sova nu men jag länkade till dig förut idag (ang. brun-utan-solkrämen) och så blev jag fast en lång stund här (som vanligt…). Vilket underbart inlägg!
  Följer din fina växande mage med spänning och önskar er båda all lycka!
  Kram och ha det fint! Judita

 35. Nu var det visst länge sedan jag tittade in hos dig! Vad spännande med baby! All lycka till er!

 36. Njut! Jag har två små flickor med väl dig liten åldersskillnad o visst har det var it tungt, det går inte att ne, men samtidigt är det så roligt att se dem växa tillsammans o lära sig nya saker.

  Ett av se bästa råden jag fått var att inte lyssna så mycket på andras råd utan lita på mig själv. Omgivningen kommer att ha massor med synpunkter på allt ni gör, men kom ihåg att ni är ert barns bästa föräldrar. 🙂

  O jag tippar på flicka, hade samma form på magen som du i båda graviditerna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *