Love this post:Love this 0

Hon har inte ännu fått nobelpriset i litteratur-Oates-men jag hoppas att det inte dröjer länge till.

Den första bekantskapen med  Oates gjorde jag med en novell som jag sträckläste: “Våld: En historia om kärlek”. Den berättar om vad som kan hända en människa som utsätts för våld. Den är brutal och väcker starka känslor.

Sedan läste jag “Middle age: A romance ”   – “Mitt i livet “(sv övers)

Det är en välskriven och stor roman.Den berättar om hur Adam Berendts drunkningsolycka påverkar människorna som fanns runt honom. Hos alla inblandade sätts tankar och skeenden igång. Livet blir mera äkta och sant för alla (men kanske inte bättre) under året efter Adams död.

Av Oates böcker som jag hittills läst, tycker jag mest om “Missing Mom” eller “Älskad, saknad” som den heter på svenska. Romanen berättar om Nikki Eaton, 31 år, ensamstående journalist och hennes liv. Allt förändras i ett slag genom mammans brutala död. Chocken, sorgearbetet och alla vardagsskildringarna formuleras mästerligt av Oates.

Förordet..”Sista gången man träffar någon och inte vet om att det är sista gången. Och om man bara då vetat allt det som man nu vet. Men det gjorde man inte,och nu är det för sent. Och man säger till sig själv:  Hur skulle jag ha kunnat veta; Jag kunde ju inte ana någonting. Det är vad man säger till sig själv.

Dethär är berättelsen om saknaden efter min mor. En vacker dag kommer den också att bli din berättelse, på ditt alldeles egna sätt”.

Oates egen mamma gick bort 2003.

Jag tycker att recensionen på pärmen säger allt: ” Så källvattenrent beskrivet att det blir unikt. Det bästa hon skrivit på flera år.”

You may also like...

0 Comments

  1. Fantastiska böcker! Jag har också läst Blonde-mycket läsvärd. Snygg outfit på bloggen och fint innehåll!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *