Love this post:Love this 0

Denna blogg skall handla om guldkanter i vardagen och oftast brukar jag lyckas med det. Men nu vill jag ta upp en icke-guldkant, men en mycket viktig sak.

Jag hade just njutit av morgonmålet Efva Attling bjöd på i Helsingfors, tackade och tog adjö, när jag kom ut såg jag lastbilarna köra på Norra Esplanaden. Det är Penkis idag. Abiturienterna tjoade på lastbilsflaken och jag kände hur det knöt sig i magen.
Minnerna vällde över mig. Jag minns min egen gymnasietid. Penkis-dagen, den var inte en så rolig dag för alla – åtminstone inte för mig.

Det är ju åratal sedan, tretton-fjorton år. Världen borde ju ha blivit bättre, med alla anti-mobbnings kampanjer skolor har.  Hur elever fostras att inte mobba. Men vad händer?

På väg in i vuxenlivet får de tillåtelse att mobba de minderåriga eleverna i skolan. Och mycket riktigt började sms:en komma…

Elever har kontaktat mig idag, då de vet att jag tidigare skrivit om mobbningen som jag utsattes för i denna skola.

Hur är det? Har ni också det så här illa i era skolor?

På Penkisdagen hänger det flera hundra lappar som abiturienterna har skrivit om de yngre eleverna i skolan. Där förekommer könsord, nedsättande och kränkande glåpord.
Detta görs medvetet och utsätter ungdomar för obehag som befinner sig i en känslig ålder (fast dessa hemska skriverier skulle såra vem som helst oberoende ålder).

Många yngre elever stannar hemma en dag som denna.

Skolan skall vara en trygg arbetsplats.

Fast många av dessa abiturienter är myndiga så ligger ändå ansvaret helt och hållet på lärarna i denna skola.

Så undrar jag:

Är det sådana spår som lärarna vill att abiturienterna (Finlands framtid?) skall lämna efter sig i sin gamla skola?

Vem skrattar?
De utpekade? Mobbarna? Lärarna?

Jag böt skola.

You may also like...

155 Comments

 1. Hej!
  Du är en sån förebild Malena!
  Mobbing måste förebyggas, och att man i skolorna tillåter sådana här “mobbingdagar” är oförståeligt och oförlåtligt!! Härligt att du står upp för det du står för och protesterar mot sådana här dagar:)

  Det finns inga som kan vara så elaka mot varandra som barn. Blev själv retad i skolan och tack vare att vi var 4 tjejer som höll ihop i vått och torrt kunde vi stå emot och trivas bra i skolan trots allt (men ingen av oss ville följa med på klassresan i 9:an eftersom vi inte hade något gemensamt med de andra i klassen).
  Gymnasiet däremot var en dröm! Vi ses ofta och har fest ihop var 5:e år.
  Det måste också komma fram till den som blir mobbad. Det BLIR bättre!!

  Kram Susanne

 2. Provar igen! Har du kvar den rosa T88?
  // V

  1. Kika in på Tradera, där brukar den ibland dyka upp:) Happy hunting!:) Kram!

 3. Jag förstår inte det här med mobbning. Varför blir vissa mobbade men inte andra? Mina två äldre systrar har båda blivit mobbad men jag har aldrig blivit det? Jag och min äldsta syster är snudd på identiska till utseendet så det kan inte bara hänga på hur man ser ut.

  Jag tycker det är fruktansvärt att lärarna (i Sverige) inte får lov att göra något. Dom får inte säga till på skarpen, dom får inte ta tag i eleven som mobbar, dom får inte kasta ut någon från klassrummet. Dom får helt enkelt inte markera längre att det inte är okej. Fruktansvärt!

  Jag tycker det är lysande att du tar dig ton och står upp mot mobbningen! Fler stora förebilder för unga (kvinnor) borde tala högt mot mobbning. Det är inte coolt och häftigt att mobba men det är in i helvete häftigt med de som vågar stå upp för sin sak och sig själva.

  Kram på dig fina du.

 4. Det var det vidrigaste jag läst Malena. Jag är lärare på en högstadieskola där vi inte tolerear minsta mobbing. Jag är med i skolans trygghetsgrupp och vi har en bra koll tycker jag. Vi vågar säga NEJ till mobbing. Vi är en massa lärare som rör oss hela tiden i korridorerna och snackar med alla, hälsar ALLTID på alla.

  Alla de lappar du visar skulle jag vilja elda upp och ta hand om de som skrivit dem och lära dem empati, hur man uppför sig och stärka deras självkänsla så de genast slutar med sånt, Tyvärr är människan ond men jag har hopp om att alla har något gott i sig!

  Kram och gonatt Malena <3

 5. Hej finaste!
  Jag har själv blivit mobbad i skolan, inte av samma anledning som du, men dock. Jag fick höra att jag var lärarnas älskling (inte sant), plugghäst, dum, ful, tjock, glasögonorm osv osv. Och jag vet inte om du tänkte på det när vi sågs men jag har ett stort födelsemärke på vänster sida om ansiktet som jag VERKLIGEN inte gömmer – har nästan alltid uppsatt hår och vägrar sminka över det! Men SÅNT stör folk. När vi flyttade till den lilla byn vi bodde i då, kom det fram en annan mamma till min mamma och la handen på hennes axel och sa: Jag tycker synd om dig som fick ett barn som ser ut som hon!

  Hur f*n kan man göra så??!!

  Jag fick gå kvar i den skolan, det fanns inte så mycket att göra… Och min mor försökte hjälpa mig, men det blev ju bara värre… När jag sen kom till gymnasiet var det lika illa… Så jag umgås inte med någon från min klass. Jag har precis börjat ta kontakt med vissa från klassen, de som kanske inte mobbade, men som heller inte ställde sig på min sida… Men jag är vuxen och kan välja att förlåta och ta upp en kontakt eller inte. Och än så länge är jag glad att jag har gjort det!

  Däremot har jag inte hört talas om att det ska finnas någon direkt “dag” eller liknande för sådant här i Sverige. Jag vet att det på de flesta skolor finns någon form av anti-mobbing men om de fungerar eller inte, vet jag inte. Det finns en internatskola i Värmland som de gör så här på, dock. Riktigt jävliga är de, mot de yngre! Och nu pratas det vitt och brett om skolan och deras beteende. Jag vet en fd lärare som jobbat där som berättat att det är precis så som de beskriver det nu.

  Men det är fruktansvärt, att sånt här får finnas! Att vuxna människor väljer att vända ryggen till! Det är vår förbannade skyldighet att hjälpa barnen! Ursäkta alla svordomar, men jag är själv mamma. Min son är 5,5 år och världens sötaste, finaste, snällaste, gulligaste och det absolut bästa jag någonsin gjort! Han har själv blivit mobbad, slagen och biten redan… På förskolan?! Jag bytte förskola så klart, och rörde upp himmel och helvete, gapade och skrek och berättade för alla!
  Men han ska snart börja skolan. Och därför rör sånt här upp alla känslor i mig! Dels för vad jag själv utstått i hela mitt liv, sedan vad han redan har fått utstå och hur ska det gå sen… Ja, du vet…

  Och jag kan vet, att jag aldrig kommer vika en tum, för både min son, hans vänner och alla andra ungar som råkar illa ut! Och med tanke på att jag sjunger, så har jag en ganska hög röst, den kommer höras över hela Ystad, om jag ser något jag inte gillar!

  Tack, gulliga du, för att du tar upp ämnet! Så INGEN glömmer!!
  Kraaam!

 6. TACK MALENA! Tack att du skrev om dehä.. 🙂

 7. I min skola hängs plakaten upp kvällen före penkkis. Jag och min kompis fixade nycklar till skolan via hennes mamma och tog oss in senare samma kväll och “förberedde” oss på våra plakat (vi gick alltså på 2an i gymnasiet..). Kompisen tog ner några av hennes, de var riktigt ELAKA.. När det nästa år var vår tur att skriva plakaten kom hela vår årskurs överens om att inte skriva ett ENDA elakt plakat, utan vi fyllde väggarna med blommor, hjärtor och glada lappar. Är SÅ nöjd för det! 🙂

 8. Gick bara i KSH och jag var aldrig i skolan under penkkis, det räckte mycket väl med alla historier man fick höra, både före och efter..

 9. Det är något av det hemskaste barn kan utsättas för!
  Mobbare är fega,ynkliga personer som är rädda! Tycker skolorna borde agera mer i antimobbning.
  Tyvärr förekommer det här även i vuxenvärlden…

 10. Det är ju med humor som vi ger “hälsningarna”!

  1. Sorry, men det där är inte humor, det där är bara ett utryck av er puerilitet. Och ryggradslöshet.

  2. Det är bara sjukt…

  3. Humor är något man ska skratta åt! Det ska vara roligt!
   Tror knappast mottagaren av hälsningarna skrattar!
   Helt sjukt!

 11. Jo, jag gick i KSH och KSG och blev mobbad till en viss grad. Deltog inte själv i penkkis (inte som den som firar eller den som blir förlöjligad). Kommer ihåg hur när jag var i gymnasiet så skrev vissa abina jätte elaka saker åt en av mina vänner just på sånadär lappar på väggen… Fattar inte varför en sådan tradition får fortsätta?!? Att man liksom får skriva skit om andra på väggarna så att alla kan se? Hade glömt lapparna, men bilden förde alla minnen tillbaka…

  Hatade verkligen den skolan… fy fan!

 12. Allvarligt?! Vad har ni för konstig dag i Finland? Har aldrig hört talas om detta? Hemskt.

  1. Det här förekommer inte överallt! Jag är från en stad 50 km därifrån och där firades dagen på ett HELT annat sätt (se min kommentar längre ner), det här är ju bara sjukt!

 13. Jamen, lärarna brukar nog plocka bort de mest kränkande lapparna.
  Det är ju också skoj med i det hela:)

  1. Mamma till tre

   ALLA sådana lappar ska plockas bort och sånt ska överhuvudtaget inte få fortsätta år efter år – det här är INTE skoj : (

 14. Det är lärarna som bär ansvaret. Inte eleverna (fast de är myndiga). Konstigt och hemskt att de (Lärarna) låter detta fortsätta år efter år.

 15. What!? Alltså om jag förstod dethär rätt så finns det alltså ännu mer hemska lappar om eleverna i ngn papperskorg, lärares skrivbordslåda eller på lärarrumsbordet!!!!??
  Alltså.
  Man är medveten om dessa jävligheter och i sin stora barmhärtighet plockar lärarna bort lappar.
  Halleluja.

 16. Det är ju opp till en själv hur man tar det. Bäst att skratta med.

  1. Katarina tvillingmamma

   Ehhhh VA!? Upp till en själv? Varför skratta när man är ledsen? Ska man bara svälja och svälja??? O till slut få ont i magen eller?? Vad hände med att hjälpa varandra och att visa lite mod?

   1. Håller med dig Katarina..vad är det för fel på dig NIklas. upp til en själv? Vetdu vad som är upp till DIG Niklas? Att stå upp för de som är svaga, som är utsatta, att visa medmänsklighet, att inte låtsas som om det är okej när man trycker ner eller förlöjligar andra människor. Det är vad som är upp till dig.

    1. Katarina tvillingmamma

     Kram fina söta Mary :O) Tänk, för snart en vecka sedan skratta vi så vi nästan grät :O)

     1. Och kram på dig, goa du! Ja, mer sånt typ NU! party i Kokkola (Coccola) nästa gång sa vi väl va 😉 Bra att du har vettiga åsikter också ser jag! kram

 17. Hej! Det är ju inte klokt! Jag minns hur det var för dej och tänk att det ska få fortsätta. Krasst säger jag: Så skönt att ni snart slipper den där skolan. Jag tror inte att sådan mobbning och kränkning tillåts i andra gymnasier i vår nejd! Har det varit ngt så har det stoppats snabbt, åtminstone i JG.
  kram från moster

 18. Vilken vidrig tradition! Den borde absolut genast brytas. I de skolor som mina flickor går i här i södra Finland skulle ett sådant “skämt” aldrig tolereras.

  Ann-Marie

 19. Hej! Håller med dig. Tycker det är fel att man fortfarande ” får” mobba yngre elever och skriva kränkande saker om dem på plakat.

  Själv tog jag studenten för två år sedan i Kronoby. Där hade lärarana då för nåt år sen infört en regel om att man inte får hålla på med ” mobbningen” på Penkkis. Vilket var jätte bra!! Vi hade blommor och banderoller på väggarna och roliga citat som lärarna hade sagt istället för något fult.

  Vi hade en helt aweseome Penkkis! Dessutom förekomde det aldrig någon mobbing under min tid i gymnasiet. Vi hade väldigt bra sammanhållning. Och vad jag förstått är det så än idag där. Synd att inte andra skolor hade det på det viset.

  Elever kom från Jakobstad, Larsmo och Kalrleby för att många tyckte att Kronoby hade en mycket bättre stämning och bra sammanhållning i gymnasiet jämfört vad de andra skolorna hade.

  Hoppas att även andra skolor får bort mobbningen på Penkkis och gör det till något roligt för hela skolan! Så att ALLA vill komma till skolan den dagen och se på när 3orna spökat ut sig

  A

 20. Förstår inte hur skolan kan gå med på detta!?! Vi sjöng “elaka” (dvs. spydiska, pikande, smått ironiska) sånger om våra Lärare (absolut inte de yngre elevrna, what’s the point liksom) och blev inte bjudna på kaffe i lärarrummet före flakåkningen. Detta i Helsingfors i slutet av 90-talet. Känslan kommer jag ännu ihåg – var vi så idioter att vi trodde att lärarna inte skulle bli sårade? Vi fattade ju att vi hade mobbat och mådde följaktligen dåligt av det – saken ältades hela kryssningen som vi åkte iväg på direkt efter penkkisrundan i stan.
  Men de där lapparna, de övergår mitt förstånd.

 21. Hu så hemskt, jag hoppas verkligen det här är en tradition som dött ut. Om någon inte satt stopp för den är det hög tid att göra det nu.Hoppas alla haft en fin penkkisdag.

 22. Analfuck!? Ifall lärarna har till uppgift(!) att plocka ner de vidrigaste lapparna , så verkar det som om ngn lärare låtit sin aggression gå ut över ngn elev.. Eller aversion. Låtit lappen vara kvar.
  Eller borde rektorn se till att den lärare som kollar lapparna kan språket?

 23. Jag gick i gymnasiet i Åbo, och där hade vi ingen sånhär tradition med elaka lappar, det är nånting helt obekant för mig till all lycka! Hemskt är det ju, varifrån kommer det?? Visst “bråkade” vi med de yngre på bänkskuddardagen (eller var det dagen före?), men det var enbart vänskapligt – de yngre brukade klä ut sig till jättebebisar den dagen och ha eget program. Jag har också blivit mobbad i skolan, sgs hela lågstadiet, och ska verkligen göra mitt allt som förälder att jobba emot sånt.

 24. Tack Malena! Att någon vågar ställa upp för oss.
  Oftast så, att lärarnas ‘ favoriter’ är de elakaste.
  De har ju makten.

  1. Jag vet inte hur man blev lärarens “favorit” i er skola, men jag var själv en av de “favoriterna” och fick (oönskat) den titeln eftersom jag var en nördplugi som skötte mitt skolarbete och tog initiativ i skolfrågor etc. Jag var definitivt inte elak och kände inte att jag skulle ha fått någon extra makt som jag skulle ha kunnat använda.. Tvärtom var det väl lite att skämmas för att vara så en så “duktig” elev..

 25. Dra inte alla över en kam. Jag har själv gått i den skolan och kan intyga att det inte är varje år sånt händer!

  1. Drar absolut inte alla över en kam (antar att du syftar på eleverna). Men mitt finger riktas bestämt mot lärarna. Det är de som har ansvaret.

   1. Stämmer. Skulle vara jätteintressant att besöka skolan efter så många år. Fast det är inte många av mina lärare som är kvar.
    Jag hade mitt redan i lågstadiet där jag mobbades av en lärare.
    Eva

 26. What!

  jag har både gått på gymnasium och jobbat med ungdomar i många år och jag har aldirg hört talas om något så uuuurdumt, korkat och vidrigt som detta “Penkkis”.

 27. Mobbning är ett av det värsta och det sätter hemska spår…OBS FÖRÄLDRAR och LÄRARE…ni har ett stort ansvar, lyssna, prata och var närvarande med era barn!! Bra jobbat Malena !

 28. Men fy vad vidrigt. Hur kan det där vara lagligt??? Jag gick i kvällsgymnasium så jag missade hela den där penkkis-uppståndelsen. Men aldrig tidigarehar jag hört om något sånt där. Tala om att låta sin avundsjuka komma fram. På basen av de där lapparna borde man ju kunna polisanmäla. Hur kan sånt där pågå??

 29. Alltså hur kan dethär vara sant?? År 2012? Det är ju inte klokt. Man borde bara få skriva positiva saker. Men det har också sin sida: Det är bara vissa som får positiva kommentarer och t.ex. rosor, kort på vändagen, ifall skolorna inför sådana seder. Det känns väldigt tråkigt för dem som aldrig får några rosor. Men Karleby gymnasium-seden är alldeles…kan inte ens säga varifrån.

 30. Malena, olet hieno ja rohkea nuori nainen ja esikuva nuorille. Uskallat kertoa kipeistäkin asioista, ottaa kantaa.

  Olisin luullut, että tuo kaamea perinne, jossa abit saavat luvan kanssa mollata nuorempiaan, olisi jo haudattu ajat sitten. En mitenkään voi uskoa, että tuo perinne vieläkin jatkuu. Oma lukioaikani ei ollut mitenkään ihanaa (kuten ei yläasteaikanikaan), koska en ole kaunis. Onneni oli, että tiesin olevani älykkäämpi kuin useimmat luokkatoverini. Uppouduin koulun käyntiin ajatuksella, että mitä paremmin sen hoidan, sen helpommin pääsen kauas pois kotipaikaltani, jossa oli vain se yksi lukio. Olen koettanut haudata kipeät muistot ja unohtaa, mennä eteenpäin elämässä, mutta aika ajoin muistot pulpahtavat mieleen (kuten nyt) ja tuntuu edelleen kipeältä – yli 20 vuoden jälkeen. Ja vähän katkeraltakin siksi, että monta vuotta elämästäni oli nurkkaan piiloutumista ja pahaa oloa – toisten ihmisten käytöksen vuoksi. Ja monta vuotta tämän jälkeen oli itsevarmuuden uudelleen opettelua. Itsevarmuuden, joka vielä tänä päivänäkin aika ajoin saattaa kadota.

  Muistan oikein hyvin myös vuotta vanhempien penkkaripäivän ja “hienot” julisteet, jotka oli vaivalla askarreltu jokaiselle nuoremmalle oppilaalle. Omassani ei ollut mitään positiivista, kaikki vikani oli lueteltu paperille. Eipä sillä vuotta myöhemmin penkkaripäivänä jokainen abi kutsuttiin juhlasalin eteen vuorollaan kuuntelemaan alemman vuosiluokan tekemiä pilkkalauluja… Näitä oli todistamassa myös opettajat…

  En yhtään ihmettele, että suomalaiset ovat työpaikkakiusaajina maailman huippuluokkaa. Mitä muuta voisi olettaa, jos opetuslaitosten virallisiin perinteisiin annetaan kuulua toisten pilkkaaminen. Toivon todella, että muutos löytäisi koululaitokseenkin ja kiusaamisen kaikissa muodoissaan alettaisiin suhtautua vakavasti. Sydämeni puristuu kasaan ajatuksesta, että omat lapseni muutaman vuoden kuluttua ovat aloittamassa koulua, eikä mikään olisikaan yli 20 vuodessa muuttunut. Olen leijonaemo, joka tekee kaikkensa, ettei omien lasteni tarvitsisi koskaan lähteä kouluun pahalla mielellä.

  PS: Oli kirjoitettava suomeksi, jotta sain edes puolet ajatuksistani sanottua – lasten mölytessä vieressä 🙂

 31. Malena ! Efva Attling smycket du bär passar dej perfekt. Med dagens inlägg inger du hopp åt andra, de som är drabbade !!! Modiga du ! Citatet här nedan talar för dem som inte vågar stå upp i dylika situationer;

  “Först kom de för att hämta judarna.
  men jag höjde inte min röst
  för jag var inte jude.
  Sedan kom de för att hämta kommunisterna
  men jag höjde inte min röst
  för jag var inte kommunist.
  Sedan kom de för att hämta fackföreningsfolket
  men jag höjde inte min röst
  för jag tillhörde ingen fackförening.
  Sedan kom de för att hämta mig
  och då fanns ingen kvar
  som kunde tala för mig.

  Martin Niemöller”

 32. Gör mej illamående, har inte upplevt detta, och kan inte föstå att sånt får förekomma! Hejar på dej när du tar upp sådana ämnen!

 33. Dumt! Otroligt dumt! Och detta får pågå år efter år??!

 34. Malena,

  olen lueskellut blogiasi alusta alkaen, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun kommentoin. Olen itse opettajana (Helsingissä) yläasteella sekä lukiossa, mutta käynyt omat vastaavat kouluni Kokkolassa. En ollut kuullutkaan kertomastasi “lappuperintestä”, ja se sai minut todella surulliseksi. Toki tiedän, että pilkkalauluja, “orjuuttamista” yms. penkkariperinteeseen monissa kouluissa kuuluu, mutta tämä oli uutta. On käsittämätöntä, miten tuollaista sallitaan! Omassa koulussamme olemme yrittäneet viedä penkkariperinnettä positiivisempaan suuntaan, eivätkä abit saa edellämainittuja perinteitä suorittaa. Meillä he yleensä tekevät “Abi-Show:n”, jonka he itse esittävät koko koululle. Show:ssa he lähinnä korostavat omaa erinomaisuuttaan (…), muistelevat omaa koulutaivaltaan ja sen parhaita paloja, “palkitsevat” opettajia erilaisissa kategorioissa jne., ja kaikki tämä tapahtuu todella hyvässä hengessä, pilke silmäkulmassa tietenkin.

  Oma tarinasi koulukiusaamisesta on todella koskettava ja inspiroiva, ja luulen, että sen jakaminen laajemmastikin voisi auttaa monia vastaavassa tilanteessa olevia nuoria selviytymään. Olet uskomattoman vahva, ja upea roolimalli nuorille! Toivon, että jos sinulla joskus on mahdollisuus esim. käydä kouluissa puhumassaa nuorille asiasta ja jakamassa tarinaasi, uskaltaisit sen tehdä, vaikka ymmärrän todella hyvin, että helppoa se ei varmasti ole.

  Tässä vielä linkki todella surulliseen tarinaan, johon törmäsin jokin aika sitten netissä, ja joka pysäytti minut moneksi päiväksi ajattelemaan asioita. Linkkiä ja sen sisältöä saa jakaa eteenpäin koulukiusaamisen vastaisissa yhteyksissä.

  http://www.jossainkaukana.net/elisa/

  Meidän on saatava kiusaaminen Suomalaisissa kouluissa loppumaan.

 35. Att analfuck lappen hänger kvar, trots att några lärare fått till uppgift att plocka ner de värsta lapparna.
  Går över mitt förstånd!?
  De lärarna kan ju inte ha egna barn.
  Hur känns det för föräldrarna ?
  I dessa tider!?? Med Kiva- skola projekt o.a.
  Var är lärarnas ansvar?

 36. Tack för att du tog upp detta ämne. Fattar inte hur traditionen med lapparna överlevt. Lapparna om mig var troligtvis inte så hemska ur andras synvinkel, men de har satt djupa spår. Hoppas verkligen att denna tradition slopas nu!

 37. Hej!

  Usch så hemskt 🙁 otäckt att läsa..

  Vet att många elever fruktar Penkkisdagen, oberoende om man blir mobbad eller ej.
  Man oroar sig och kan vara rädd för vad som ska hända, många dagar före :/
  Tycker det är hemskt hur den här dagen har blivit, att allt möjligt tillåts och att det är ok-“de är ju penkkis..”

  Bra att du tar upp sådana här saker oxå!! 🙂

  Skön helg, Linn

 38. What???? Shit, det där är ju helt hemskt! Så där var det verkligen inte i Nykarleby! Det “värsta” vi gjorde var att vi gick in och avbröt lektionerna och ropade nåt om hur synd det var om dem som hade allt kvar och hur kul det var för oss som hade allt över! Sen slängde vi godis på dem! Det var allt igenom en positiv dag! Huj vad lessen jag blev nu! Hur kan det vara så olika traditioner i olika skolor???

 39. Jag kommer ihåg när jag gick i KSG första och andra året i gymnasiet hade de bl.a. skrivit negativa grejer om mitt sminkande och det kändes inte bra med tanke på att jag hade jätte dålig hy och var tvungen att sminka ansiktet ordentligt för att täcka blemmorna. När jag själv var Abi hade det föregående år varit så negativa lappar att vi höll oss till positiva, vet iaf att jag inte skrev en enda lapp som hade ett mobbande syfte. Att se lapparna på bilderna gör mig så ledsen :/ fast jag fick negativa lappar när jag gick där skulle jag aldrig skriva något så hemskt åt någon annan för det sårar :/ Bra att du tog upp dethär!

 40. Ingen nyhet att jag kommenterar för dem som vet mej.

  Jag minns bara min egen penkkis, fö d va den ändå ja va på.
  Det är dethär med HUMOR som människor tyckte att jag inte hade.
  “Halpa-Halli-Malli-Horo” “Latino-Horo” “Malli-Horo”
  “Kuka sä luulet olevas” “Älä luule ittestäs liikoja”
  Humor. Jaa Just de. Funny. o dedäär va ju bara EN AV DE DAGARNA
  av hela tre åren i denna skola.

  Man ska ju int dra alla över en kam, men d e ganska lätt att vedota ti de om man
  har varit en i mängden. Man vet ju kanske int hu d e.
  Som pga. Malena, blev vessorna pga mej också målade på nytt, eftersom det stod så mycket
  skit om mej på väggarna i Karleby Svenska Gymnasium.
  D e lätt att säga att lärarna gör nånting åt saken. D gör di säkert, om du e en svag o blyg typ.
  Men jag upplevde att lärarna tyckte att om du blir kränkd pga avundsjuka fick du bara ta det.
  “Du e ju lite en såndään ‘stark personlighet’ och sådan som märks, d e ju ‘LIITE DITT EGET FEL'”
  Nii just. Mitt eget fel. Hu sku d va att säga ti didäär avundsjuka typerna att om ni int e
  nöjda me ert liv borde ni kanske göra nånting åt saken, istället för att försöka föstöra mitt?

  Synd nog, hamnar jag fortfarande att “bevisa” till människor som hört skitprat om mej,
  att “ja e nog helt kiva, fast ja vet att du har hört annat”

  Huhhuh..

  Faktumet att ditt namn har stått i Karleby Svenska Gymnasiets vessor borde ses lite som en
  Hall of Fame. Du kommer garanterat att bli nånting stort 😉
  Så om d ha hänt ti dej, vänd de om till en starkhet o take pride, du e int ensam 🙂
  Haters gonna Hate.

  Vissa av mina vänner har blivit kompisar med denhär värsta typen.
  Ja har den fiilisen att ja vill spåtta på henne d få gångerna ja ser henne,
  då ja e på visit i Kokkola.
  Look what u became !

  Who’s cool now?

 41. Det är nog med glimten i ögat som lapparna skrivs.
  De är humoristiska och inte menade att någon ska ta illa upp.

  1. Jag tror knappast den som fick nån av lapparna på bilden tog det med humor.

 42. Penkkis ska vara på det sättet som flera före mig har kommenterat; en glad dag där man lite retar de yngre eleverna att de har lång skoltid kvar. Man väljer gymnasiet frivilligt, så ingen kan väl ta illa upp för att man har ett eller två år kvar.

  Det är inte bara lärarnas ansvar att se till så att Penkkis går rätt till, men lärarna ska klargöra för vilka regler som finns. Sedan är det på elevernas ansvar att reglerna följs. Det ska inte vara lärarna som måste plocka bort icke-okej lappar, utan det borde varje människa fatta själv att inte skriva.

  Grr!

  Orsaken till att du blev mobbad, Malena, kan inte vara något annat än att de andra var avundsjuka på dig. Är man för snygg, för snäll, för omtyckt av lärarna eller har för rika föräldrar, så finns det alltid avundsjuka.

  Jag skäms inte för att jag har det så bra som jag har det och är så lycklig som jag är. Jag skäms inte heller för att mina föräldrar efter många år av hårt arbete har kommit dit de är idag. Ibland märker jag att människor blir provocerade om jag berättar om hur bra man jag har och hur lycklig jag är. Det är dock de människornas problem. De som inte kan glädjas med mig är inte mina riktiga vänner och de tänker jag heller inte slösa tid på.

  Garanterat finns det många som blir provocerade av att du är så lycklig, vacker och framgångsrik och är stolt över det. De surpupporna har problem med sig själva och de tycker jag synd om. Tänk om alla fick vara lika lyckliga som du och jag känner oss, vad härligt det skulle vara! 🙂

 43. Mitt hjärta blöder. När har den här ‘traditionen’ börjat? Totalt otroligt att lärare, rektor och övriga på skolan kan se sånt och inte ingripa!? Även om eleverna är nästan myndiga (vuxna kan de tydligen inte nära på kallas) och själva borde veta bättre så är det ju ännu värre att personalen tillåter.

  Helt rätt Malena – om någon tycker du drar alla över en kam eller smutskastar hela skolan så är det ju inget jämfört med vad som hänt; det är helt enkelt en konsekvens av deras beteende. De FÅR inte tolerera sånt, inte en enda lärare. Niemöllers dikt lite högre upp var så rätt, vem behöver inte nån som står upp för en innan det är för sent!? Men det är få som har både modet och hoppet som krävs.

  1. Jag försöker tänka tillbaka på min skoltid och kan inte komma nåt som kan jäföras med detta. Undrar vad som har hänt i KSH/KSG?!

 44. Katarina tvillingmamma

  Vad är detta för något rubbat!? Det här är bara så chockerande! Jag blir riktigt arg!! Ofta kan man önska att det var som det var förr att lärarna hade auktoritet och fick respekt. Det borde vara NOLL TOLERANS mot mobbning och det är, kan man tycka, lärnarnas och rektorns ansvar i skolan. Hur kan det inte vara det? Förväntas barnen, jag räknar 15 åringar som barn – ja för de är ju inte vuxna, ta fullt ansvar för sig själva. De behöver ju betryggas av de vuxna. Det här är ju inte klokt!! Är det inte i skolan man ska lära sig? Inte bara det som står i böckerna utan hur man lever socialt? Jag skulle få sjukt ont i magen om mina barn gick i en sådan skola. Jag hade fan flyttat!! ALDRIG att mina barn skulle få bli behandlade på detta sätt. Då hade de fått med mig och göra. Jag är mamma och har ansvar för mina barn. Att bli mobbad är väl bland det värsta som kan hända en. Och idag när man är så blottad via facebook och twitter o gud vet allt så är det ännu lättare för mobbarna att vara elaka. Existera inte kvarsittning längre? Samtal med föräldrar. Ingen vettig förälder skulle väl vara nöjd med sitt barn om den hängde upp elaka lappar om andra på skolan. På min tid, ehh ja jag är 33 år, så var det det illa om man skrev elaka saker på den andras skåp. Vad händer nuförtiden?? ja det är läskigt att vara mamma. Nu är mina bara tre men de komemr ju bli äldre, det är en sak som är säkert.

  Många borde slå näven i bordet mer och kräva att skolan gör sitt jobb! Det finns säkert en hel del både lärare och rektorer som borde bytas ut. Sluta blunda och se vad som händer!!

 45. Va? nått sånthär har jag aldri ens sett.Jag har nyss själv upplevt min första penkkis i gymnasiet, och jag kan meddela att det inte alls var sådär kränkande här i Jakobstad som du visar i ditt inlägg. Alla skolor är inte lika, och jag ångrar inte en sekund att jag var i skolan, för programmet var helt fantastiskt roligt, utan att kränka nån. Till och med flera lärare kommenterade det välutförda programmet.Visst, det hör till att reta yngre elever för att de ännu har tid kvar, men det är på ett humoristiskt sätt det ska utföras, inte kränkande och det var precis så det gick till. Ifall nåt annat har hänt har jag missat det helt, likaså alla mina kompisar.Hela dagen var rakt igenom positiv,rolig och en enda stor fest.

 46. Jag blir helt matt när jag läser det här!! Modigt av dig att gå ut och visa hur det egentligen går till på skolor eftersom rektorn och lärarna verkar blunda?! Jag hoppas av hela mitt hjärta att det här är något som inte pågår fortfarande, att man har tagit tag i problemet. Rektorer och lärare har STOR MAKT och SKYLDIGHET att stoppa sånthär!!

  Du är duktig och har en fin själ! Att sitta och äta frukost med Efva Attling visar hur långt du har kommit! Godheten vinner alltid i längden!

  Med kärlek Sanna

 47. Åhh….finaste du. Jag blir alltid så ledsen, fast mest vansinnigt förbannad, när jag läser om sådant där. Det är så många som vill blunda och säga “det förekom ingen mobbning på min skola” eller i vuxenlivet “det förekommer ingen mobbning på min arbetsplats”..”det har jag aldrig lagt märke till”. jag svarar iskallt “du ser det du väljer att se”. För visst finns det där även om det sker “bakom stängda dörrar” eller lite “i smyg”.

  Jag har själv aldrig varit mobbad, men jag har alltid stått upp för de som varit utsatta och tagit strid i skolan mot de “coola”-tjejernna/tjejen. Det har aldrig varit populärt och har resulterat i att jag ibland i livet stått ensam eller med kanske en eller ingen vän. Men vet du..det gör inget och det har aldrig gjort mig något att vara ensam om jag är den jag vill vara, står för det jag tror på. Jag har ställt mig emellan rent fysiskt som tonåring mellan de som mobbar och den mobbade och jag kan aldrig, och kommer aldrig, att se mellan ögonen på de som mobbar, som fryser ut, som talar illa eller som på andra sätt beter sig dåligt mot andra människor.

  Det du beskrivit är så vidrigt, så under våran värdighet som människor att det står över mitt förstånd. Jag har sett lärare vända sig om och se besvärade ut när det förekommer mobbning mitt framför ögonen på dem. Jag har i vuxen ålder konfronterat de lärarna och fått svaret “de är barn, de leker sådär”. Ursäkta mitt ordval ..men MY ASS att de “leker sådär”. Stå där och var patetisk och hitta på ursäkter om det får dig att må bättre, men jag tänker då inte titta på skiten utan att säga ifrån. Det konstiga med mig är att jag blir så förbannad, och alltid blivit så förbannad, att jag glömmer att bli rädd. För visst kan man bli rädd, att själv bli utsatt, att själv bli hotad, misshandlad…

  För mig spelar det ingen roll om du är snäll mot mig när du behandlar andra illa. Jag står hellre helt själv utan någon “konfidant” än är vänner med sådana som mobbar eller behandlar andra människor dåligt.

  Till G; ovan; är du helt jäkla allvarlig. Sådär pratar de som bara står och tittar på, de som vänder “andra kinden till”, som säger “det är bara på skoj”. Tror du de utsatta tycker att det är kul, att de är humoristiskt? Vilket förbannat jäkla skitsnack och vilka tragiska bortförklaringar..

  (Förlåt Malena för alla svordomar, men jag blir så innerligt förbannad!)

  Kram Mary

  1. Katarina tvillingmamma

   Var stolt över att du är sådan Mary! Hade det funnits fler som dig och mig så hade det inte mobbning skett i lika stor utsträckning. Det knasiga är att det är de som mobbar som har problem med sig själva. De är små små människor som är elaka emot andra. Man är alltid större och bättre om man står upp för andra. Jag säger som dig MY ASS att det är kul HELL NO!!

 48. Olen itse opiskellut sekä työskennellyt kyseisessä koulussa eikä ikinä enää takaisin sairas paikka. Onneksi sinä vahdoit koulua Malena jotta pystyit opiskeleman lukion rauhassa loppuun.

 49. Vad bra att du tog upp det här!
  Tack! /s

 50. Det var väl inte så farliga lappar ändå?
  På min tid var det hora o.dyl

  1. Även om lärarna har sitt ansvar, borde även de elever som stått för lapparna ta sitt ansvar, skulle föreslå t.ex. att lärarna skulle be dem som skrivit lapparna personligen be om ursäkt till dem som de skrivit om. Även 17-18åringar borde lära sig att mobbning är mobbning oavset “traditionen”, även om lärarna borde kolla lapparna så är de inte lärarna som skriver, eller lärarna som bär på hela ansvaret. Om man vill se på saken från laglig vinkel är 17-18 åringar i fullt ansvar gällande mobbning/ärekränkning.

   Tack Malena för att du tar upp saken i diskussion!

   Mvh, arg storasyster.

 51. Hej,
  Jag har gått på Karleby svenska gymnasium. Upplevde inte att det fanns någon grupp som mobbade och inte heller någon enskild individ.

  Jag anser på basis av kommentarerna här att hela penkkis fenomenet borde klargöras. Det är alltså abiturienternas sista skoldag.

  De här lapparna som kommit fram här, representerar en hemsk minoritet av lapparna.
  Det bör påpekas att hela skolan fylls av dessa lappar och att de till 90 % är positiva komplimanger.

 52. Alltså vad är det fel med lärarna i denna skola? Hur kan det låta sådant hända? Och hur har inte Karlebys opetuslautakunta gjort något åt saken? Jag blev illamående när jag läste din text och tänkte bara på hur annorlunda det skulle kunna vara!

  Mitt gamla gymnasium har långa penkkis traditioner (typ 100 år..) Varje år hålls en vacker högtidlig fest på Penkkis morgonen dit alla abiturienterna, lärarna och “wanhat” (dom som går i tvåan..) är inbjudna. Alla klär sig i svart och abiturienterna bär liljekonvalj som varje abi får från “en wanha”. Efter festen byts kläderna och själva penkkisen börjar men det finns noll tolerans med mobbningen. Lärarna är stolta över traditionen och speciellt över det att ingen blir mobbad. Det fick man höra redan då man började i gymnasiet och så skall det också vara. Dessutom tyckte vi alla att det var tillräckligt med penkkisajelun, godiskastande, ropande och kryssningen.. Hoppas att det händer någonting åt saken i din gamla skola. Vilken hemsk tradition! D

 53. Oj, Vilken lättnad Senni! Att bara 10% innehåller negativa saker.

  Hur känns det för dig om ditt barn är bland dem?

  Och för ditt barn? Ska vi blunda och rycka på axlarna?

  Säga: bry dig inte, analfuck.

 54. Hej,

  Mobbning är faktiskt en hemsk sak och fula skriverier på lappar är inte acceptabelt, men jag tycker trots detta inte att det är nödvändigt att SVARTMÅLA en hel skola och dess lärare för att någon enstaka elev inte fattar bättre, ansvaret ligger också hos föräldrarna till dessa elever och hur de uppfostrat sina barn! Tycker inte att skolan förtjänar att få ett dåligt rykte på grund av dethär..skolan är trots en viktig svenskspråkig enhet i regionen!

  Har själv gått i denna skola och har en bra bild av lärarna och deras handlande också under penkkis dagarna..och tycker att de faktiskt inte förtjänar att bli utpekade som dåliga på grund av dethär..lärare är ändå bara lärare och inte poliser och kan därför helt enkelt inte övervaka allting..det borde finnas ett bättre system..

  1. Snälla Tessi. Är du för mobbning? Förstår inte vad du kämpar för? Malena svartmålar inte skolan, utan säger som det är, sanningen, när andra håller tyst och blundar allt vad de kan!

   Tycker att skolan svartmålat sig själv. Låtit detta pågå i flera, flera år.

   Här kommer det tydligt fram att lärare visste om och INGET gjorde:

   http://ann-mari-trappsittarfolk.blogspot.com/2012/02/bankskuddardag.html

  2. Hördu, en skola som tillåter ens ett stycke mobbande post-it lapp borde ses över. Klarar inte lärarna av att övervaka en sådan här penkkis”tradition” (ni måste nog vara bland de enda i Svenskfinland som sysslar med dylikt!), skall den upphöra. Visst har föräldararna alltid ett ansvar över hur man uppfostrar sina barn, men det är skolan (och i sista hand dess rektor) som tillåter denna (sjuka) tradition.

   Hoppas att Malenas fantastiska blogg och dess genomslagskraft gör så att ärendet går vidare och att den här sjuka “traditionen” upphör!

   1. Mirka: om du läste mitt inlägg märker du säkert att jag också dömer mobbning..framhåller endast att lärare inte är utbildade för att utplåna eller förhindra mobbning, utan är anställda för att lära och undervisa. Att lägga ansvaret på lärare är därför enligt mig fel…och någon annan instans borde se efter mobbare..det förekommer ju även annanstans än på skolor..i inlägget tyckte jag mig se att det huvudsakliga ansvaret i detta fall just sattes på lärarna och därför reagerade jag..

    1. Om inte lärarna reagerar hur pass goda och bra förebilder är de då?
     Vem ska reagera och agera om inte lärarna som undervisar barnen?
     Ska inte alla personer på skolan sträva efter samma sak?
     Tänk lite längre Tessi..

     1. Sabina: Tycker att du inte lyckats tolka mig rätt, min avsikt är ju just den att tänka längre. Anser att mobbning har sina rötter i attityder, och attityder lär man sig hemifrån..tycker inte att lärarna har ett så stort inflytande på elever nuförtiden att de skulle kunna komma åt att ändra på dessa attityder. De är heller inte utbildade till det! Kan försäkra att lärarna också är mycket aktiva i antimobbnings kampanjar idag och gör det med den tid som blir över från undervisningen..men som alla märkt så räcker detta inte..därför är de inte rätta personer för jobbet..lärarna har nog reagerat men det räcker bara inte…

  3. Håller helt och fullständigt med.

 55. Tack, Malena. Tack.

 56. Ok, så åtminstone EN lärare har läst lapparna och förundrats över hur negativa de är. Men ändå fick de hänga kvar( trappsittarfolkblogg).

  Som den Barmhärtiga Samariten.

  Och Tessi:här är det ingen svartmålning. Ids inte börja med oväsentligheter nu.
  Utan det är tydligt en del av skolans som lärarna inte har i sin hand.

  1. Mona: vill bara framhålla att lärare inte är utbildade för sånt arbete, därför får de inte heller bukt på ett så stort fenomen som mobbning..det måste vara sakkunniga människor som tar hand om såna problem och ja tycker inte att lärare är det..därför kan man inte heller skylla allt på dem..

 57. Jag hörde till en av dem som stannande hemma. En enda bänkskuddardagen jag var med om var på 7:an eftersom jag helt enkelt inte visste bättre. Jag deltog inte ens i min egen klass bänkskuddardag. Jag var annars också mobbad och utfrusen, så det behövdes inte något sådant extra. Jag fyller i år 32, och såren har läckt. Just nu känns det fint att kunna hjälpa andra, jag jobbar som skolgångsbiträde. Jag upplevde inte att abina mobbade någon, de sprang omkring och slängde godis. Ingen gjordes narr av. Men om jag ser mobbning går jag emellan helt fysiskt och min röst är hes vid veckans slut. Ibland känns det som om jag är väldigt ensam om att kämpa emot, när det ringer in finns det bara barn i alla korridorer. Jag vet att tiderna mellan rast och lektion är väldigt farliga, jag har ju varit där själv. Som vuxen är jag starkare, ingen får trycka ner mig mera. Men inte någonsin på bekostnad av andra, för mobba skulle jag aldrig göra själv.

 58. Vill klargöra ett par saker som abiturient i skolan i fråga. Vet inte varför sånahär lappar skrevs av dem som faktiskt skrev dem, men ville påpeka att närmare 90% av alla lappar var positiva som var satta uppe på skolans väggar. Vi har med abiturienterna satt ut en allmän ursäkt på facebook riktat till alla de som tog illa upp för vårt skrivande. Även om jag själv inte var med och skrev lappar om denne individ känner jag att vi alla har ansvaret och att det här var fel. Att ändå svartmåla skola på dethär sättet är inte rätt mot varken oss abiturienter eller lärare. Förra året fick jag själv läsa kränkande lappar om mig själv, men brydde mig inte ett skit. Ja vet att de alla har en stor nypa humor i sig. Lapparna for “överiks” visst, men de är bara så kränkande som man själv tar det. Och att sedan göra det till såhär stor sak är ju bara ett rop på uppmärksamhet som individen verkar vara mycket mån om.

  Försökte i min ilska skriva så städat som möjligt.

  too long;didn’t read: Allmän ursäkt av abina i KSG på FB, fel att svartmåla vår skola och abina, lapparna bara så kränkande man själv tar dom, även om vissa far “överiks”. De allra flesta lappar positiva.

  1. Till abin: Lapparna som syns är flera elevers lappar, förstår jag. Här har ju föräldrar och syskon reagerat.

   “Rop på uppmärksamhet som individen verkar vara mycket mån om”.. nu ska du hejda dig, abiturient.

   Vem svartmålar du NU?

   “Lapparna for överiks”..här är ju ett erkännande?
   Hemskt.

   1. Flertalet av lappar är tyvärr riktade mot samma elev. Samma saker har förekommit föregående år och mycket värre lappar har skrivits. Försvarar inte våra lappar, men min point var att det nog inte är någon slump av att det här blir så stor juttu just precis DENNA årgång. Eftersom jag inte nämner någon viss person så svartmålar jag ju ingen överhuvudtaget? Kan ju vara vem som helst så vitt vi vet? Däremot “KSG” “abina i KSG” å “lärarna i KSG” kan man inte tolka fel på.

    Blev själv mobbad i högstadie och en del i gymnasiet. Jag vet PRECIS hur det är att få lappar med skit om sig själv, därför skrev jag heller inga. Att däremot gå såhär långt med det så håller man sig inte längre till verkligheten och magnituden av lapparna. Visst,det var otroligt fel att skriva så fula lappar och dessutom i flertal, men som sagt är det ingen slump att de tas såhär hårt och stort precis dethär året.

    1. Herre min tid. Fruktansvärt vad du skriver “KSG Abi”. Tänk att folk tänker som du. Du ger abina ett dåligt rykte när du uttalar dig såhär om mobbning. Dessutom säger du emot dig själv hela tiden.

     Fint Malena att du gör något åt detta. Fint att du ryter till för de som inte vågar/kan ryta till själva. Det är ingen SLUMP att du finns här på våran jord. Du kom hit för att göra gott och få slut på fulheter!

     Hälsn. En upprörd men tacksam förälder

    2. Abi förälder

     Så snedvridet som du tänker, så hoppas jag att inga av våra andra abin tänker. Det är som du inte tänker alls och utlämnar hela din årskurs?! Du försäger dig flera ggr. Har du tänkt på att du erkänt ärekränkning ?Har du tänkt på att vi övriga föräldrar och abiturienter inte stillatigande låter dig och den andra KSG Abin dra ner alla i smutsen? Eller kanske ni är samma person.. Jag hoppas få din / er IP adress när jag ber om den och då vänder jag mig till polisen.

     http://yle.fi/alueet/keski-pohjanmaa/2012/02/koulupoliisi_jarkyttyi_kiusaamisen_laajuudesta_3268123.html

     1. Är lessen om mina kommentarer på något sätt kränkt eller om någon tagit illa vid sig när man läst dem. Som sagt var min mening aldrig att svartmåla eller kränka någon. Jag har aldrig sagt att det som skrevs var RÄTT eller BRA eller på NÅGOT SOM HELST SÄTT positivt. Helt och hållet dåligt. Därför ursäktar vi oss från alla Abinas sida (hoppas jag) över vad som skrivits.

  2. sorry Abi,
   nu kan jag inte hålla med dej. Har själv barn i skolan och vi har alltid varit nöjda och stolta över vår skola där vi upplevt att ungdomarna trivs, men det här kan verkligen inte bortförklaras. Inte minsta lilla mobbning ska kallas “rolig” eller att “någon ropar på uppmärksamhet”, eller “inbjuder” till det, i så fall skulle all mobbning vara legitim, alltid anser ju mobbarna att det är offret det är fel på.
   Gäller att öppna ögonen också när det händer nära oss.

   Hemskt att något sådant kunnat hända, hoppas vi alla kan lära oss något och ha ögon och öron uppe och reagera snabbt om vi ser något som påminner om mobbning i framtiden.

   Ett hederligt förlåt och se över traditionerna ordentligt!

  3. Abi förälder

   Din IP adress kommer vi också att vilja ha. Och polisen.
   -” ett rop på uppmärksamhet som individen verkar vara mycket mån om..”
   Mobbning rakt av. Man mår illa.

 59. Jag vet inte hur jag ska börja den här kommentaren. Men vilken VIDRIG människa tillåter att såna lappar skrivs? Vad är det för en vidrig sorts människa som dessutom FÖRSVARAR detta? Jag var tidigare mobbad o fick nog höra min andel, men jag kan bara föreställa mig, trots att såren läkt, hur det hade känts om nån lapp hade varit riktad mot mig.
  Jag har så mycket att säga att jag måste sluta skriva nu, annars slutar aldrig orden flöda om hurdant obehag jag fick när jag läste det här…

 60. Jag hoppas verkligen att denna mobbningstradition har upphört i Ksh/ksg!! Minns att jag funderade/var ledsen i flera år över en lapp som stod om mig, något om att jag har bröststorlek AAA. Jag kan inte förstå att lärare kan tillåta denna öppna mobbning! Väldigt bra inlägg Malena!

 61. Fy så ledsen man blir av att läsa detta–avskyr när pennalism sker helt öppet och det inte blir nån som helst konsekvens av att man trakasserar andra… Jag jobbar själv i skolan, och under de 15 år jag har jobbat har klimatet hårdnat betydligt. Det stora problemet är att eleverna nästan bara har rättigheter numera, inga skyldigheter… Hela beteendet är alltid någon annans fel, man lär sig inte ta ansvar för sina handlingar tyvärr… Dags att det blir ändring på det, redan från att barnen är små!
  Tack för ett bra inlägg <3
  Kram fia

 62. Påståendet om att detta inte skulle ligga på lärarnas ansvar SKRÄMMER mig. Om inte verksamheten ligger på de vuxnas ansvar på skolan (både lärarnas och rektorns) så vet jag inte hur skolväsendet fungerar i Finland!? Jag har själv gått i skola i Finland och har aldrig upplevt ett så här öppet kränkande. Det spelar ingen roll om 90% av dessa lappar var positiva. Det räcker med en enda lapp för att handla om kränkning. Jag är utbildad lärare i Sverige och kan ganska säkert påstå att den lärare/rektor som INTE reagerar på detta begår fel. Vad har hänt med värdegrunden, allas lika värde, solidaritet, respekt för andra människor?

 63. Alltså jag har bara varit med om roliga penkkis (gick i pedersöre gymnasium). Där hittade man på lekar till de yngre som var skattkartor, gissa vilken abi som gjort vad och så. Vi hade teman, så för oss var vi pirater och de yngre skeppsråttor. När vi var de yngre var vi i milin och skulle lyda de högre, eller ett annat år var vi bara resenärer på flyg. Alltså, inte värre än så. Istället kunde man bråka lite med lärarna, men bara sånt de kunde skratta åt. Penkkis var för mig alltid skoj!

  1. Går också på Pedersöre gymnasium och där funkade Penkkis jättebra! Vi märkte inte av någon mobbning, och alla hade roligt.

 64. Usch så arg jag blir. Noll-tolerans ska det vara och inget annat. Det är lärarnas ansvar att ta bort varendaste en sådan lapp. Slopa hela dumma traditionen.

  Morr! Bra Malena att du ryter till! Kram.

 65. I ett lärarrum där det varit en mycket dålig anda under flera år, borde detta nu sammanföra lärarna.

  Rörande ense om att det var fel av eleverna att ta illa opp av några lappar, fel att det kom fram på bloggen, fel att någon
  reagerade.
  Ni får se.

 66. Citerar från bloggen Trappsittarfolk:” En lärare hade uttryckt sin besvikelse att så MÅNGA lappar var negativa. Och ändå fick de hänga kvar”.
  Det säger ju allt.

  Tack för att du har mod, Malena. Kram.

 67. Det är inte alls okej att skriva sådär. Inte ALLS. Var själv Abi -09 i KSG och vår penkkis var mycket strikt. Det vi gjorde var att vi försökte att alla hade det roligt. Okej, det var väl främst kul för oss när vi hade hela skolan att leka “inte röra marken” och uppmanade folk att gå längs en tunn tejpbit längs skolans korridorer och annat “hekoheko-kul”…Kan med handen på hjärta säga att jag mobbade ingen och jag hoppas verkligen att ingen blev mobbad den dagen, för vi ville vara snällare än den tidigare årsklassen hade varit mot oss..
  Men eftersom här är så långa diskussioner, dock helt av en orsak, kan jag berätta varför man skriver elakt om vissa, men inte av andra. Det finns en viss hierarki i skolan, tysta regler, som det också finns i arbetslivet (fast man försöker bli av med det). Jag vet att det inte får vara så men så är det bara. Som vuxna vet ni alla att om chefen är på plats, beter man sig automatiskt annorlunda, helt omedvetet ibland. Sen finns det dom personer som helt enkelt inte bryr sig ett skit vem är på plats och beter sig likadant som alltid annars. Är det fel? -Nej. Blir man “silmätikku” -tyvärr. Man kan själv påverka ganska långt om man blir kränkt eller inte, beter du dig ganska neutralt kommer ingen att mobba dig. Det värsta enligt mig, är dom som blir mobbade trots att de inte provocerar eller har något att göra med saken, t.ex. pga. sitt utseende. Vi alla kan skriva här hur fel det är att mobba, SJÄLVKLART, ingen får bli mobbad, det förstår nu alla. Men kunde vi hellre diskutera konstruktivt, vad kan man göra åt saken? Finns det några bättre idéer än att skjuta problemet till lärare. Vi kan själv prova hur det är att hålla reda på 300 tonåringar under ett tak, när alla inte ens klarar av sina egna där hemma. Skolan är det svåraste och tygsta dit en ung blir utsatt för, helt sant. Men klarar man det så klarar man av det vad som hellst tycker jag!

 68. Tack för detta inlägg!!!
  Jag gick i ksh och ksg. Blev mobbad i 6 år.
  Penkkisdagen orkar jag inte ens tänka på…
  h. Abi -95

 69. Håller helt med, fattar inte hur detta kan tillåtas. Själv har jag bara varit med om en enda penkkis, i sjuan när jag inte förstod hur illa det var. Bojkottade också penkkis när jag själv var abi eftersom jag inte accepterar denna löjliga tradition.

 70. Fy sjutton hurudant språk de användt på lapparna, kan int förstå varför lärarna har inte blanda sig i.
  Jag tycker att lärarna har ansvaret att gå igenom lapparna innan man sätter dem på väggarna.

  Malena du är oikealla asialla!

  Stort hjärta till dig.

 71. Verkligen obehagligt och dessutom så onödigt – vad är det där för en tradition att hålla fast vid? Aldrig ens hört om dylik penkkistradition, jag tycker det låter som en plan gjord för att misslyckas. Ingen skall behöva genomlida dylika attacker, dumpa dumma “traditioner” man inte kan kontrollera.

 72. Jag upplevde små måbbning ennu i gymnasiet. Värsta var lågstadiet. Var i en så hämsk skola var lärarna också deltog i mobbningen. Mådde så illa, men sen när jag böt skola blev de bättre.
  Håppas tiderna blir bättre. Man måste försöka själv uppfostra sina barn till “bättre” personer.

 73. KSG Abi, när man läser din kommentar behöver man inte längre fundera varför detta händer.

  Och om det händer. Och hur ni tänker .
  Du gjorde saken så mycket värre.
  För er. Och lärarna.
  Du tog dessutom och mobbade någon “individ” här.

  Tusen tack, alla ungdomar, som visar att detta sker.
  Vi har blundat.
  Tack Malena.

 74. Jag är glad över dehär ungdomarnas mod att säga ifrån: “-vi-tar-ingen -skit”. Ni hade modet att stiga fram.
  Och ni visste precis vem ni skulle vända er till.

  Ni är ju föredömen.

  Det är ni som gör en trygg skola.De som kommer efter er behöver säkert inte stanna hemma eller komma till skolan med rädsla på Penkkisdagen.
  Jag skulle gärna stå och applådera när ni stiger in i skolan på måndagmorgon. Och få alla med.
  Även några modiga, rakryggade lärare.

 75. Oj, detta inlägg förvånar mig lite, eftersom jag aldrig upplevde penkkis på detta sätt i vårt gymnasium, varken som mull eller som abi. I vår skola märkte jag aldrig att det skulle ha förekommit glåpord eller ens svordomar på penkkis. Abina hittade på en hel del bus (vi också), men inga yngre elever blev kränkta. Åtminstone har jag inte sett något sånt under mina tre år i Korsholms gymnasium. Någon tradition med lappar fanns inte i vår skola under min tid. Det fanns regler för vad abina fick ordna på penkkisdagen, och dessa regler följdes. Men sen gick jag ju i en väldigt bra skola också, under mina tre år där såg jag inte någon mobbning.

  1. Allt är inte som det ser ut

   Jag gick också i Korsholms gymnasium och fick uppleva en stor dos av mobbning och rent av misshandel under penkkisen. Jag blev på en penkkis nerbuffad i ett isigt snöhål och slog mig (detta gjordes helt med flit), jag blev bunden till en stolpe där abina fritt kom och målade ansiktet på mig. Inget av detta gjorde jag frivilligt. Då jag själv var abiturient lämnade jag hemma på penkkis. Korsholms gymnasium hade i alla fall i början på 2000-talet stora problem med mobbning.

   P.S. en del av problemen hade att göra med att abina ofta var fulla på penkkis, något man inte heller diskuterar öppet.

 76. Förstår int hur man kan tro att lärarna inte gjort nånting..lärarna ingriper där de ser att någonting händer..det har dom gjort nu också.

  Men de kommer ju int åt allt..tycker de e fel att de får skit för det här..jätte fel..fel också att svartmåla alla abiturienter som “firat” penkkis utan att mobba. Det är ju inte fråga om alla, alla har inte gjort fel..men får ändå ett dåligt rykte nu..usch..borde inte bekämpa mobbning med att svartmåla..

 77. ABI KSG: Den ursäkten som ni lagt ut på fb är ju inget värt, det har du/ ni verkligen sett till med din/ er kommentar.
  Där låter du din/ er ilska komma fram över att ja, jag behöver ju inte förklara, du/ ni har ju grävt er egen grop.
  Visste inget om detta, men när jag började fråga min tonåring så fick jag veta att han hade också fått sina lappar. Jag tyckte inte de var det minsta humoristiska, utan jag blev verkligen ledsen.

  Jag vill ännu tacka dig Malena och de elever som har varit modiga nog att ta fram detta i dagsljuset.

  1. Håller helt med dig, Förälder.

 78. Ett stort tack till dig Malena för detta inlägg! <3

  Jag är innerligt glad över att jag gick kauppis istället för gymnasiet, det räckte gott och väl med "vitun lessu" skriverierna på bänkarna i korridorerna och första placeringen på "koulun huorat" topplistan på flickornas vessa i högstadiet. Och i efterhand så undrar jag varför ingen lärare noterade dessa skriverier då? Städerskorna bara torkade bort dem om och om igen vartefter de kom upp igen, men ingen reagerade.

 79. När jag nu tagit del av det som kommit fram så är bilden ganska klar:

  En lärare uttryckte sin besvikelse över att lapparna var så negativa ( läs bloggen Trappsittarfolk) men lät lapparna hänga kvar. (Skolans elev berättat till sin mamma.)

  -” Det är över 300 lappar, det kan hända sina här missöden.” ( läs yle3 xtrem).

  -“Lapparna var mer negativa än förr ( facebook/ pojke, skolans elev).Några få positiva lappar och sen bara negativt.”

 80. Vad jag blir ledsen när jag läser detta! Penkkis ska vara roligt och inte kränkande..
  När jag själv gick på “tvåan” i gymnasiet så tyckte vi väl också att abina tog i lite väl mycket på penkkisen – fast vi var en så stark årskull att vi inte “tog det liggande” utan vi införskaffade några ägg som vi kastade på abina och deras lastbilar just före de skulle åka iväg – för att visa vår åsikt.. Med eftertanke var det kanske lite barnsligt och onödigt att “ägga” dem. Fast gjort är gjort.

  Följande år när vi själva var abin såg vi till att ingen blev kränkt utan att alla hade roligt. Ingen “äggade” oss… 🙂

 81. jå men ja tycker de e inte ost. men ingen ha bara annat också pojkarna 😀

 82. Skrämmande är då man hör nyutexaminerade lågstadielärare säga att det inte är deras sak att ta tag i problem på förskola/skola. Ok, har bara hört EN nyutexaminerad säga så, men om hen fått en sådan uppfattning kanske det finns fler? Och hur fel blir det inte om de vuxna redan i förskolemiljön ser förbi och mer eller mindre ignorerar tidig “mobbing”, och istället säger att det är föräldrarnas sak att ta tag i sina bråkiga och olydiga barn… Skrämmande!
  Det är enligt mig en självklarhet att det hör till all vuxen personal på dagis/förskola/lågstadie/högstadie/gymnasium osv. att vid minsta antydan till mobbning tydligt och klart visa att det inte är ok! Föräldrarna till dessa bråkstakar är ju inte där och ser hur deras barn uppför sig.
  Bra att detta diskuteras, det är ett ämne som aldrig kan diskuteras för mycket!

  1. Nuförtiden är det bara så att om en lärare ingriper blir de dragna inför rätten och polisanmälda direkt för att ha överstigit sina mandat! Lärarna har inte rätten att ingripa/säga till/disciplinera sina elever längre utan följder! inte undra på att de inget vågar göra..vilket samhälle vi åstadkommit!

 83. Jag går själv i KSG, och kan berätta att några av årets abina i vår skola, hade också ganska elaka nimityksiä förra året då de själv var på tvåan och firade gamlasdag, några av dessa nimitykset var tillexempel ‘vuoden pikkukananen’ (denna lapp fick en tyst och blyg pojke som har glasögon???) ‘vuoden teinit’ (tre olika flickor, som var faktiskt inte alls glada när de fick dem, om jag ännu tilllägger att när dessa flickor fick hämta sina lappar, hördes på bakgrunden musik, och låten som spelades var ‘vitun teinit’).. Förstår inte riktit själv vad som vad roligt med detta! Och vilka är de som ser genom dessa lappar före man ger dom åt vissa personer… LÄRARNA, ? detta är också på lärarnas ansvar.

 84. När jag blev student 2007 var det jätte strikta regler. Det hade varit så mycket missöden förut med kläder som blev förstörda, så lärarkåren tog stenhårda tag det året. Efter det har det fortsatt så, vad jag vet. Tidigare fick man göra nästan vad som helst – ägg och mjöl var populärt att slänga på folk. Vårt år var sådant inte alls okej, och allt gick ganska städat till. Vi slängde godis och målade med läppstift, drack en hel del – vilket hör till, hur fel det än kan verka – och hade allmänt roligt. De yngre eleverna svärmade runt oss och ville ha uppmärksamhet. Desto mer var det inte med det!
  En sak som jag nog kan tycka var helt fel, men som egentligen inte hade med penkkisen att göra, var en “gala” som vi ordnade. Varför det kallades så vet jag inte, men det gick ut på att alla röstade fram t.ex. “årets snyggaste”, “årets finaste par” och liknande. Sedan fanns det ju de kategorier som inte var okej, som “mest behov av schampoo” och liknande. Men sådant inser man inte då! Det är sånt man kan fundera på nu i efterhand, men då gjordes det ju mot alla – det var liksom inte en stor grej. Det var fel, jag vet, men man såg inte det så då.

  En annan grej, jag jobbar nu på en skola i södra Sverige, och här ser det ännu värre ut med mobbningen än vad jag är van. Jag jobbar som rastvärd en timme varje dag, då är tanken att jag ska börja lekar och aktiviteter för att minska på bråkigheterna på skolgården. Jag vet inte om det är något extra med den här skolan, men så mycket bråk kan jag inte tänka mig att vi hade som barn. Sen kunde barn ju leka på den tiden ännu, hitta på saker själva. Nu finns det inte alls längre, tack vare dataspel och what not. Det ä shockerande och skrämmande. Och mobbningen blommar.

 85. Elev i Donnerska

  Hei! Tänkte bara säga att av lapparna så var över halva negativa! ( jag såg ju själv). Abina påstår att 10% var negativa o alla andra 90% positiva. Fast de e ju int sant… Och hur lärarna reagerade så vill ni inte ens höra! Lärarna SKRATTADE till lapparna.

 86. det är bra att mobbningen diskuteras och att allt görs som man kan för att förhindra och motarbeta den. Många av oss har egna erfarenheter från skoltiden-också jag.i diskussionen blandas in våra känslor och egna erfarenheter , nu kritiseras skolan, lärarna, rektorn och alla möjliga som man kan pricka för det som hänt nu och under hela skolans historia.
  Den bild som man får av denhär diskussionen är att penkisen i ksg gick ut på anonyma lappar omkringspridda i skolan, men vad jag har förstått var det mycket trevligt program för lärare och gymnasister med lekar och påhitt. Jag fick hem en glad och nöjd abiturient som hade mycket att berätta om allt de hade varit med om och hur responsen från elever o lärare hade varit positiv. Nu verkar det som allt det som de jobbat för i veckor har fallit i sanden och kvar finns bara de fula lapparna(JA de var fula lappar!) Jag hoppas åtminstone att den bön om förlåtelse som abiturienterna t.ex på fb(det inlägg som en abi satt i denna kedja var hans/hennes version av den) har satt ut också skulle noteras och accepteras-det är i alla fall ett steg.

 87. Lilla elev:
  Det är klart att lärarna skrattar
  Denna skola är ökänd för att lärarna mobbar varandra.
  Vet att endel lärare där inte ens hälsar på varandra.
  Och de skall vara föredömen.

  1. Se on totta, opettajat tosiaan kiusaavat toisiaan ja olen kuullut että jotkut joutuvatkin pitkälle sairaslomalle tämän takia.Mutta myös muu henkilökunta on vajonnut tälle tasolle kuten *** esim. (ei tietenkään kiusaa *** koska ei uskaltaisi mutta muita jotka ovat samoissa tehtävissä kuin hän itse. Joten aikuisetkaan eivät osaa käyttäytyä joten miten voitaisiin odottaa oppilailta hyvää käytöstä. Kellokortti olisi myös paikallaan työntekijöille..

   http://yle.fi/alueet/keski-pohjanmaa/2012/02/koulupoliisi_jarkyttyi_kiusaamisen_laajuudesta_3268123.html

   1. Inga personliga angrepp tack. En del av kommentaren censurerad. // Pyydän että ei mennä henkilökohtaisuuksiin, kiitos. Osa kommentista sensuroitu.

 88. Alltså… Dessa elever som nu detta år skrev lappar åt yngre, blev väl antagligen själva utsatta för detta för något år sedan?? Var det mera “rätt” eller tillåtet då?? Med andra ord, så blir ju ALLA mer eller mindre utsatta för samma sak då “deras tur” kommer, hur rätt eller fel det nu sen är kan man ju diskutera..

  De som nu detta år blev utsatta för lapp-skriverier kommer ju med största sannolikhet att göra samma sak de också, då det blir deras tur.

  Jag tycker att det inte är mer synd om den ena än den andra. Jag valde att stanna hemma då det begav sig och fick höra på efterhand vad det hade skrivits om mig. Och vet ni vad? Jag dog inte. Man behöver ju inte ta allt så hårt.

  Det betyder inte att man skall ta skit, men ibland så kan man helt enkelt låta skiten rinna av.

 89. Det du skriver är helt fruktansvärt. Fruktansvärt, och jag är djupt förvånad över att något sådant tillåts! Det är ren och skär mobbing. Tänk de stackarna som inte klarar av att ta detta. Det kan förstöra liv. Har antagligen redan förstört liv och släckt det sista hoppet glädje och ljus hos någon.
  Fruktansvärt!!

 90. TACK, Malena!
  Tack också till de som inte kommit med bortförklaringar
  och som hållit sig till saken.

 91. Det har varit intressant om och beklämmande att följa med diskussionen här på bloggen.
  Tack Malenami, för att du lyssnade på ungdomarna och skrev om ärendet och att du också har gjort det möjligt för oss att kommentera och dryfta åsikter. För att du reagerade kraftigt, trots att vi vet att det här kan vända sig mot dig och mot de elever som sökte upp dig . Det är inte lätt att slåss mot väderkvarnar.Förstår om du hade stängt kommentatorfältet.
  Nu randas måndagmorgon och skoldag. Eftersom det kommit fram ett och annat mindre trevligt uppbyggande ss ABI KSG :s föraktfulla kommentar ( vilket några mammor försökte släta över). Kommentaren om den blyge, glasögonprydde pojken som fick namnet ” Vuoden kananen” och den andre som fick “Analfuck” tillsatt till sitt namn. Pojkar rycker på axlarna och visar ett glatt ansikte utåt. De växer upp och blir lärare, chefer.. Och så har vi Yle3 xtrem intervjun där det framkom att man inte har koll på vad som händer och låter det hända.
  http://yle.fi/extrem/artikel/musiknoje/43006-Oot-vitun-ruma
  Då blir man ju oroad.
  Nu hoppas man att våra skolbarn ska få ha en trygg skola att gå i. Inga förhör eller anklagelser över att de gick ut med det som hänt.Dessa ungdomar har ju redan visat sin storhet.De har visat att de är en ny generation som vägrar skratta åt sitt eget eller andras förlöjligande.
  Ifall det blir möten, eftertvätt, och förhör så är det bara skolans personal och abin det i såfall skall gälla .Och de ska ta detta som ett tillfälle att växa. Och så får man också hoppas, att skolans personal använder sin hjärna och inte ojar sig över hur de hängts ut. Att de inte nästa år igen sitter med de mest kränkande lapparna liggande på kaffebordet till allmän åsyn.Lärarna hade sin gemensamma rekreationsresa på hösten och man har ännu på andra sätt försökt höja arbetsklimatet. Nu gäller det inte om lärarna fått lida-eller abin. Det finns bara en part som fått lida. De yngsta.
  Barnen är de viktigaste vi har.

 92. Otroligt att sådant (fortfarande) får lov att förekomma. Kommer ihåg lapparna från högstadietiden och har lite förnimmelser om att penkkis-dagen inte var så riktigt rolig för alla parter. Något liknande förekom inte i Vasa övningsskola där jag blev abiturient, och på något vis känns detta himla typiskt för KSH-KSG. Lärarna borde verkligen se sig själva i spegeln efter alla dessa år. Man skäms. Ett viktigt inlägg, detta!

 93. Har aldrig själv upplevt penkkis på det viset, då jag gått i yrkesskola, men däremot glåpord, utfrysning och whatnot..
  Men vad jag vill säga, till en del kommentarer som jag läst här är att,, bara för att man själv inte upplever att de förekommer mobbning i skolan/arbetsplatsen betyder de ju inte att de inte skulle existera. Jag skulle vilja påstå att på alla ställen där set samlas människor, som ser varandra över en lite längre period så förekommer det nog nån form av mobbning eller så, må de nu sen vara utfrysning, särbehandling eller nått annat.
  Pessimist som jag är, har jag lite hopp om att mobbning kommer att “utrotas”. Människan är elak, och speciellt barn kan vara det, men dock tror jag på en enorm minskning av mobbning och att folk skulle våga stå på sig mera, både som mobboffer och åskådare. Speciellt som mobboffer. Jo ja vet själv nog att det kanske inte är så himla lätt, men stiger du upp efter att nån slagit ner dej, är det mycket svårare att trampa på dej, än om du ligger ner.
  Kämpa!

 94. Hej Malena, jag tycker det är ganska lågt hur du måste utnyttja 18-åriga abina, för att få publicitet för din blogg!

 95. Jag tycker int heller att Ksg-abins kommentarer här var bra. Jag medger att vi alla är ansvariga, eftersom vi inte tog bort en del lappar, mina egna lappar gick inte till den nivå som dessa lappar på bilden,men ändå för långt när jag tänker nu efter.

  Jag hoppas att ni alla som läser här skulle förlåta oss abina, och framför allt inte tro att det var någon planerad ” mobbnings dag” från våra sida.

  1. Tack! Din kommentar värmde mer än du anar.
   Vi tror inte att det är någon som trott på en mobbningsdag, men det har alltför länge varit tillåtet att hänga ut andra på dethär sättet i KSG och ni gjorde bara som man gjort förr.

   Och nu blev det så, att de unga fick lyfta fram det,när inga vuxna reagerade.
   Tack och lov att de kom på dethär med bloggen!

   Vi skall tillsammans bygga en bättre morgondag. Vi hoppas att ni är flera som tänker som du.

 96. Sku säg att de var 90% negativ o 10% positiiv… Nästa år e man själv abi… sku kuna försööka taa bort hela denna tradition av att man skriver lappar på väggen så ingen behöver känna sig dålig den mornen de stiger till skolan… Något måste ju ändras ändå…

  1. Bravo Nicke! Heja!!
   Alla visste, men du vågade säga det rakt ut.

  2. D ska ni göra!! Jag e nog glad att jag böt till finsk skola efter högstadiet. Jag gick i ammattilukio i Kokkola, o vi sku aldrig ha kuna ens tänk på att skriva någo elaka lappar om andra eleverna. Nog hade vi någo utnämningar som vi gav ti tvåorna och treorna o dom gav ti oss, men allt var bara positivt och roligt! Penkkarit ska vara happy day!

 97. Sandra, abiturient i Kronoby gymnasium

  I Kronoby gymnasium är Penkkis-dagen en rolig dag. Både som yngre elev och abiturient har jag sett fram emot Penkkis med spänning och glädje.
  Vi, årets abiturienter, hade förberett trevligt program för både lärare och elever. Målet med dagen var ju att alla skulle ha roligt! Det var med blandade känslor vi lämnade vårt gymnasium, glädjen var ett faktum men även en saknad efter gemenskapen vi delat i vår skola uppstod så fort vi steg utanför dörrarna till Kronoby gymnasium.

  Ska inte minnet av abiturienternas sista skoldag vara ett roligt och fint minne för både abiturienter, yngre elever och lärare? Jag anser att denna dag är till för att ta farväl och tacka för de år man tillbringat tillsammans INTE trycka ner varken elever eller lärare. Vi abiturienter ska ju fungera som förebilder för de yngre eleverna!

  Jag hoppas att det sker en förändring i Karleby svenska gymnasiums Penkkis firande. Jag önskar att alla kunde ha så fina minnen som jag har från både vår egen Penkkis och Penkkis firandet från föregående år!

 98. Jag vill be om förlåtelse av lapparna. Själv hade jag inte lagt någon elak lapp på väggen, ända jag satte var några lappar om hur jag kommer att sakna dessa gymnasietider och människor. Men jag ber om förlåtelse ändå, jag har stora skuldkänslor om att jag gick inte igenom lapparna, om jag skulle ha gjort det, skulle jag har dragit ner varenda elak lapp!
  Men jag tycker också det har blivit för stor sak. De har funnits elaka lappar skriven om mig, men jag har varit tyst. Det är dummt då det blir år 2012 abinas fel, fast det har alltid funnits elaka lappar skriven.
  1:orna och 2:orna borde inte ta allt så personligt och va för seriösa. Men de som skrev de där fula lapparna har gått för långt. Och de som skrev lapparna borde be om ursäkt, borde personligt, face to face be om ursäkt!Ta ansvar för det ni gjorde!
  Jag ber om ursäkt för dem som inte kan ta ansvar och inte kan uppföra sig, som man i detta ålder borde redan kunna göra. Förlåt att vi sårade er.

 99. Hej igen Malena, jag lag märke till att du läst mitt kommentar, men inte publicerat den. Jag trodde man fick ge sin egen åsikt i din blogg, och att det var det du ville, men tydligen tar du dit bara de kommentarer du sjäv har nytta av. Det här ger en mycket olik bild av dig än vad jag haft tidigare.

  1. Måste svara till dig anonym, för jag hade en känsla att det skulle gå så här.
   Vet inte vad du kommenterat tidigare, men säkert var det inte något viktigt.
   Förr eller senare dyker det upp sådana som du och då måste man bara stänga av. Som säkert hände.Du kan söka dig till något annat forum istället, så du inte behöver bli besviken.
   Om du läst i bloggen så kanske du på ngt sätt fattar att man drar inte nytta av en sån här diskussion. Tvärtom.

   För några dagar sedan kunde vi läsa om häftiga, framgångsrika mänskor här i bloggen.
   Dem drar man nytta av. De är förebilder.

  2. En annan anonym

   Bort med nät-trollen!!!!!!!!!!!!!!!

   Som du vet så publicerar Malenami alla kommentarer hon får. Och som du ser så pågår en mycket viktig diskussion här. Vi saknar inga nät-troll i denna diskussion… Ni saktar bara ner farten för oss som vill ha en bättre framtid för våra unga!

   Håller med Ellen, Hallååå människa! se vad Malenami har åstadkommit!! Tack vare henne så kommer denna mobbnings-tradition att sluta. Gå någon annanstans där de andra trollen finns.

   Och du, snälla. Svara inte på dessa kommentarer…. Stäng bara av datorn och läs en trevlig bok istället. Något om tomtar och troll?:)))

   1. “Your comment is awaiting moderation.” Vad betyder det där då? Och jag har hört av flera att deras kommentar inte kommit på bloggen. Coincident? Don’t think so.

 100. Abi i en annan skola

  Här är lite sanning åt er. ************************************************
  ***************************************************************************
  ******************************************** Hoppas att du malena publicerar denna sakliga kommentar.

 101. Ellen och En annan anonym: Förlåt, men jag måste bara svara.
  Konstigt, att jag är den ända som ser första kommentaret som jag skrivit?
  Men för det första, är jag inget troll. Jag vet vem jag talar om, och med det menar jag att jag inte känner henne bara genom bloggen. För det andra, är penkkis inte en “mobbnings-tradition” i KSG, som alla nu tror pga. stora “halooet” som uppstått. Jag har hört flera säga (de som går och gått i KSG), att det är står liknande saker på väggarna varje år eller att det varit värre tidigare åren, så det får mig att tänka, varför göra en så stor sak om det just iår? Varför inte förra året eller för t.ex. 10 år sedan? Varför stämpla just abi-12 till så hemska människor?

  1. Enkel fråga som svar til ABI -12: Varför låter ni det fortsätta då? Ni har alla haft en möjlighet att låta bli. Varför fortsatte ni idiotin? Eller är det “tradition” att vara ignorant inför dem som får lida av dessa puckmeisters? Den som ser på är minst lika skyldig som den som utför.

 102. Hej.

  Tycker det är tråkigt att alla i denna Abi-årskull dras över samma kant :(..

  Självklart skall mobbning inte förekomma, har blivit mobbad själv 12 år och undervisar om det.

  Men vi måste vara försiktiga så inte också de som inte var med på detta blir måltavlor för allt detta.

  Måste erkänna att jag faktiskt mår dåligt för de lappar som blivit skrivna, men också hur de som inte haft något med detta att göra också blir svartmålade, tragiskt.

 103. en gammal tvåa

  Jag vill bara som abi (förra årets tvåa) säga att t.ex. vuoden pikkukananen var absolut inte menat som något elakt! Det enda var att vi tyckte han var jätte söt! Jag blev verkligen förvånad då jag fick höra om att alla tänkte på det där så där! Och vuoden teinit är en tradition, som du riktit bra själv vet o! O vi had int sekert NÅ positivt då heller? give us a brake already.

 104. Bra att detta ämne kommer på tapeten! Dock ligger det största problemet i uppfostran. Många föräldrar idag beskyller lärarna för deras barns dåliga beteende eller dåliga prestationer i skolan. Lärarna har små möjligheter att påverka uppfostran ( som ska skötas HEMMA), vilket i sin tur påverkar studie prestationerna.
  I gymnasiet där jag arbetar hade vi en skolpolis på besök, som klart och tydligt berättade reglerna. Abina är ju myndiga, så om någon gjort ett brott är det ju fritt fram att anmäla. Rektorn i skolan skall dock ha ett öga på det som händer i skolan, och det som hände i KSG var fullständigt okontrollerat.
  Det var alltså vuxna människor som mobbade, och hur har då dessa vuxna människor vuxit upp/uppfostrats?
  Har själv blivit väldigt mobbad i skolan, så vet nog vad det handlar om. Tycker att de värsta formerna av mobbning är att frysa ut den andra, ignorera den andra, tala skit bakom ryggen och att t.ex. ha en allmän åsikt om att ett visst yrke är sämre än något annat (eller uppgifter i samhället).

 105. Har någon månne tänkt på att bakom lapparna kan ligga sanning också?

 106. Jag är helt mållös. Jag har aldrig hört om något liknande. I Hfors har vi en vecka i början av skolåret då de yngsta eleverna klär ut sig enligt vad abina bestämmer, typ till tonåringar en dag, till bebisar, djur eller dyl. Vill man inte så gör man det inte, de flesta gör det. Sånt hör lite till nog tycker jag, för att bli “intagen” i skolan. Lite får man tåla. Men på Penkkis brukar abina sjunga sånger och hålla spex för resten av skolan samt äta lunchen på golvet för att det är tradition. Men aldrig något om att bråkasmed de andra eleverna och allra minst mobba eller skriva lappar om dem. Låter jättekonstigt i mina öron. Det är liksom abinas dag, inte en dag att slösa på de yngre eleverna so to say. Vi var lyckliga att skolan var slut. Ville bara klargöra att den här traditionen verkar höra bara till vissa skolor och jag har inte ens hört om den förr…

 107. Tillägger dock att det är fel att skriva såna lappar

 108. christer häggqvist , ungdomspsykiater

  Hej på er yngre och äldre. Som ger utrymme för egna upplevelser eller som tar absolut ställning till VEM som har gjort fel. Det finns helt klart ett behov av att på ett både analytiskt och konstruktivt sätt försöka förstå och diskutera företeelser som gör intrång på en medmänskas integritet och som sårar . Att föra över skulden på en / några enskilda / skola , leder knappast till den förändring som säkert vi alla skulle vilja vara med om att skapa. En förändring mot ett mer tolerant och hänsynstagande samhälle. Jag hoppas att ni andra vuxna som deltagit i den här bloggdiskussionen hittills, och som vill vara med om att påbörja denna förändring i vår stad , i vår svenskskpråkiga skola , kunde ta kontakt med mig så att vi föräldrar tillsammans med skolan kan starta upp en diskussion. En diskussion om hur dagens unga generation mår , vilka yttringar deras “mående ” tar sig . Och vad vi som har fostrat dagens unga generation kan göra för att kompensera våra misstag , tillkortakommande , som bl.a resulterat i det om ni ovan bloggat.

  1. CHRISTER JOGI JOGI JOGI!!!!

 109. Jaa i min skola har vi nog mobbning och lärarna bryr sig inte om det att någon elev blir mobbad och mår dåligt och vågar inte fara till skolan. Jag blir själv förtillfället mobbad och ingen tar tag i det. Vet ej vad jag borde göra för att folk skall förstå hur illa det är ställt med mobbningen. Mobbningen ökar för var år och det blir mera osynligt.
  Jag går nu på 9 så skall snart ut i världen och studera.
  Kram!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *