Varför vi använder Kalklitir

Love this post:Love this 27

kalklitir-3983

Vad är det egenligen som är så speciellt med Kalklitir? Hur kan en målfärg slå igenom totalt på marknaden och få oss sömnlösa och skapa hysteri?

Jag tror man förstår det då man kännt på en vägg som är målad med Kalklitir, sett solen strålar vandra i ett rum, njuta av  de olika nyansernas dans.

Och att det är så himmelens lätt. No fuss. För att göra en produkt lätt att använda krävs mycket planering och kunskap.

Kalklitir har gett oss något vi behövt utan att egentligen veta om det. Och för att lägga ännu mer tyngd på ordet lätt – skall jag visa er hur jag menar….

Jag hörde första gången om Kalklitir för ett år sedan. Det var Elevate Consepts flickor som gjorde min monter till en mässa och ideén var att det skulle se ut som mitt vardagsrum. De föreslog att måla väggarna med Kalklitir, för det var “såå jag”. Och det var det. Senare har jag själv varit med och sålt målfärgen vid Legera. Jag brukar säga till kunden att det är som att måla med “rapavatten”. Nyanserna är många och de bästa med dem är att du inte kan gå fel då du väljer. De blir så rätt varje gång. Många köper en påse och planerar måla en vägg, men kommer ofta tillbaka för att de vill måla mer! Eftersom det är så lätt! Och blir så himmelens fint!

Vi har målat våra väggar med Kalklitir… och så t.ex denna lampfot jag fixade i somras! I Rummet Victoria målade vi med färgen Palladio, i korridoren med Ivory, toaletten blir Antique Bleu, Walk-in-closet med en spännande färg som kanske Mauve, biblioteket med Antique Bleu och vardagsrummet med Ivory (bara för att jag inte vill att den gröna kakelugnen skall få konkurrans;). Och så köket och hallen… Ett rum i taget.

Här kan ni se mig måla med stor mage och katten i famnen;)

Musiken står min Systeryster, Vicci, för. Låter heter Freak of Nature och ni kan höra hela låten här! Och följ henne på Facebook här!

kalklitir-3958

Hur gör man då?

Bakom Kalklitir är isländskt familjeföretag och färgen är gjord av vatten, kalk och pigment. Thats it.

En påse kalkfärg har 1kg pulver, pulvern mixas med 1,7 liter vatten och ger 2 liter färg. Vi köpte klakfärgen från Legera och dessa plasthinkar med lock från Kodin Terra. Blanda vattnet och kalkfärgen, lite i gången och vispa för hand i åtminstone 10 minuter.

Man skall helst måla 2 omgångar för bästa resultat och en påse Kalklititr räcker till ca 8 m² (detta då räknat med två omgångar). Alternativt ca 16 m² om man bara målar ett lager. Kalklitir säljer egna penslar och de har varit bäst tycker jag. Köper man pensel skall den vara bred (och lägg gärna några extra euron på penseln, inte kul att plocka en massa hår från väggarna senare), helst 3cm x 10cm. Och snälla ni, använd inte roller (maalitela), ytan blir inte så vackert levande då.

Våra väggar är av Gyproc (alltså gipsskivor) och spånskiva som vi grundmålat. (och självklart först tagit bort all gammal tapet)

Använder man inte all färg så kan man spara färgen i en plasthink med lock i ett år.

Hos oss tog det ca två timmar för färgen att torka, sen var det bara att stryka på nästa lager. Och det är det som är grejen, man kan göra detta på en kväll. Eftersom färgen inte är giftig eller luktar så behövs målningen inte planeras mycket, tycker jag.

Det bästa är ju att jag får vara med i renoveringen och katten också! Kalklitir är en naturprodukt, ekologisk och en av de mest miljövänliga färger som finns.

kalklitir-3981

kalklitir-3966

Här och här kan ni se mer bilder av målandet och vilken färg golvet blev.

kalklitir-3978

10 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *