Love this post:Love this 49

sommarpratare-3176

Det är drygt en månad sedan nu. En varm och solig onsdag, i maj, då jag stod flera timmar framför en mikrofon i den svala och mörka studion. Mot slutet med en allt påtagligare stress över att jag skulle köra hem från Vasa, hämta Leon och kvällen kom alldeles för snabbt. Men här ville jag inte slarva. Jag spelade ju in mitt sommarprat, min alldeles egna story och mina egna ord. Lika spännande som nervöst. Att få vara sommarpratare är en stor ära och en väldigt unikt minne – som vem som helst verkligen inte blir ombedd att göra, men som jag tycker att alla borde. Få berätta sin historia med sina helt egna ord, utan frågor och bara rätt från hjärtat. Det borde alla få.

Jag tycker också att det är en stor, stor ära att få dela radiorum med de andra sommarpratarna – dessa stora personligheter, många förebilder och folk jag beundrar.

sommarpratare-3206 sommarpratare-3201 sommarpratare-3187

Coachade mitt sommarprat, gjorde Elisabeth, annars redaktör på YLE och jag kände till henne sedan tidigare. En väldigt bra och stark coach, som höll i mig då jag vacklade, för det gör man, även om man är säker på sin sak. Det var många gånger jag funderade fram och tillbaka vad jag skulle prata om, vad som är relevant, vad som bidrar, vad som kan vara känsligt eller hur jag kommer att uppfattas av lyssnaren.

Det största jobbet gör man med sig själv. Vem är jag egentligen? Här och nu? Vad har livet format mig till? Mitt i processen ringde jag upp Jeanette Östman, som intervjuat mig till en artikel för Hufvudstadsbladet förra sommaren. Då hade hon just varit sommarpratare och jag hade läst om hennes prat och tyckte hon var så modig. Vilket just var tipset hon gav mig – att vara modig. Tala för de som inte har rösten, orken, ge kraft till de som delar dina erfarenheter. De finns andra som gått igenom samma saker. Vara inspiration. Stora ord. Och det är ju det man vill, man vill ge något till lyssnarna.

sommarpratare-3216

Något som berörde mig i samband med programmet var när Elisabeth berättade om att hon studerat kreativitet och innovation i USA vid University of Georgia. Det lät så himla intressant! I sin avhandling undersöker hon elementen för den kreativa processen när man skapar nya tv-format. Dramaturgin, tankarna med hur man bygger upp texten. Hur lyssnaren tänker. Ja, ni förstår att jag tycker att just det är spännande.

Sen hade vi Peter Salonen, som är programmets ljudtekniker. Han var fantastisk, det perfekta stödet. Precis så peppande och rådgivande som jag behövde. Hans insats låter så teknisk, men man kan säga att han ser till att röst och musik fastnar digitalt och låter bra. För det gör den, det är så skönt att kunna säga, när nervositeten smyger sig på.  I sina unga vuxna år har även Peter vistats i USA med ambitionen att bli musikproducent, vilket märks i hans sätt att jobba. Man ska inte bara sitta ner och titta i sin text, utan man ska stå upp så att rösten blir klar och energisk. Och så vet han ju hur man hanterar alla knappar på pro tools-ljudbordet – som ju har så många knappar så att det ser ut som en julgran när allt lyser!

sommarpratare-3186

Mina vänner, på tisdag den 28.6.2015 kl. 10:03 och repris kl.18:03 är det dags. Egentligen är jag inte så nervös, det känns mer spännande. Ni förstår. Hoppas ni slår på radion då, jag har lagt upp många av mina favoritlåtar, så vi kan dansa tillsammans!

sommarpratare-3172 sommarpratare-3162

You may also like...

28 Comments

 1. Ska bli roligt att höra ditt sommarprat Malena!

 2. Hej Malena! Jag ser verkligen fram emot att höra ditt sommarprat! Jag är beredd med dansskorna och även näsdukar. Många kramar från Åland❤️

 3. ÅH, vännen!! Ser så fram emot att lyssna på ditt sommarprat, frågan är bara om man kan få lyssna på den även om man sitter i Sverige, vet du hur man kan göra det?
  Stor kram!!

  1. Jo, den går o lyssna på! På arenan finns programmen både som musikfri pod och med musik (i 30 dagar) från klockan 7 på morgonen imorgon. ????

   http://arenan.yle.fi/1-1391386

   1. Tjohoooo! Vilken lycka. Jag har väntat och längtat. Ska koppla upp mig från Korsika där jag är på semester nu; krypa upp i skuggan och lyssna. Kram!

   2. Toppen, då ska jag oxå lyssna. Kram!

 4. Voi miten olisi mielenkiintoista kuunnella mutta taitaa olla ruotsiksi että en ymmärrä…Mikä Radio kanava? Onnellista kesää!

 5. Tack för ett stundtals mycket gripande sommarprat där det ändå fanns så mycket hopp och fighting spirit! You rock!

 6. Oj vilket sommarprat, tack för det Malena! Har inte läst din blogg tidigare och vet inte så mycket om dig, men det jag just lyssnade på var riktigt berörande och inspirerande! Så underbart med Let it go på slutet <3 Här fick du en ny bloggläsare!:) Ha en fin sommar!

 7. Så vackert ❤️ Så djupt-allt gott till dig!

 8. Åh, så sitter jag här och försöker hålla tillbaka tårarna! Tack för ett så fint prat! Vilken helt annat bild av dig jag fått, än vad jag fått via bloggen. Det känns som man kommer så nära inpå ditt liv<3 Kärlek till dig, du underbara kvinna!

 9. Underbart Malena! Satt o snyftade i bilen ❤️❤️❤️! Du är en stark människa Malena!

 10. Tack för ett fint och modigt sommarprat. Ha en härlig sommar! 🙂

 11. Hej! Vilket fint sommarprat du hade och bra låtar också! Lyssnade från YLE areenan just. Väldigt inspirerande ord och blev ibland rörd till tårar också. 🙂 On top of the world!

 12. Tack Malena för det fina sommarpratet!! Syrran och jag hade radion på terrassen på högsta volym medan vi rensade ogräs och hoijtade åt barnen att vara tysta 😉

 13. Fin, fin Sommarprat! Olet monipuolinen, rohkea, rehellinen, vahva, herkkä ja upea nainen. Kyyneleet silmissä kuuntelin äitinä, naisena ja mummona kaikkea sitä, mitä olet joutunut – ja välillä toki usein saanutkin, tarkoitan niitä positiivisia ja voimaannuttavia asioita – kokemaan. Kiitos avoimuudestasi. Kaikkea hyvää elämääsi, sekä sinulle että Leonille.
  ps Jag läser din blogg ganska ofta, kommenterar knappast aldrig. Men nu kändes det så (lättare ändå på finska).

 14. Jag följde dig varje dag ett tag, under tiden du var gravid. Bloggar är inte min grej, men eftersom du fick Leon typ två veckor efter vår tjej läste jag din blogg väldigt aktivt ett tag. När det sen gick upp för världen vad du gick igen förvandlades du till en powermamma i mina ögon. Jag, som satt i samma sits som dig med en liten baby som saknade bruksanvisning, kunde inte för mitt liv förstå hur du orkade! Men jag antar att detdär man gör allt för sina barn ger den extra kraften. Du är en riktig kämpe! Och sådär avslutningvis så läser jag nog nu också, inte lika ofta men nån titt här och där. Fortsätt leva livet, det har du verkligen förtjänat!

 15. Vilket bra sommarprat Malena! Lyssnade och ville aldrig att de sko ta slut, så intressant att få höra om dig. En sann förebild. Som flera andra skrivit så fattar jag inte hur du orkat igenom allt med en bebis men allt går då det måste gå, antar jag. Önskar dig all lycka <3

 16. Tack för ditt sommarprat Malena! Berörande, klokt och också inspirerande. Det gjorde du fantastiskt fint!

 17. do u have the story in letters? i cannot understand your language. i´m from germany and i´m reading your blog since a lot of years.i´m so pried, i wanna hear your story and learn more about you.

  1. I’ll fix for you:)

 18. […] lyssnade även på Malenamis sommarprat idag och det är så nyttigt och fint när andra människor vågar och kan berätta om sina liv. Jag […]

 19. Tack Malena för ditt sommarprat. Det lät väldigt genomarbetat, det hördes att varje ord var väl övervägt. Du fick mig att tänka många nya tankar (och att springa längre än jag gjort på mycket länge, om någonsin). Bra musik också, riktigt peppande!

 20. Vilket fint, berörande och inspirerande sommarprat! Satt på jobbet med tårarna i ögonen.

 21. Det var ett fantastiskt bra sommarprat! 🙂 Jag gillade allt, och det kändes som om jag satt där tillsammans med dig när du berättade.

  TACK!

 22. Tack Malena för ditt underbara sommarprat! You are a true fighter! Jag önskar dig all lycka och en fortsatt skön sommar! ☺?

 23. Jag har aldrig kommenterat något på en blogg tidigare, men nu måste jag göra det. Jag var ute på länk ikväll medan jag lyssnade på ditt sommarprat. Och jag sprang och grät samtidigt, för det du sa berörde så mycket..Jag gick igenom en rätt tuff, och oväntad, skilsmässa när min dotter var 1 år, och jag kände igen mig själv i så mycket i din berättelse. Allt som du sa om skilsmässan, om alla drömmar man plötsligt går miste om, att man plötsligt inte vet vem man är, om hur man känner sig så ensam med sin sorg.. det kunde ha varit mina ord.
  Vill bara säga ett stort tack för att du delade din historia, den fick mig att känna att jag inte är ensam, att det finns hopp 🙂

 24. Tack för ett så ärligt men samtidigt härligt sommarprat! Gör säkert bra för många att höra att man inte är ensam om svåra stunder och att man kan ta sig ur dom. Kram på dig!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *