Love this post:Love this 0

Då det ännu var snö på marken och jag längtade efter våren som mest hittade jag hot yoga. De första veckorna höll jag på ganska intensivt, nästan varje dag (+balett och gym). Nu har den mentala störningen gått över.. haha! och jag går på hot yoga två gånger i veckan. Köpte till och med nya träningskläder som är mer anpassade till det varma och svettiga och en yoga matta!! Det finns många bra ställen med hot yoga, mig kan ni se svettas i krångliga ställningar på Laguuni i Åbo – ett litet spa med trevlig stämning. Jag bad min vän Linn, fysioterapeut och massör, att berätta lite om sin syn och relation till yogan:

“För sju år sedan blev jag blixtförälskad. Från den första gången jag prövade Ashtanga yoga visste jag att det här kommer jag ha med mig resten av livet. Jag började fort yoga fem gånger i veckan, det gav mig styrka, smidighet, uthållighet, balans, en god andningsteknik, förbättrad koncentration, kroppskännedom (och självkännedom?) och en lugn och balans i livet. Ashtanga yoga ger alla dessa egenskaper i större eller mindre utsträckning beroende på bakgrund, förutsättningar och hur frekvent man yogar. Ashtanga yoga är en av de mest fysiskt krävande formerna av yoga. Det finns även en hel filosofi bakom yogan och därmed även möjlighet att ta in den andliga biten så mycket man själv vill. Själv har jag alltid fokuserat mest på det fysiska och tycker att det går lika bra att använda yogan som en ren träningsform och inte nödvändigtvis anamma hela livsfilosofin som ligger bakom. Hur mycket man tar till sig av filosofin får man självfallet ta ställning till själv.

Jag har även prövat på andra, lugnare och meditativa typer av Yoga, men hittade ingen annan yoga som funkade för mig – tills jag hittade Hot yoga! (motsvarande Bikram yoga). Hot yoga utförs i 37-42 graders värme. Tanken är att efterlikna klimatet i Indien, yogans hemland. Värmen gör att kroppen blir mjuk och rörlig, det är lättare att utföra och komma djupare in i vinyasan än då man yogar i vanlig rumstemperatur. Värmen gör även att träningen är extra tuff, man svettas rikligt, de små blodkärlen i kroppen utvidgas vilket ger musklerna och organen mera syre, pulsen stiger och hjärtat stärks. Här finns en lång lista på hälsofrämjande effekter: www.bikramyogasoder.se Som vid all annan träning finns det skaderisker om tekniken tryter, det är det viktigt att lyssna på kroppens signaler och inte pressa sig för hårt. Satsa på kvalitativa rörelser istället för att med tvång försöka nå lika långt som grannen. Temperaturen gör som sagt musklerna mjukare och smidigare fortare, men det gör också att man bör vara extra lyhörd för att inte sträcka sig. Berätta alltid för instruktören om du lider av hjärtsjukdom, högt blodtryck, är gravid, har /haft någon skada! Eftersom man svettas stora mängder är det viktigt att fylla på med magnesium, natrium klorid, kalcium och kalium efter ett pass. En nödvändig faktor för att lära sig en bra teknik och grund från första början är att gå på timmar med erfarna instruktörer som noggrant förklarar hur man utför yogan och varför. För att få instruera Hot yoga har jag förstått att man är tvungen att gå specifika kurser vilket gör att standarden på Hot yoga instruktörerna i Finland torde vara rätt höga. Däremot tror jag att kraven på Ashtanga yoga instruktörerna inte är lika håra, så var kritisk och ta reda på om instruktören är utbildad.

I samband med ryggproblem minskade Yogandet dramatiskt under en lång period. Under de senaste åren har vi hittat tillbaka till varandra och jag Yogar numera någon gång i veckan, men jag håller på att gradvis öka frekvensen med målsättningen att yoga ca 4 gånger i veckan. Det är tydligt att en eller två gånger är för lite för att riktigt tydligt få alla de goda verkningarna som yogan ger då den utförs oftare, men lite är ändå mycket bättre än ingenting.

Både Ashtanga yoga och Hot yoga är två av de mest mångsidiga träningsformerna som finns och jag är övertygad om att man kan öka livskvaliteten på många plan och till och med öka livslängden om man utövar dessa regelbundet. Jag tror på kärlek vid första ögonkastet.”

You may also like...

0 Comments

  1. Just Glada Vappen!
    Jag har också prövat på yoga. För mej själv. Det var inte min grej. Men så är det ju, man söker tills man hittar det som passar en själv, eller hur?
    Nu önskar jag er en riktigt trevlig Valborg. Kanske ni också ska till Vårdberget?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *