Love this post:Love this 21

tulpaner-7590

Detta inlägg är gjort i samarbete med Kauppapuutarhaliitto ry.

tulpaner-7642

När jag var liten sjöng mamma högt och teatraliskt:

“När det våras skickar jag till dig
tulpaner från Amsterdam.
Jag ska skicka varje dag till dig
tulpaner från Amsterdam.

När vi ses igen så får min vän
tulpaner från Amsterdam.
Gula, röda ska dom glöda.
Jag ska svara och förklara
det som inga ord får fram
med tulpaner från Amsterdam!”

Och valsade min mamma fram i vårt stora 1800-tals vardagsrum på Västra Kyrkogatan. Och gula-röda, skulle dom glöda, de vackra tulpanerna på stora matsalsbordet. Jag är född i februari och har alltid blivit uppvaktad med tulpaner på min stora dag, så jag ser dessa blommor som extra festliga.

Men från Amsterdam, som man sjunger i sången, behöver tulpanerna inte komma, vi har ju så vackra tulpaner som odlas här i Finland. Faktum är att runt 95% av de tulpaner som säljs i Finland är finskt odlade. Man kan kalla den finska tulpanen till en närblomma, som har en kort transport vilket gör att den håller sig längre, till vår stora glädje, och så är de också ekologiska.

Det jag tänker om blommor är oftast, the bigger the better. Ni vet. Grandiösa buketter. Och det som är bra med tulpanen är ju att en stor bukett inte behöver kosta skjortan. Inhemska tulpaner odlas  ca 200 olika arter och finns att köpa på de flesta blomaffärer och mataffärer. Det är lätt att känna igen de finska tulpanerna, på paketet kan man se Sirkkalehti-märket – Finlands flagga.

tulpaner-7646

Jag skall överraska Vackra Mamma med denna bukett, som ett tack för att hon tittade till Leon medan jag badade igår.

Här hittar ni en länk till tulpaners skötselråd. Tulppaanien hoito-ohje löytyy täältä! Sköter man dem rätt får man ju njuta av dem så mycket längre. Och här kan man läsa mer, att tulpanen inte är giftig, som man någon gång har trott, utan är en väldigt familjevänlig blomma för de minsta och lurvigaste i familjen.

Vid länken Kauniistikotimainen hittar ni mer om tulpaner, om olika arter och massa inspirationsbilder. Varför inte komma ihåg någon med tulpaner på kvinnodagen!

tulpaner-2041 tulpaner-2045

tulpaner-7853

tulpaner-7840

You may also like...

4 Comments

  1. Oh ihana pikku Leon 😀

  2. Vilka vackra tulpaner! Och Leon är så söt. Han har blivit redan en stor pojke 🙂

  3. Ljuvliga foton, får helt vår fiilis!! <3

  4. Underbar bukett! Jag fick en bukett med lila svenska tulpaner idag. Älskar också tulpaner, tulpaner kommer med ett löfte om våren.

    Din klänning på första bilden är ju helt ljuvlig i sitt tryck!

    Kram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *