Love this post:Love this 18

I höst har jag blivit med ett mycket vackert plagg. En stor, härlig varm tröja från märket Noolan. Jag började ett bloggsamarbete med dem. Plagget heter Samuna och är en av märkets äldsta modeller. Designern, Marja Rak, berättade att alla plagg får ett eget namn och då hon döpte Samuna hade hon inspiration från det samiska språket. I plagget, designen, ser man klipporna vid Fäboda, jag ser vinden blåsa in från havet, kall och isblå. Klipporna gråa och vackra. Och havet dansande med sin vän vinden.

Samuna använder jag så gott som varje dag. Den är gjord av ett tjockt ylletyg som kommer från Österrike. Men efter det görs allt här i nejden. De gör mönster, klipper tygerna och syr. Vilket är mycket sällsynt. Och fint.

Min Vackra Mamma beundrade min tröja då hon såg den och ville ha en likadan. Men hade de den i naturvit? frågade hon. Jag såg framför mig hur underbar Samunan kunde bli i naturvitt, så stilig och på samma gång snäll. Och mjuk. Jag träffade Marja Rak igen och frågade om de gjorde Samuna i naturvitt. Nej tyvärr. Finns det en möjlighet att göra det? Jo, det fanns det och jag skulle få göra den själv, föreslog hon. Jag skulle få följa med hela processen hur en Samuna blir till och göra en till min Vackra Mamma. En sån fin present.

Gissa om jag blev glaaad! Superspännande att följa med designern och se hur ett plagg föds. Från en idé till verklighet.

noolan-6739

Vi träffades några mil utanför Jakobstad, där Mariann, Noolans mönstermästare sitter. Här fick jag se olika plaggs mönster och hur de blir till och sedan printas ut. Marja rullade ihop mönstret och tog det under armen och vi satte kurs mot Terjärv.

noolan14

noolan-6773
Där träffade vi Margitha, som klipper tygerna. Både linne och ylletygerna. Hon visade hur man lägger mönstret och klipper. Och så klippte hon snabbt med van hand. Jag fick också pröva och kan tala om att det blev snett och hackigt. Margitha fick fixa till det lite sen. Vi tog tyget med oss och körde vidare.

noolan16

Ja. Jag har den gråa Samuna på mig på bilden.

noolan-6798

Klippa, klippa…

noolan-6811

Då var det dags att åka till min hemstad Coccola, där vi först lunchade vid Fazers nya restaurang innan vi drog vidare. Hon bredvid Marja heter Johanna och har ansvar för försäljningen på Noolan.

noolan15

I Coccola fick jag träffa Eija, Seija och Sanna. Eija och Seija syr både ylle och linne och Sanna klipper linnet och syr också. Det var väldigt roligt att se dessa kvinnor arbeta!

noolan-6832

noolan17

De tyckte idén om att göra en tröja till min mor var fin och hjälpte så gärna till. Jag fick bekanta mig med symaskinerna, men de var inte hälften så fascinerande och skrämmande som pressarna. Ojoj, där vill man inte få sina fingrar i kläm! Men väldigt viktig för att plagget skall få sin sista touch!

noolan-6848

Pressa, pressa…

noolan-6877

noolan-6866

Tadaa..! 

Nu är tröjan färdig♡

Om du också är sugen på en naturvit Samuna har Marja Rak lovat att mina läsare får den som en “special edition” till specialpris i november månad. Kan lova att jag inte kommer att sy dem, hahah! Tröjan är ju onesize, alltså en L/XL (jag brukar annars ha storlek M på kläder och tycker Samunan sitter fint) och så är ylletyget en aning tunnare än den gråa Samunan, så den är lite lättare att bära, tycker jag. Mina läsare får den till priset 199€ (norm. 249€) och ni kan maila johanna.saajoranta@noolan.com vid intresse så får ni veta mer!

 

You may also like...

6 Comments

  1. Fast på hemsidan kostar Samunan 189 euro och är alltså billigare än ditt specialerbjudande?

    1. Oh, glömde skriva att det är priset för den naturvita! (Där är tyget dyrare:) ursäkta, jag var oklar!

  2. Hienoa käsityötä!!

  3. vad roligt att du fick göra den själv 😀

  4. […] Psst! Tröjan, alltså Samuna, som modellen heter, kan ni beställa via mig i november månad! Här kan ni läsa hur! […]

  5. […] snabbt och påminna om att idag är det sista dagen man kan beställa den naturliga Noolan tröjan! Här kan ni läsa om tröjan jag gjorde till mig och Vackra Mamma och vill ni beställa, så […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *