Sara Jungersten om passion

Love this post:Love this 1

Författaren Sara Jungersten skickade mig hennes bok Wannabe. Det är alltid något speciellt med det att en författare skickar mig sitt eget verk. Det blir plötsligt en person bakom boken. Fantiserar och kan nästan se författaren sitta vid ett skrivbord och blicka ut genom fönstret för att sedan, en stund senare, vara djupt koncentrerad i sitt skrivande. Jag bad Jungersten skriva ett gäst-blogginlägg till er, fina läsare. Om passion.

“Om passion

Att leva ut sin passion är nästan det finaste en människa kan göra. Aldrig blommar hon lika intensivt  som när hon gör det hon älskar, det hon genuint vill, det hon känner sig manad att göra – Vi blir ständigt uppmanade att sträcka oss efter våra drömmar, att våga försöka, att låta det bära eller brista.

Det bär inte alltid. Det är bara så.

Jag har skrivit en berättelse om en som ville, men inte lyckades. Jag tycker det är viktigt att göra det, för i de allra flesta fall så är det ju så att för varje förverkligad dröm, så står ett gäng människor kvar som också ville och också försökte, men som inte nådde ända fram. De blev kanske bortvalda, eller också hade de inte turen på sin sida just den dagen. Vad händer med dem?

En oförlöst passion kan skava och bränna. Det vet jag, för precis som huvudpersonen Tove i min roman Wannabe, så ville jag en gång också gärna bli skådespelare. Och precis som Tove möttes jag av stängda dörrar när jag försökte.

Passionen. Viljan att berätta sagor, att dramatisera händelser, att beröra –  Vad skulle jag göra av allt det när ingen teaterskola ville ha mej?

Passionen är inte längre en vän när man inte får ge utlopp för den. Men man kan alltid försöka kanalisera den på andra sätt än det som man ursprungligen hade tänkt sig:  Jag satte mig ner och började skriva. Bokstav för bokstav, ord för ord. Min passion förde mig förbi det mål som jag trodde att var mitt. Det var inte meningen att jag skulle gestalta berättelser på en scen. Det var meningen att jag skulle hitta på egna historier.

Så jag födde en Tove och många andra karaktärer tillsammans med henne. Jag hoppas att du vill ta del av den berättelse som jag hittat på. Och att du aldrig låter glöden i din passion falna, även om du inte lyckas omsätta drömmen till verklighet med en gång. Det är nog meningen att alla blommor ska blomma. Men man måste kanske testa olika fönster, olika krukor. Till sist slår den nog ut, blomman.”

Sara Jungersten.


I will dive into ze book!

Berätta för mig kära vänner (nu när jag tycker att vi skall lära känna varandra bättre), kort och gott – Vad är din passion?

17 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *