Morotskaka

Love this post:Love this 0

Stor kaka, ca. 800g:
50-100 g hackade valnötskärnor
2-3 morötter (300 g)
3 dl socker – gärna hälften farin
2 dl solrosolja
3 medelstora ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver + 1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt, 1 tsk kanel

Glasyrtäcke av:
200 g rumsvarm philadelphiaost
3/4 dl siktat florsocker
2 msk pressad citron

Smörj en rund kakform (ca 22 cm i diameter). Klipp eventuellt ut en rundel i bakplåtspapper och lägg den i formens botten – då behöver man bara smörja och bröa längs formens kanter och man slipper rester av ströbröd i kakans botten. Ställ formen åt sidan. Värm ugnen till 180 grader.
Kärleken brukar grovhacka valnötskärnorna med sin knytnäve, men man gör som man tycker. Skala och riv morötterna fint. Vispa ihop olja och socker, och rör sedan ned ett ägg i taget. Tillsätt nöthacket och de rivna morötterna, blanda. Blanda vetemjöl och både bakpulver och bikarbonat, salt och kanel. Vänd ner detta i kaksmeten. Häll smeten i den smorda formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 50 minuter.
Låt kakan kallna. Blanda ihop glasyren och bred över kakan.

Receptet är från Annas mat. Det bästa med denna kaka är att man nästan har allt redan hemma – bara philadelphiaosten och valnötterna måste inhandlas. Min “secret ingredients” är egentligen inget märkvärdigt men jag brukar låta kakan vara i ugnen 42 minuter istället för 50, då blir den mer saftig. Och så gör jag dubbelsats av glasyren. Det uppskattas alltid!

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *