Könsstympning och misser

Love this post:Love this 0

Jag har suttigt fastklistrad vid tv:n. Yle teema kanalen är bäst. Den andra delen av historian om Koranen kom ikväll. De tog upp jämlikhet, straffning, fred, ställningen till andra religioner och självmordsbombning. Jag har bestämt mig att inte ta upp religion i bloggen, men efter att ha sett en ung tjej bli könstympad av tantorna i byn så tycker jag lite till här. De håller henne nere och hon skriker. Ingenstans i Koranen står det att kvinnor skall könsstympas. Denna tradition är mycket äldre än Koranen. Och så sitter en herre där och tycker att alla kvinnor borde könsstympas eftersom vi springer runt som galningar och har sex med allt och alla. Världen vore då en bättre plats. Sedan säger mannen att han inget illa menade mot England. Kvinnor talar om Koranens kärleksbudskap. “Feltolkningar” i översättandet av Koranen med jungfrun och vindruvor… Åh, vad jag vill skriva. Men jag tänker inte ta upp detta här. Kolla programmet!

Från det ena till det andra så handlar nästa program om idolanalys där man följer med Anna-Liisa Tilus år som Miss Finland 1984. Smart tjej. Här jämför man misser som kungligheter. Vi har inga prinsessor, så vi behöver dessa unga söta tjejer som idoler – ett år som miss. Tilus säger att människor ganska fort blir “besvikna” när de träffar henne och ser att hon är ganska normal. Kolla programmet här!

Shainghai’d in Senegal är namnet på nästa program där man får se vår politiker Tanja Vienonen där hon deltar i Miss Europa 1991. Fantastiskt. Tanja iförd i en “napapaita” utan behå, kort kjol, det blonderade stort tuperade håret – armen runt en svart muskulös man. Fotograferna går bananas. Och så fattigdomen och förödelsen i Senegal. En miss säger i en intervju hur genant och fel det känns med denna glamourtävling i detta land… Fotograferna talar om hur de nog är gifta så och så många år tillbaka men nog gärna skulle ha sex med misserna – och att detta vore fullt möjligt. Programmet tar upp kampen om godkännande och dessa tävlingars etik. Tanja rocks! Programmet kan skådas här!

Vad tycker ni? Är det okej att “vi” så trångsynt ser på Koranen? Glamourtävlingar som Miss Europa, vad tycker ni om dem? Det var ju i och för sig Senegal som betalade för engagemanet – bra pr för landet? Och så måste jag fråga – skulle Tanja Vienonen vara den hon är idag om hon inte varit Miss Finland?

Nu har ni bra program utvalda färdigt för er. Varsågoda!

No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *