Love this post:Love this 1

Författaren Sara Jungersten skickade mig hennes bok Wannabe. Det är alltid något speciellt med det att en författare skickar mig sitt eget verk. Det blir plötsligt en person bakom boken. Fantiserar och kan nästan se författaren sitta vid ett skrivbord och blicka ut genom fönstret för att sedan, en stund senare, vara djupt koncentrerad i sitt skrivande. Jag bad Jungersten skriva ett gäst-blogginlägg till er, fina läsare. Om passion.

“Om passion

Att leva ut sin passion är nästan det finaste en människa kan göra. Aldrig blommar hon lika intensivt  som när hon gör det hon älskar, det hon genuint vill, det hon känner sig manad att göra – Vi blir ständigt uppmanade att sträcka oss efter våra drömmar, att våga försöka, att låta det bära eller brista.

Det bär inte alltid. Det är bara så.

Jag har skrivit en berättelse om en som ville, men inte lyckades. Jag tycker det är viktigt att göra det, för i de allra flesta fall så är det ju så att för varje förverkligad dröm, så står ett gäng människor kvar som också ville och också försökte, men som inte nådde ända fram. De blev kanske bortvalda, eller också hade de inte turen på sin sida just den dagen. Vad händer med dem?

En oförlöst passion kan skava och bränna. Det vet jag, för precis som huvudpersonen Tove i min roman Wannabe, så ville jag en gång också gärna bli skådespelare. Och precis som Tove möttes jag av stängda dörrar när jag försökte.

Passionen. Viljan att berätta sagor, att dramatisera händelser, att beröra –  Vad skulle jag göra av allt det när ingen teaterskola ville ha mej?

Passionen är inte längre en vän när man inte får ge utlopp för den. Men man kan alltid försöka kanalisera den på andra sätt än det som man ursprungligen hade tänkt sig:  Jag satte mig ner och började skriva. Bokstav för bokstav, ord för ord. Min passion förde mig förbi det mål som jag trodde att var mitt. Det var inte meningen att jag skulle gestalta berättelser på en scen. Det var meningen att jag skulle hitta på egna historier.

Så jag födde en Tove och många andra karaktärer tillsammans med henne. Jag hoppas att du vill ta del av den berättelse som jag hittat på. Och att du aldrig låter glöden i din passion falna, även om du inte lyckas omsätta drömmen till verklighet med en gång. Det är nog meningen att alla blommor ska blomma. Men man måste kanske testa olika fönster, olika krukor. Till sist slår den nog ut, blomman.”

Sara Jungersten.


I will dive into ze book!

Berätta för mig kära vänner (nu när jag tycker att vi skall lära känna varandra bättre), kort och gott – Vad är din passion?

You may also like...

17 Comments

 1. Vilka vackra, mysiga bilder. Saknar så vår kakelugn från tiden i Åbo, vi bodde i en gammal arbetarbostad i Port Arthur… Det var en pärla.

 2. Sen är jag lite nyfiken på om lottdragningen för klänningen redan är gjord. Hoppas inte för då finns det ännu chans att vinna den?!

  1. Hej fina Sonja! Port Arthur i Åbo är underbart! Där har jag också bott;) Jonna vann Provrummet-tävlingen – men du, det kommer fler tävlingar! 😉 Kramar!

 3. Min passion är rättsvetenskap – läran om gällande rätt (i folkmun lagen). Jag anade det redan då jag gick i högstadiet och hittade mig själv titt som tätt surfandes på Finlex. Men jag blev lite osäker ett tag efter att jag kommit in på utbildningen. Kurserna var arbetsdryga och omfattande. Nog intressanta, men allt annat än lätta att genomföra. Så jag blev lite oroad om det inte trots allt var heller min grej – då det kändes så svårt. Men – efter att ha fått första arbetsplatsen på branschen och där övervakat sådana personers rättigheter som inte själva kunde göra det (magistraten som förmyndarskapsmyndighet) samt efter att suttit ett år i rättegångar som tingssekreterare och följt med straffmätning och rättskipning – nu vet jag det från bottnet av mitt hjärta. Jag vill bli en kunnig jurist och arbeta med juridik. Numera kan jag glatt sitta t.o.m. 14 timmar i dagen på föreläsningar och på min läseplats bland högar av böcker. För att kunna nå sin dröm kan man vara tvungen att arbeta en hel del – men jag är övertygad om att det är värt det.

 4. Min passion här i livet måste vara mys! Kanske låter konstigt, men jag strävar allitd efter att få allting att vara så mysigt som möjligt. Resor, middagar, hemmakvällar, fikastunder – you name it! Ett gott humör och levande ljus gör alltid susen. Lite guldkant på vardagen skulle man kunna säga 🙂

 5. Tack Malena för en fantastisk blogg,blir så glad av att titta in hos dej!
  Jag älskar att måla, får “pirr” i magen när jag tittar på mina vita dukar som ska bli till något.
  Tyvärr har jag inte alltid tid till det. Och måste finna både tid & rätt känsla innan jag kan börja på något nytt eller avsluta en som väntar . Jag tror det är en av mina “passioner”. Det som får mej att gå igång på riktigt är att resa & dyka . Och jag är tacksam över att jag får chansen till det i dec. då jag & min man beger oss ut på äventyr i nästan 6 månader!
  Håller med att hårt jobb oftast krävs för att kunna nå sin dröm,men det gör nog också att det smakar bättre när man väl är där,eller?

 6. Jätte mysiga bilder – så fint med hösten och regn! 🙂

 7. Tror jag måste inhandla den boken genast. Min passion, intressant fråga, nåt jag funderat över mycket den här senaste tiden. Finns ju många passioner man har, en passion är att vara mamma, en annan att vara jag – kvinnan och den som är svårast just nu att hitta är passionen till jobbet. Trivs inte på mitt nuvarande jobb alls, har sökt nytt och väntar på svar. Funderar ändå lite över om jag går en bekväm väg, en väg jag gått tidigare, skulle det nu vara dags att göra nåt av den kreativa sidan av mig själv? Få mera utlopp av den positiva och sociala människa jag är? För första gången så känner jag mig lite förlorad och osäker på hur jag ska gå vidare och kan inte påstå att jag gillar det 😉 Glad över att jag har kvar min passion över så många andra saker, mitt hem, min familj. Så nog kommer passionen ännu tillbaka och jag hittar det som jag ska göra, som jag ska jobba med. För visst är det viktigt att man trivs på sitt jobb, att det är något man brinner för, ens jobb blir ju som en andra familj – ett till skötebarn 🙂

  Kram från ett grått Jakobstad!

 8. Låter som en fantastisk bok! Min passion beror på dagsform, men jag har alltid något jag dyker ner i och eldas upp inför. Vad går bara i cykler.

 9. Hej Malenami!
  Jag har börjat följa din blogg och jag tycker den är helt underbar! Boken du skriver om får jag nog skaffa mig, för den verkar vara mycket läsvärd.
  Min passion är nog just böcker. Att få längta till en bok. Jobba undan hemma för att sen få sätta sig i mysfotöljen med filten och katten och läsa ett par timmar. Underbart!

  Ha det bra!

 10. Min passion är att hjälpa och ordna upp. I mitt jobb som skattehandläggare för internationella frågor är det mycket som ska ordnas upp och hjälpas till med. Att hjälpa kunderna göra rätt så dom inte råkar i problem. Eller att ordna upp för de kunder där det blivit problem. Jag älskart!
  Jag hjälper och ordnar gärna även på fritiden, mitt hem, mina vänners liv, min familj, främlingar på gatan som kört vilse osv. Jag älskar att vara behjälplig.
  (tack och lov har jag tillräckligt med skinn på näsan för att inte bli utnyttjad/överkörd)

  Jag också börjat elda under en ny passion, att skapa. Fotografera, sy, skriva en passion som börjar växa.

  Kram

 11. Jag har nog tappat bort min passion. Känner mig förvirrad, men vet att jag blir knäpp om jag inte får skriva, fota, eller skapa på något annat sätt så det kanske är det som är min passion. I samma stund jag skriver detta inser jag att jag inte har tappat bort passionen för att möta människor på olika sätt. Klura på vem som döljer sig bakom masken eller bara vara tacksam för att jag får möjligheten att möta dem.

 12. Hej Malenami 🙂 Vilken bra fråga. Jag tror att en av mina passioner är att resa och upptäcka. För det är när jag reser som mitt sanna jag kommer fram som mest. Att få upptäcka kulturer, klimat, människor, mat runt om hela världen. Det är vad jag brinner för. Det finns så mycket fint att upptäcka. Jag är alltid på bra humör vid resor och utflykter. Även om det handlar om en resa till andra sidan jorden eller en picknick på ängen utanför staden.

  Sen är min andra stora passion träning och hälsa. Något som jag har som hobby men även är utbildad inom. Och som förhoppningsvis blir min yrkesroll i framtiden.

  Allt gott till dig

 13. Min stora passion i livet är hälsa och välmående! Jag vill må bra inom alla områden och slukar allt som rör hälsa då jag tycker det är så intressant. Ibland blir jag kanske lite för entusiastisk i mina försök att övertyga mina nära och kära om vikten av en hälsosam livsstil. Fast jag vill ju dem bara väl och vill att de också ska må så bra som de bara kan.

  Jag hade turen att hitta en man som delar min passion för hälsa och tillsammans sporrar vi varandra att äta god, nyttig mat, att motionera, att vila och umgås med de man tycker om, att se det vackra i livet… Tänk vilken lycka att få dela välmåendet med den man gillar allra mest! 🙂

 14. Min passion är att mat och kärlek. Att inte glömma att stanna upp liten stund varje dag och njuta 🙂

 15. Hittade för två veckor sen tillbaka till min äldsta passion, nämligen skådespeleriet. Vilket pirr i magen att efter över 10 års paus gå ner i det kära gamla teaterhusets källare och veta att en premiär väntar runt hörnet! Trots långa dagar med övningar, sjuka lår av allt dansande och raspig röst efter stämmor o sånger som ska övas, älskar jag varenda sekund! Som det ser ut nu blir min comeback endast fem föreställningar lång, men jag hoppas verkligen att det inte tar 10 år tills jag näst får stiga upp i rampljuset!

  Min lite nyare passion har med mitt jobb att göra. Jag brinner verkligen för att arbeta som tolk. Det är otroligt spännande, omväxlande och intressant och allt i ett raskt tempo. Ingen risk att bli uttråkad här inte! Känner verkligen att jag gör en viktig och uppskattad insats både när jag tolkar under konferenser och seminarier, men även då kunderna är vanligt folk från Österbotten som hamnat på sjukhus i Uleåborg eller blivit kallade till rätten.

  Jag hoppas alla kan hitta både en arbetslivs- och en privatlivspassion, eftersom båda delarna är viktiga i livet.

 16. Min passion är att dansa. Är så arg på mig själv över att jag inte började tidigare så att jag hade kunnat göra ett yrke av dansandet. Men jag älskar det. Borde läsa på skrivningarna men dansar istället. Smyger ut från timmarna för att dansa en litenliten stund på skolans wc. Önskar att jag hade tillräckligt med pengar för att kunna studera dans i ett par år innan jag börjar studera något nyttigt som jag kommer att jobba med.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *