Love this post:Love this 27

kalklitir-3983

Vad är det egenligen som är så speciellt med Kalklitir? Hur kan en målfärg slå igenom totalt på marknaden och få oss sömnlösa och skapa hysteri?

Jag tror man förstår det då man kännt på en vägg som är målad med Kalklitir, sett solen strålar vandra i ett rum, njuta av  de olika nyansernas dans.

Och att det är så himmelens lätt. No fuss. För att göra en produkt lätt att använda krävs mycket planering och kunskap.

Kalklitir har gett oss något vi behövt utan att egentligen veta om det. Och för att lägga ännu mer tyngd på ordet lätt – skall jag visa er hur jag menar….

Jag hörde första gången om Kalklitir för ett år sedan. Det var Elevate Consepts flickor som gjorde min monter till en mässa och ideén var att det skulle se ut som mitt vardagsrum. De föreslog att måla väggarna med Kalklitir, för det var “såå jag”. Och det var det. Senare har jag själv varit med och sålt målfärgen vid Legera. Jag brukar säga till kunden att det är som att måla med “rapavatten”. Nyanserna är många och de bästa med dem är att du inte kan gå fel då du väljer. De blir så rätt varje gång. Många köper en påse och planerar måla en vägg, men kommer ofta tillbaka för att de vill måla mer! Eftersom det är så lätt! Och blir så himmelens fint!

Vi har målat våra väggar med Kalklitir… och så t.ex denna lampfot jag fixade i somras! I Rummet Victoria målade vi med färgen Palladio, i korridoren med Ivory, toaletten blir Antique Bleu, Walk-in-closet med en spännande färg som kanske Mauve, biblioteket med Antique Bleu och vardagsrummet med Ivory (bara för att jag inte vill att den gröna kakelugnen skall få konkurrans;). Och så köket och hallen… Ett rum i taget.

Här kan ni se mig måla med stor mage och katten i famnen;)

Musiken står min Systeryster, Vicci, för. Låter heter Freak of Nature och ni kan höra hela låten här! Och följ henne på Facebook här!

kalklitir-3958

Hur gör man då?

Bakom Kalklitir är isländskt familjeföretag och färgen är gjord av vatten, kalk och pigment. Thats it.

En påse kalkfärg har 1kg pulver, pulvern mixas med 1,7 liter vatten och ger 2 liter färg. Vi köpte klakfärgen från Legera och dessa plasthinkar med lock från Kodin Terra. Blanda vattnet och kalkfärgen, lite i gången och vispa för hand i åtminstone 10 minuter.

Man skall helst måla 2 omgångar för bästa resultat och en påse Kalklititr räcker till ca 8 m² (detta då räknat med två omgångar). Alternativt ca 16 m² om man bara målar ett lager. Kalklitir säljer egna penslar och de har varit bäst tycker jag. Köper man pensel skall den vara bred (och lägg gärna några extra euron på penseln, inte kul att plocka en massa hår från väggarna senare), helst 3cm x 10cm. Och snälla ni, använd inte roller (maalitela), ytan blir inte så vackert levande då.

Våra väggar är av Gyproc (alltså gipsskivor) och spånskiva som vi grundmålat. (och självklart först tagit bort all gammal tapet)

Använder man inte all färg så kan man spara färgen i en plasthink med lock i ett år.

Hos oss tog det ca två timmar för färgen att torka, sen var det bara att stryka på nästa lager. Och det är det som är grejen, man kan göra detta på en kväll. Eftersom färgen inte är giftig eller luktar så behövs målningen inte planeras mycket, tycker jag.

Det bästa är ju att jag får vara med i renoveringen och katten också! Kalklitir är en naturprodukt, ekologisk och en av de mest miljövänliga färger som finns.

kalklitir-3981

kalklitir-3966

Här och här kan ni se mer bilder av målandet och vilken färg golvet blev.

kalklitir-3978

You may also like...

10 Comments

 1. Hej. Kalklitir låter faktiskt otroligt. Och vilka fina färger det finns. Jag försökte skicka mail till legera idag angående just kalklitir, men vet inte om det kom fram då jag inte fått nåt svar.. Läste att dina läsare skulle få -20% rabatt och jag ville gärna utnyttja den möjligheten om möjligt.

 2. God morgon,

  Jättefint, vad heter färgen du målar med i videon nedan?

  Ha en underbar helg!

  Anna

  1. God morgon!:) Det är färgen Palladio jag målar med! Kram!

 3. Hej! Jag undrar om färgen (när den är torr såklart) färgar av sej något, tex om man lutar sej mot den..?
  Ser hääärligt fina ut.. vet du föresten om Kalklitir säljs i Vasa?

  1. Quriosa i jungsund säljer kalklitir!

 4. Hm. . . känner mig väldigt nära samtal och resultat gällande målande och färg 😉

  Blir fint! 🙂

 5. Så snyggt. Vill så gärna se mer från Ert hem. Läckert.
  Kram

 6. Släpper färgen sedan när den är torr på samma vis som vanlig kalkslamfärg gör? Jag är jättesugen på att testa men är orolig för att den ska ‘damma av sig’ på möbler och annat som ställs upp mot färgen.

 7. […] har ju redan tagit Sverige med storm, för ingen har väl missat vare sig Chalk Paint eller Kalklitir? Lager på lager dukningar har vi också sett, inte minst hos Mateus byggs det en hel del på […]

 8. Kan man måla en vägg med glasfiberväv utan att spackla först? Kommer färgen täcka rutorna, har det vanligaste glasfiberväven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *