Love this post:Love this 13

I samarbete med Ev. Luth Kyrkan i Finland.

Kampanjen #delaljus för kyrkan har dragit igång denna höst och handlar om att bry sig om andra och att ingen skall vara ensam. 

Mörkret tynger oss alla ibland. Det känns som om hoppet försvinner i takt med ljuset. Det är en del av livet. Livet är en gåva som vi ska vara rädda om. När vi bryr oss om varandra blir det lite ljusare, också i vårt eget liv.

Sprid ljus i sociala medier genom att svara på den här frågelistan på din blogg eller på Instagram eller Facebook. Och dela med taggen: #delaljus

 1. Med vem pratade du senast?
  • Svar: Med min sambo och hans syster. Men den senaste personen jag ringde till, var min mamma. Jag brukar ringa upp henne ett par gånger i månaden, bara för att prata ditt och datt, men också om jag har något jag är ledsen över. Hon brukar hjälpa mig se saker på ett annat sätt, ur en annan vinkel. Alltid skönt att prata med mamma. Med mina vänner har vi nästan daglig kontakt över WhatsApp. Även om vi inte ses så ofta, så brukar vi skriva om det är något som känns tungt. Eller så skickar vi varandra roliga memes!
 2. Det finns ett uttryck som sägs gälla varenda människa: För världen är du en bland alla andra, men för någon är du hela världen. Vad betyder det här för dig?     
  • Svar: För mig betyder det att vara mamma till mina barn, att ha en familj. För mina barn är jag hela världen. Deras stora trygghet. Men så tänker jag också på de gånger jag blivit väldigt berörd av något jag läst på sociala medier. Att den personen som lagt ut texten, inte kunnat förstå hur mycket just det kommer att beröra mig. Att man kan hjälpa en annan människa med att visa att man också är sårbar. En gång skrev jag på Instagram att jag kände mig ensam och att det kändes som jag hade ett så stort lass att dra själv. Att jag var trött och ledsen. Men mest ensam. Tänkte först: “vågar jag skriva såhär? Kommer de tro jag är en svag människa?” Men det var fantastiskt att läsa alla fina svar jag fick! Det var många som kände igen sig och tillsammans blev vi mindre ensamma. Så kändes det för mig.
 3. Vad gör att du ser en ljusglimt i vardagen?
  • Svar: Gärna att jag tar mig fysiskt ut, för att se ljuset, om solen tittar fram. Och så är det alltid bra att röra på sig och få frisk luft. Jag älskar också att lägga på bra musik och dansa! “Lura” kroppen att må om man känner sig nere. Jag älskar att fotografera, och just denna mörka tid gör det ibland svårt. Så jag passar på att planera mina fotosessioner, för då har jag något att se fram emot. Jag försöker också alltid känna efter och vara ärlig med mina känslor. Ibland kan man inte bara lyssna på musik och dansa. Ibland behöver man sitta tyst och sortera tankarna. Och ibland behöver man hjälp med att sortera. Jag har för flera år sedan, då jag ännu bodde och studerade i Åbo, gått på själavårdssamtal. Det var verkligen förlösande. Och att söka hjälp och ha någon att tala med, om det då är en kompis, någon från kyrkan eller en psykolog, är aldrig fel! Det finns hjälp att få. Och oj, så lätt man känner sig efter ett samtal om tunga saker! Jag brukade säga till min psykolog, jag träffade under en svår tid i mitt liv, att “jag kommer hit och spyr en timme”.
 4. En bild eller film som gör dig glad?
  • Svar: Jag har en mapp på mobilen med mina favoritbilder. Jag älskar att gå igenom dem. Som t.ex bilden på då jag var på SUP brädan (kan ses nedan i inlägget) Stillheten den morgonen gav mig styrka och energi. Älskar att komma ihåg bra stunder och mina bilder hjälper mig med det.
 5. Vad är vackert in naturen just nu i oktober i vårt land?
  • Svar: Stunden innan löven faller och naturen ligger i en färgsprakande ruska. När morgonfrosten biter sig fast i gräsmattan och lättar under förmiddagen. 
 6. Tagga någon du vill skicka lite ljus i höstmörkret åt.
  • Svar: Alla er som läser!

Såhär skriver också kyrkan på #delaljus-sidan på nätet:

#DelaLjus-tips

… Det krävs inga stordåd för att knäcka mörkret, bara vanliga mänskliga handlingar av omtanke och medkänsla. Nanohandligar om man så vill. Miljarddelar. Mer behövs ibland inte av det underverk vi kallar ljus. -Tomas Sjödin

Du behöver inte rädda världen men lite ljus kan rädda någon annans värld. Här får du några tips på vad du kan göra för att #delaljus

 • Bjud din studiekompis på en kopp te
 • Ordna plättkalas sådär som Pippi Långstrump
 • Skriv ett meddelande till en barndomsvän – hur mår du?
 • Titta på en film
 • Lyssna på en ny podd eller musik från Spotify, t.ex. den här #DelaLjus-spellistan.
 • Besök en konstutställning
 • Koppla av och färglägg en bild
 • Gör någonting du har ogjort
 • Gör din önskekarta, visioner och dröm dig bort ur vardagen
 • Sov en halvtimme längre – din lyskraft växer 
 • Skicka en rolig gif till någon som behöver det

Jag tycker att tipsen är fina och att de är bra att komma ihåg, också efter att kampanjen är slut. Jag skall delge mina tips och tankar i ett annat inlägg imorgon. 

Ha det gott, mina goa läsare. Och ta hand om er själva och varandra.

Denna bild brukar jag bli glad av.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *