Love this post:Love this 0

Malenamis Guldkant för Norra Posten:

malenami-0985

Som 23 åring skrev jag upp nya mål i livet. Allt från studierna, familjen, parförhållandet. När jag skrivit klart tyckte jag att listan såg lite tråkig ut, den var för vanlig, som utan kraft – inte jag. Var detta vad jag ville med mitt liv? Kraftlösa mål? Jag skrev en ny lista med mer spännande mål. Tokiga saker man inte ens vågar drömma om, aldrig skulle tillåta sig själv önska. Ett av dessa mål var att jag skulle segla över Atlanten före jag fyllde 26 år.

Exakta skrivna mål har mycket kraft.

Några månader senare, som nybliven 24-åring, seglade jag över Atlanten. Under resan kände jag mig förtvivlat liten, omsluten av det stora havet. Kände mig också otroligt mäktig och trygg. Såg inget levande på flera dagar, bara flera kilometer vatten under segelbåten. Så, kom den första fågeln och efter det valarna. Späckhuggarna och delfinerna. Och Azorerna i morgondiset.

Ett av mina mål här i livet är att jag, då jag är gammal, kommer att sitta i min gungstol och känna ro och vara tillfreds. Titta på bilderna jag tagit, minnas alla ställen jag besökt runt om i världen, fina mänskor jag träffat och läsa intervjuer jag gjort.

Jag har alltid levt för äventyren. Att kunna pusha sig själv. Göra saker jag inte trodde var möjligt, aldrig egentligen skulle våga. Och ibland ska man ta sig en funderare och stanna upp. Att inte skämmas för att man lyckats och vara stolt över sig själv.

Att här i veckan bli kallad bloggdrottning fick mig att ta en tacksamhetspaus. Bara sitta i fåtöljen vid stugan, smutta på varm kakao. Och vara tacksam. Stolt över mig själv. Att jag själv gjort detta. Och haft roligt.

Att inte ångra att man levt fullt ut…

Om ni inte vet det, så är det det som livet består av, enbart av stunder och ögonblick, missa inte nuet.

Nu är jag under 30. Sitter i min fåtölj. Har knappt sett något av livet än. Men så mycket att jag känner en stor tacksamhetskänsla och hunger för mer.

Malenami seglar

You may also like...

25 Comments

 1. Fina du, så klok du är och så bra skrivet. Jag skall ta till mig allt detta.

  Ha en toppenfin dag!

 2. Vilken häftig känsla att vara nöjd med livet och dess utmaning än så länge. Tacksamhet är nog en av de bästa känslor som man kan få uppleva.

  Hade varit kul att läsa om din segling över Atlanten. Har du skrivit om det någonstans här?

  Trevlig helg till en söt tjej

 3. Oi, aivan ihana postaus! Tämä sai mut todella miettimään omia tavoitteitani ja päämääriäni.

  Mukavaa viikonloppua!

 4. Vackert skrivet och så sant. Det är man själv som gör livet till det man vill att det ska vara. Mitt mål är också att som gammal skruttig tant få vara stolt över det jag fått uppleva. Små och stora saker.

 5. Malena vilken härlig text! ( tänkte jag ren vid moronkaffet med NP i handen 🙂 )
  Ljuvlig ´livs inställning! Allt gott!

 6. Första gången jag kommenterar hos dig så jag måste börja med att säga FANTASTISK BLOGG.
  Håller verkligen med dig om att mål är viktigt,. Jag har hela arbetslivet arbetat mycket med mål men ofta sett dem som något nödvändigt ont som jag mest gjort för att kunna bli bedömd av företaget. Men när jag nu står inför en brytpunkt i mitt liv inser jag verkligen det viktiga med mål. Utan mål är risken stor att det blir det ingenting.

 7. Sooo true ! Go girl go : )

  Fredagskramar Vibe

 8. Fina bilder och riktigt kul att läsa dina tankar om mål =)

 9. Man bör ha alltid mål i sitt liv och vilken härlig känsla när man når det. Fina bilder!

 10. Åh, så sant, man vill alltid ha mer! Ibland – ganska ofta – blir jag nästan stressad över insikten hur mycket det finns att uppleva i världen. När ska jag hinna allt? För jag vill ju det, jag vill se allt, uppleva allt! Som någon sa, jag vill inte dö nyfiken… 😉 Ju mer jag ser av världen desto mer inser jag hur otroligt mycket som finns kvar. Jorden är en fantastisk plats, likaså livet, och jag vill inte gå miste om någonting.

  Fint skriven text av dig, jag känner så väl igen mig i den!

  Kram Therése

 11. För några dagar sedan skrev en vän hur mycket hon ångrar i livet, ångrar att hon inte gjorde det eller val hon gjort. Jag blev paff och har sen dess funderat om jag ångrar mina val. Det gör jag INTE, faktiskt inte alls. Och då har jag ändå gjort ovanliga val, som fått barn som 23-åring, studerat en sak men sedan ändrat inriktning (först teologi sedan klasslärare). Jag njuter av livet, varje dag, kommer inte på tanken att ångra något, men jag är heller inte speciellt nostalgisk av mig, vet inte om de kanske går hand i hand?

  Mycket fint skrivet av dig! Även om jag inte ångrar mina val i livet kommer jag på mig själv att drömma in mig lite i ditt liv här i min hemmamammatillvaro… Allt gott till dig, ha det fint!

 12. En ehtinyt lukea postausta, palaan siihen myöhemmin, joten kommenttini ei nyt liity tekstiisi.

  Kysysin siitä Henri Lloydin takista, joka on täällä kuvissa vilahdellut, siis se, joka sinulla on valkoisena ja tummana. Onko sinulla se mitä kokoa? Siksi kysyn, kun olen netistä katsellut samaa takkia, mutta en ole varma koosta.

  Kivaa viikonloppua!

  1. Hej Katja! Henri Lloydin valkoinen takki on kokoa 2 ja musta kokoa 3. Takit ovat ainakin neljä-viisi vuotta vanhat, mutta Henri Lloydilta tulee joka kevät melken vastaavia klassikko-malleja. 😉 Haleja!

 13. Helt rätt! Jag hade som yngre mål att säsonga i Åre samt att någon gång resa till Australien. Åre blev det 3 säsonger och Australien 2 ggr varav att jag jobbade ena gången. Jag känner att jag kommer vara rätt nöjd på ålderns höst och känna att jag i alla fall uppfyllt flera mål. Men det är nog dags att sätta lite nya mål. 🙂

  Ha det bra!

  kram

 14. Du är verkligen en inspirationskälla! Du blandar djup med yta och det är just det jag gillar med din blogg. Jag inspireras av din segling över Atlanten, just att resa lite mer drömmer jag om, så nu får jag se till att ta tag i det med, så att inte drömmarna stannar vid just drömmar.

  Ha en fin helg!

  Kram Daniela

 15. Seglade du ensam? Vilken otrolig upplevelse det måste ha varit!!

  1. Otrolig upplevelse var det nog, men jag var inte ensam:)

 16. Du har helt rätt.. det gäller verkligen att ta tillvara på det här livet… man lever det ju bara en gång =) Kram på dig

 17. *Applåderar* Jättebra skrivet!!! 🙂 Tack för inspiration och tänkvärda ord!

 18. Så klokt skrivet. Det är bra att ha mål i livet, nånting att sträva mot. Att skriva ned dem gör att de finns i tankarna och är ett steg på vägen.
  Jag är oxå en äventyrare 🙂 . Mina mål har bl.a gett mig 2 års boende i England och USA, gett mig ett dykcert trots att jag är livrädd för djupt vatten osv. Att utmana mina egna rädslor gör att jag blir lite starkare och tror mer på mig själv.
  Man ska verkligen ta vara på sitt liv så att man inte behöver ha ångest för saker man inte gjort.

  Vilken härlig blogg, har precis hittat hit! Ha en underbar helg/ Mira

 19. Heippa!

  Minua kiinnostaa minkä merkkiset housut ja kengät sinulla on näissä kuvissa päällä=)

  Kivan näköiset=D

  Mukavaa viikonloppua!

  1. Hej Ninni! Housut – Rabens Saloner ja kengät – Fiorentini+Baker. Haleja!

 20. I love your blog. Today, Saturday morning, when i read this words, i felt so good! It’s really true that the power to make things happen is inside ourselves. Sometimes we need to read this again to remember! Thank you for that! Positive attitude is very important. You are always looking for the beautiful, and you have eveyday a smile on your face. Thank you Malenami. Hugs.
  Carla

 21. Ihania kuva, Ovatko sormuksesi Ole Lynggaardia. No, kuitenkin aivan ihania.
  Omana haavena on saada se ihana Lotus sorumus Lynggaardilta. (ja nyt vielä se haave on kirjoitettu…)
  terv Molly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *