Ankarplats Leros

Love this post:Love this 0

 

Kulturredaktören, Camilla Lindberg, på tidningen Västra Nyland, har igen utkommit med en bok. En reportagebok om seglaren, författaren och äventyraren Göran Schildt. Schildt, 1917-2009, blev allvarligt skadad i vinterkriget. I ett och ett halvt år blev han tvungen att vara på sjukhuset – där bestämde han sig att segla till Medelhavet. Schildts segelbåt, Daphne, finns idag att beskåda i museet Forum Marinum i Åbo.  Ankarplats Leros – en introduktion till Göran och Christine Schildts grekiska liv, texten utgår från Christines personliga berättelser, familjens gäst- och receptböcker, samt Görans bok Dianas ö som väckte våldsamt rabalder när den utkom 1976. Ankarplats Leros är illustrerad med fotografen Magnus Lindbergs unika bilder.

Jag bad Camilla Lindberg skriva ett litet gästinlägg…

17.6.2010

Hej på er alla Malenami-läsare!

Här i södra Finland låter sommarvärmen ännu vänta på sig. Men det fantastiska är att vädret inte utgör ett direkt hinder för värmen att flöda på annat sätt. Jag sitter uppkrupen i soffan med en pläd omkring mig och bläddrar i Boken. Den blev färdig trots allt! Tillsammans med min man har jag under det gångna året haft förmånen att byta ut mitt arbete som kulturjournalist och tillbringa härliga månader på den underbart vackra grekiska ön Leros som ligger nära den turkiska kusten. Resultatet är en rikt illustrerad bok med ett mycket speciellt innehåll. Så mycket kan avslöjas att på den här ön är det kvinnorna som äger husen! Men själva boken utgår från några mycket speciella människor.

För den som är intresserad av segling och äventyr klingar Leros-namnet kanske bekant. Det var här som äventyrsseglaren och författaren Göran Schildt slog ner sina bopålar 1965 tillsammns med sin hustru Christine som då var endast 25 år gammal. Finländarna som kajkat omkring i Medelhavet med den mytomspunna segelbåten Daphne fick plötsligt ett nytt spännande liv som ingen av dem planerat när de följde sin intuition och styrde stäven mot Dårön. Ja, den kallas så. I boken Ankarplats Leros framgår det varför!!

Parets brokiga sällskapsliv kom snart att innehålla allt från egyptiska prinsessor till genuina byoriginal. Det var passionen till Medelhavet som drog dessa pionjärer in i ett nytt äventyr.

Jag har haft förmånen att få bo i parets fantastiska två hundra år gamla grekiska hus, plöja igenom deras gäst- och loggböcker, och efter det har jag kunnat konstatera en sak. Visst är drömmar underbara, men långt mer underbart är det att möta människor som gör slag i saken och förverkligar sina drömmar. Göran Schildt kunde ha blivit universitetsprofessor, men tackade nej. Han valde friheten framom titlar och blev i stället så mycket mer. I fjol dog Göran Schildt 92 år gammal, och en av vårt lands stora internationellt kända kulturpersonligheter var med ens borta. Men det förunderliga är att människor som levt väldigt intensivt under sin livstid förblir levande också när de dör.

Om sommarvärmen låter vänta på sig, så läs, kära vänner, gärna Ankarplats Leros. Billigast hittar man den säkert på nätet på Adlibris.

Medelhavssol, turkost havsstänk, stickiga sjöborrar, spännande stories och även några recept utlovas. Och mycket mer än det…

Ett annat tips är att slappa i hängmattan med någon annan av de underbara reseskildringarna från Medelhavet som Göran skrev själv. Levnadsglädje smittar!!!

Det vet vi alla som läser Malenamis blogg, eller hur??

Skön sommar till alla läsare

önskar Camilla Lindberg

Fast sommarvärmen nu tagit oss med storm, sitter jag på villan med datorn i min famn och söker efter billiga flyg till Leros (eller segelbåt). Jag har just läst igenom boken. Och vill också uppleva stället. Tusen tack Camilla för boken! Vilken härlig sommarläsning!

Här hittar ni paret Lindbergs hemsida med mer bilder och två andra böcker de gjort ihop.

Villa Schildt

Schildts förlag

 

No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *