Garderoben är inget museum

Love this post:Love this 1

Malenamis Guldkant till Norra Posten:

I höst ser vi definitivt ett skandinavien-vänligt mode. Varma ylletröjor, rejäla stövlar och snygga varma dunjackor, gärna i en storlek större.

Nu är vi redan inne i september och hösten står vid dörren. Alla modemagasin är fyllda med artiklar om hur man ska klä sig i höst. Man kan följa med fashinistornas vågade klädval som innehåller allt från pytonmönstrat till gothiskt transparenta klänningar med läderdetaljer.
Ett av mina stora intressen är mode och design. Jag tycker att det är fascinerande att ett stycke tyg kan åstadkomma så mycket på en människa. Det jag dock lärt mig genom åren – då jag byggt upp min garderob – är att den ska fungera. Varje dag. Din garderob är inte ett museum där du förvarar inköp du aldrig använder. Så, vad ska man göra före man drar ut på säsong-shopping?

Hatt Day Birger et Mikkelsen, kavaj Liu Jo.

Du ska känna din kropp. Veta vad du känner dig bekväm och snygg i. Pröva dig fram, laborera med olika plagg och skärningar för att få den rätta silhuetten. Det är också viktigt att se realistiskt på vardagen. Hur ser just din vardag ut? Ta hänsyn till ditt jobb. Behöver du verkligen 12 centimeter höga klackar om du är mycket utomhus på vintern? Det vackraste en kvinna kan vara är bekväm i sig själv. När hon har hittat sin personliga stil. Det finns inget som är så inspirerande som en kvinna som känner sin kropp och är medveten om vad som klär henne – som tar fram de bästa sidorna istället för att dölja skavanker.
Utgå alltså alltid från din egen personlighet och kropp innan du kliver in i provrummet. Jämför dig inte med andra. Ta gärna inspiration från någon du tycker klär sig stiligt. Istället för att kolla in kändisarna och se dem som stilikoner tycker jag att man kan titta på dem som designat kläderna istället. Ta någon designer som liknar dig, och chansen är stor att personen gör kläder som också passar dig. Designerna använder ofta sig själva som måttstock.

1. Vit kappa Liu Jo. 2. Cape från Hunkydory, jeans Liu Jo, väska Campomaggi. 3. Ränder och läder. Pumps i härliga färger. Läderjacka Rabens Saloner, blus Baum und Pferdgarten och skor Minna Parikka. 4. Klänning Day Birger et Mikkelsen, bälte Bitte kai Rand.

Capen och ponchon kommer stort i höst, i naturtoner och tacksamt varma färger.
Den mönstrade power-dressen är ett måste i varje kvinnas garderob – klänningen du bär och som gör att du känner dig som en  stålkvinna. I höst behöver den inte vara svart utan du kan satsa på ett mer nedtonat mönster i silkigt material.
Kostymen är denna säsong antingen väldigt maskulin eller väldigt feminin. Jag väljer hellre den feminina – en pennkjol som går över knäna. En elegant och tidlös klassiker. Det perfekta plagget för den riktigt äkta retro-stilen inspirerad av kvinnorna i Hitchcock-filmerna. En vit, skir blus och en svart eller grå kjol. Detta bär du med pumps och en snygg väska. Gärna en figursmickrande kavaj till. Och hatt. Man får inte glömma hatten.
Man ska se modet som en inspirationskälla och plocka de bitar man tycker om. Det mest exemplariska är då man är säker i sin egen stil och vågar blanda klassiska plagg med trendiga.

Välkommen, nya säsong!

12 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *