Kränkande Penkis

Love this post:Love this 0

Denna blogg skall handla om guldkanter i vardagen och oftast brukar jag lyckas med det. Men nu vill jag ta upp en icke-guldkant, men en mycket viktig sak.

Jag hade just njutit av morgonmålet Efva Attling bjöd på i Helsingfors, tackade och tog adjö, när jag kom ut såg jag lastbilarna köra på Norra Esplanaden. Det är Penkis idag. Abiturienterna tjoade på lastbilsflaken och jag kände hur det knöt sig i magen.
Minnerna vällde över mig. Jag minns min egen gymnasietid. Penkis-dagen, den var inte en så rolig dag för alla – åtminstone inte för mig.

Det är ju åratal sedan, tretton-fjorton år. Världen borde ju ha blivit bättre, med alla anti-mobbnings kampanjer skolor har.  Hur elever fostras att inte mobba. Men vad händer?

På väg in i vuxenlivet får de tillåtelse att mobba de minderåriga eleverna i skolan. Och mycket riktigt började sms:en komma…

Elever har kontaktat mig idag, då de vet att jag tidigare skrivit om mobbningen som jag utsattes för i denna skola.

Hur är det? Har ni också det så här illa i era skolor?

På Penkisdagen hänger det flera hundra lappar som abiturienterna har skrivit om de yngre eleverna i skolan. Där förekommer könsord, nedsättande och kränkande glåpord.
Detta görs medvetet och utsätter ungdomar för obehag som befinner sig i en känslig ålder (fast dessa hemska skriverier skulle såra vem som helst oberoende ålder).

Många yngre elever stannar hemma en dag som denna.

Skolan skall vara en trygg arbetsplats.

Fast många av dessa abiturienter är myndiga så ligger ändå ansvaret helt och hållet på lärarna i denna skola.

Så undrar jag:

Är det sådana spår som lärarna vill att abiturienterna (Finlands framtid?) skall lämna efter sig i sin gamla skola?

Vem skrattar?
De utpekade? Mobbarna? Lärarna?

Jag böt skola.

155 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *