Kultareunuksia ja kunnianhimoa

Love this post:Love this 5

Hei te kaikki suomenkieliset lukijani! Kiva että olette täällä! Tässä teille Keski-Pohjanmaa lehdessä ilmestynyt artikkeli blogistani (jos jutun lehdestä missasitte). Alkuperäinen ilmestymispäivämäärä oli 11.12.2010. Toimittaja Kaisa Hahto kirjoitti tämän hienon artikkelin, kiitos tästä.

keskipohjanmaa-16

Kultareunuksia ja kunnianhimoa
Kokkolalaisen Malena Björndahlin blogissa on päivittäin kymmenen tuhatta kävijää

Kaisa Hahto (KP)
Kun Malena Björndahlista otetaan lehtijuttuun kuvia, hän itse samaan aikaan taltioi kamerallaan tilanteen ja raportoi siitä blogissaan. Ennen tapaamista Björndahl on jo ehtinyt kertoa lukijoilleen, että luvassa on haastattelu.
Bloggari ei pidä lomaa. Tai no parina kesäviikonloppuna Björndahl oli saarella mökillä ilman sähköjä, jolloin tuli lyhyt pakkokatkos. Päivittäisiä blogikirjoituksia eli postauksia saattaa kertyä kahdeksan päivässä, jos on inspiraatiota.
On niillä lukijoitakin. Perjantaina aamuyhteentoista mennessä Björndahlin blogissa on käyty jo viisi tuhatta kertaa. Koko päivän aikana käyntejä tulee keskimäärin kymmenen tuhatta, joista suuri osa vakiolukijoilta. Kävijöitä on ympäri maailmaa. Pääosin ruotsinkielisellä blogilla on ystäviä erityisesti Ruotsissa, mutta myös Sveitsissä on kannatusjoukko.
– Monet suomenkieliset ottavat blogini kielikylpynä, vaikka jonkin verran kirjoitan myös suomeksi, sanoo Björndahl.
Malena Björndahlin Malenami-blogin teemana ja otsikkona ovat elämän kultareunukset. Lukija pääsee ihailemaan kauniita asukokonaisuuksia kauniissa maisemissa ja aistimaan sisustuskuvissa alan liikkeistä tuttua täydellistä tunnelmaa. Malenami on niin sanottu lifestyle-blogi, joka kuuluu blogimaailman kaikkein suosituimpaan osastoon. Vaikka vaatteetkin ovat isossa roolissa, muotiblogiksi Björndahl ei omaansa nimittäisi.
– En ole yhtään muodikas. Haluan dokumentoida kauniita asioita ja jakaa niitä muiden kanssa. Elämä on niin kaunis ja on niin ihanaa olla nainen. Lukijat eivät kiittele minua muotiasuista vaan siitä, että olen iloinen kuvissa ja aina positiivinen blogissani. He sanovat, että annan inspiraatiota.

Björndahl muutti miehensä kanssa Turusta takaisin Kokkolaan kesäkuussa. Blogikuvissa taustalla onkin usein Kokkolan kaupunginteatteri, Kokkokivi tai vanha kaupunki. Björndahl on kertonut Kokkolan historiastakin kansainväliselle lukijakunnalleen.
Ei mikään ihme, että yritykset etenkin ulkomailla ovat hoksanneet tuhansia lukijoita päivittäin houkuttelevien bloggaajien kautta avautuvat markkinointiväylät. – Ruotsissa isoimmista bloggaajista on tullut tähtiä, Suomessa ei vielä.

Myös Björndahlin päivittäiset tekemiset kiinnostavat. Postauksissa saatetaan kysyä, onko Björndahl käynyt baletissa tai onko hän ollut töissä.
On Björndahlkin saanut satunnaisia kutsuja esimerkiksi Helsinkiin showroom-tilaisuuksiin, joissa PR-firmat esittelevät seuraavan kauden vaatemerkkejään. Suurin osa kutsuista tulee Tukholmasta.

– Jos asuisin siellä, voisin bilettää joka ilta, jos olisin vielä 19-vuotias ja haluaisin.
Firmat lähettävät bloggareille myös tuotteitaan. Björndahl ei kuitenkaan usko ostettuihin bloggaajiin.
– Jos olen itse saanut jotain bodylotionia, josta en ole tykännyt, en ole siitä myöskään kirjoittanut. Kovin yleisesti en tuotteita edes saa.
Yritykset, joiden tuotteista Björndahl usein kirjoittaa, saattavat antaa blogin lukijoille alennuksia.
Nyt jo Björndahlkin saa ”palkkaa” bloggauksestaan sivujen mainostulojen muodossa. Summat kuitenkin ovat lähinnä hieman avittaneet Turun vuokra-asunnon maksuissa. Intohimo puuha kuitenkin on ja jotain suurta voi olla hyvinkin pian tapahtumassa, vinkkaa Björndahl.
Björndahlin Malenami-blogi palkittiin joulukuun alussa hienoimpana blogina historian ensimmäisessä suomenruotsalaisten blogigaalassa. Layoutiin eli ulkoasuun onkin satsattu. Blogi on alusta asti tehty kokonaan itse. Siinä ei käytetä esimerkiksi valmiita blogipohjia. Björndahl tekee blogia yhdessä aviomiehensä kanssa.
Malenami-blogi sai alkunsa syyskuussa 2008. Kosketusta blogeihin Björndahl oli saanut jo vuonna 2006, kun hän kertoi blogin kautta purjehduksestaan Atlantin yli. Lukijoina olivat silloin lähinnä perheenjäsenet ja ystävät.
Virike Malenamiin tuli äidiltä, joka löysi blogimaailman jouduttuaan sänkypotilaaksi hiihto-onnettomuuden jälkeen. Blogin nimikin viittaa äidin antamaan lempinimeen, jonka pohja on Astrid Lindgrenin kirjoissa. Björndahl ei alussakaan lähtenyt tekemään blogistaan mitään pienen piirin päiväkirjaa vaan tavoitteena olivat laajat yleisöt.
– Tiesin, että jos alan blogata, teen sitä koko sydämelläni. Ei ollut kuitenkaan itsestään selvyys laittaa itseään nettiin. En mielestäni ollut myöskään hyvä kirjoittamaan enkä luottanut itseeni. Sitten kun sain palautetta, huomasin, että ehkä osaankin.
Esimerkiksi läheisistä ihmisistään Björndahl ei missään vaiheessa ole blogissa nimeltä puhunut.
– Voin näyttää persoonaani, mutta en privaattipuoltani. Koskaan en esimerkiksi kerro, missä juuri milläkin hetkellä olen.
Pelkkää kaunista ja ihanaa ei Malenami-blogikaan halua elämästä viestiä. Björndahl on kirjoittanut muun muassa naisten kateellisuudesta ja kokemuksistaan koulukiusattuna.

– Blogipalkinnon jälkeen postasin siitä, miten koulun vessa on aikoinaan pitänyt maalata kahteen kertaan uudestaan, kun seinille oli kirjoitettu niin paljon pahaa minusta.
Blogiinsa Björndahl on saanut vuoden aikana vain pari negatiivista kommenttia. Se on poikkeuksellista, koska kateus ja parjaaminen ovat yleisiä myös blogimaailmassa.
– Minulla on tosi fiksuja lukijoita. Ikähaitarikin on laaja. Aika monta 50–60-vuotiasta lukijaakin löytyy.
Suosittujen muotiblogistien elämää seurataan kuin tähti-ikonien tarinoita. Blogistit ovat yleisönsä joukossa pieniä julkimoita, toteaa Tampereen yliopiston journalismin tutkimusyksikön tutkija Elina Noppari.
Muotiblogien suosion yhdeksi syyksi Noppari hahmottelee tarinallisuuden.
– Se on tietynlaista köyhän miehen tositeeveetä. Myös samaistuminen blogisteihin on helppoa, jos he ovat saman ikäisiä kuin lukijansa ja ostavat vaatteensakin samoista kaupoista. Nuorilla tytöillä ja naisilla identiteetin haku on vaiheessa ja myös siihen ulkonäköasiat liittyvät olennaisesti.
Lifestyle-blogien lukijat ilmoittavat harrastuksensa pontimeksi usein myös inspiroitumisen.
– Muotiblogien kirjoittamisen ja lukemisen voi kokea itsensä kehittämisenä niin, että tyylitaju kohenee ja saa inspiraatiota.
Niin sanotut tavallisten ihmisten blogit ovat Nopparin mukaan ammattimaistumassa.
– Lukijoita pyritään saamaan entistä enemmän ja tekemisen tapa voi olla vähemmän henkilökohtainen. Joillakin blogit alkavat muistuttaa enemmän julkaisua.
Osa bloggaajista pääsee mediaan töihinkin; jonkin tiedotusvälineen vakituisiksi bloggaajiksi.
Noppari on aloittamassa tutkimusta muotiblogeista.

Malena Björndahl
Syntynyt 6.2.1982 Kokkolassa.
Asuu Kokkolassa. Naimisissa.
Kiinteistövälittäjä, bloggaaja ja ammattipurjehtija. Kokkolalaisen Hakalax-rotaryklubin ensimmäinen naisjäsen. Turussa teologiaa opiskelleen Björndahlin haaveammatti on ollut sielunhoitaja. Perheyrityksen kiinteistövälittäjänä sitäkin taitoa päivittäin vaaditaan, hän toteaa.
Intohimoina valokuvaaminen, purjehtiminen ja itsensä kehittäminen.
Joulussa ihaninta: aika perheen kanssa, tuoksut, musiikki ja kirkko.

Hej på er! Före julen gjorde tidningen Keski-Pohjanmaa en artikel om mig och bloggen. Detta skall vara roligt att läsa efter tio, tjugo år!

13 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *