Love this post:Love this 25

aidiltatoiselle-2

Såhär satt jag, Ella och Leon för ett par veckor sedan. Ella berättade om projektet, Äidiltä toiselle (från mamma till mamma) och jag listade upp vad jag kunde erbjuda. Allt från kunnande i social media till kontakter som är livsviktiga. Först måste rigga upp en hemsida, ringde Tanja och frågade om hon kunde fixa en snabbt. Klart hon var med innan jag ens hann locka med att jag bjuder på en behandling hos Cosmetique som lön. Kontaktade mina Rotary bröder och skall nu boka en tid när Ella får komma och hålla en presentation för oss vid klubben. Det är viktigt att vi får företag som sponsorer, snabbt. Kontaktade också radion.

Artikeln i dagens ÖT har fått fin respons och många har redan berättat att de självklart skall donera sin mammalåda. Det är så himla fint att få vara med om något såhär fint. Undrar en sak..? Vore det inte idé om vi alla som donerar ville tagga bilder på twitter, facebook och instagram med #aidiltatoiselle tänker att det säkert kommer upp många tankar då man går igenom de små kläderna och packar lådorna.

Iallafall blev jag fylld av tacksamhet, när jag la halaren från lådan i tvätten. Tänk att vi har det såhär bra i Finland. Fällde några tårar över hur snabbt tiden gått och att det första året nu är förbi. Min lille beibi behöver inte innehållet i lådan längre. Men det behöver de i en liten bergsby i Tanzania. De små som inte har det så bra som vi har det. Och jag kan hjälpa dem. Och det kan också du. Fylls av glädje vid tanken över att någon kommer att uppskatta lådan jag packat. Och den lilla hälsningen och bilden av oss jag skickade med.

Äidiltä toiselle hemsidan hittar ni här!

På bilden nedan kan ni se min mammalåda jag donerat. Artikeln här nedan är kopierad från dagens Österbottens Tidning (24.3.2015). Text Maria Backman

ella

Så här går det till

 • Projektet har kört i gång i sociala medier: Facebook, Instagram och www.aidiltatoiselle.fi, där man ber finländska mammor att donera sina mammalådor/moderskapsförpackningar de inte längre behöver.
 • Det finns en lista på hemsidan om vad som skall finnas med i lådan. Fattas något kan man komplettera. Helt och rent innehåll är en självklarhet.
 • Gärna kan mammorna sända med en hälsning eller ett foto på sig själv och sitt barn.
 • Pengar behövs för att finansiera försändelsen av lådorna samt för hiv-test och mediciner.
 • Förutom företagssponsorer, ska bidrag sökas från olika samarbetspartners som i detta fall är organisationer som stöder utvecklingssamarbete som Kepa, Unicef och EU:s utvecklingsbistånd. Kepa är en politiskt och ideologiskt obunden organisation som tjänstgör som språkrör för sina medlemsorganisationer och bevakar deras intressen.
  ”Äidiltä toiselle” eller från mamma till mamma heter projektet som Ella Vahtiala, ung sjuksköterska från Karleby, är initiativtagare till och koordinator för. Under studietiden i Vasa hade hon som ett mål att få arbeta i en av Röda Korsets katastrofgrupper.

– Jag har hört om Afrika i hela mitt liv. Inom familjen har vi nära släktingar som arbetat i Somalia. Själv funderade jag på olika alternativ. Främst ville jag ta reda på om jag klarar av att leva och arbeta i ett afrikanskt land.

Då det blev dags för den sista kliniska praktiken innan hon tog sin examen hittade hon ett sjukhus som verkade intressant i Ilembula, en stad som ligger drygt 560 kilometer i sydväst om huvudstaden Dar es Salaam i Tanzania. Hon beslöt sig för att åka i väg. På sjukhuset arbetade man i team. Hon arbetade bland annat i ett som gav palliativ vård.

– Vi åkte omkring från by till by. Det fanns många cancersjuka, speciellt i hudcancer. Och var tredje invånare var hiv-smittad.

Ella deltog också i ett hemvårdsteam. Det var i det sammanhanget hon träffade läraren Susan Vinton från USA och barnläkaren Leena Pasanen från Finland. Båda har bott och arbetat i Tanzania i över 30 år. Tillsammans med dem fick hon se och lära mycket.

– Det var då som jag kände att det är dessa människor jag vill hjälpa här, där de bor, en i taget. Men jag ville göra det på ett sätt som är hållbart. Då föddes min idé som nu utvecklats till projektet från mamma till mamma.

Mammalådan eller moderskapsförpackningen behöver hon av två orsaker: Det är också kallt i Afrika. Bergsbyn Mufindi ligger på 2.000 meters höjd. Byn är fattig, saknar rinnande vatten och el och nätterna är kalla.

– Människorna bor i enkla hyddor av lera och halm, därför behövs lådan som babyns första säng, precis som i Finland.

Folkpensionsanstalten får inte distribuera mammalådorna till utlandet men det finns inget som förbjuder att de mammor som fått lådorna får ge dem vidare till välgörenhet.

Ella förstår att många undrar varför hon inte bara sänder hiv-test och mediciner till Mufindi. Men det är lättare sagt än gjort. I byn har medicinmännen fortfarande en stark ställning och anlitas att bota all slags sjukdomar, även hiv. Det görs bland annat genom att rista in olika mönster i huden med ett rakblad som är allt annat än rent.

– Därför ska mammalådan fungera som motivation för att få de blivande mammorna att vända sig till en västerländsk läkare och inte till medicinmannen. Om mammorna går med på att hiv-testa sig får de lådan och också bromsmedicin om det visar sig att det är nödvändigt.

– Det här betyder att vi kan hjälpa omedelbart men också på lång sikt.

Ella är inte ensam i sitt projekt. Hon har ett helt team bakom sig. Barnläkaren Leena Pasanen och läraren Susan Vinton finns på plats i Mufindi i Tanzania och ser till att hjälpen når målgruppen. I Jyväskylä finns Osmo Rosti, ordförande för föreningen Mufindin ystävät.

– Han sköter om allt som har med projektets ekonomi och finansiering att göra. Projektet har ett eget konto som föreningen förvaltar. Det är skönt, att jag personligen inte behöver ta hand om pengarna, säger Ella.

I projektet medverkar också Helle Varpe, studerande från Åbo som arbetat som biståndsarbetare i Tanzania, samt hennes mor, medicine doktor Pirita Varpe från Raumo, specialist i allmänmedicin och gastrokirurgi. Hjälp med webbplatsen har hon fått av Tanja Björndahl.

Ella har lyckats ordna en lagerlokal där lådorna kan förvaras och packas om innan de sänds vidare. Allt innehåll i lådorna ska packas lufttätt för att få ner vikten men framför allt volymen. Lådorna ska också öppnas och plattas ihop för att inte ta så mycket plats. Det är Ahlskog Ab och Karleby svenska församling som har hjälpt till med lagerlokaler så att insamlingen kommer i gång. Nu hoppas hon att andra blir intresserade av att hjälpa till.

– Främst av allt är det mammorna som vi behöver. Utan dem har vi inget projekt. Vårt mål är att försändelsen ska vara framme i Mufindi hösten 2016.

Text Maria Backman

You may also like...

5 Comments

 1. Wow – säger jag bara.. Så otroligt inspirerande! Tänker nog vara med sedan när vi inte mera behöver babykläder <3

 2. Dethär är helt fantastiskt! Finns det möjlighet att bidra ekonomiskt om man inte har en mammalåda att donera? Kunde du skriva om det också isåfall!

 3. Behöver det vara mammalådor visst?
  Vår låda har rykt, lillan är redan 3 år.
  Och kläderna gått vidare.
  Men finns det annat sätt så hjälper jag så gärna.

 4. Sånt här har jag väntat länge på. Yes! Skall minsann fylla lådan. Harmt bara att jag gjort mig av med två av våra tre lådor, skulle nog minsann finnas kläder.

 5. Vilken fantastisk ide! Ungefär när har de växt ur de största mammalåda kläderna? Min bejbi är bara två månader så vi behöver ju innehållet en tid till, när ska lådorna skickas?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *