Love this post:Love this 15

Denna text har jag skrivit för Livsstil, en bilaga för tidningen Hufvudstadsbladet.

Elegant och trendigt i all ära, men spänning och kärlek infinner sig sällan när det inte kryddas med personlighet. Så släng bort det dåliga samvetet när din renoveringen tar tid, precis som kärlek måste ett snyggt hem få växa fram.

När vi flyttade in i huset vid havet, för snart tre år sedan, var det klart att köket var det som skulle renoveras. Dit skulle planering, tid och pengar få gå. Allt det andra, som att måla fönsterkarmar, vardagsrummets väggar och kanske i framtiden även spiraltrappan till tornet, men allt kändes faktiskt mest som småpyssel.

Vårt gamla kök var i dåligt skick. Visserligen var planlösningen god, med en stor köksö, där det märktes att de tidigare ägarna lagt en god grund. Vi märkte snabbt att vi både började och avslutade dagen runt denna plats för umgänge. Men lådorna föll mer eller mindre isär och ibland kunde man stå med ett handtag i handen. 

Huset vi bor i har drygt 100 kvm öppen yta. Härliga umgängesytor och fantastisk utsikt mot havet. Men vi har små sovrum, litet badrum och så ett torn – lika underbart som svårinrett med fönster i alla vädersträck. Här skålar vi in det nya året, sover ibland på sommaren smiter undan när man behöver lugn och ro. Men det är i köket vi spenderar det mesta av vår tid. Vi älskar att laga mat, jag med mina burkar och fröer, Mattias med sina stekpannor, oljor och skärbrädor. Så jobbar han inom köksbranschen, vilket än mer stärkte vår önskan om att få sätta vår egen prägel. 

Det är ju alltid spännande, när man flyttar ihop att följa hur ens stilar flyter (eller inte flyter) samman. Vi har intresset för inredning, mode och design gemensamt. Och har båda starka stilar, även om de skiljer sig åt. Så jag kan tala om att det minsann har varit en balansgång av förståelse och att kompromissa, stå på sig och ge med sig – för att vi till sist har hittat fram till “vår stil”. Jag tycker det har blivit riktigt bra.  Vi har litat på oss själva, inte blint följt med trenderna. Så blev inte heller vårt kök är inte superelegant, däremot modernt, hemtrevligt och lite “jeans”, om ni förstår vad jag menar.

Vårt gamla kök var i dåligt skick. Lådorna föll mer eller mindre isär och ibland kunde man stå med ett handtag i handen.

Vi behöll den befintliga planlösningen, förutom ett skafferi och några väggskåp som vi inte längre behövde. Sedan måttbeställde vi kökets enda köksdörr och fyllde alla kvarvarande skåp med måttbeställda utdragslådor. Lika smarta och snygga som i det exklusivaste av kök, men i vårt fall helt anpassade till våra skåp och till endast en bråkdel av kostanden för ett helt nytt kök. Vi valde svenska HärjedalsKök som arbetar helt utifrån de befintliga köksskåpen och uteslutande måttbeställt. Att byta köksdörrar och lådor på den befintliga planlösningen kändes helt naturligt för oss. Vi gillar inte att kasta sånt som fungerar. 

Förutom alla fantastiska lådor är den stora måttbeställda rostfria diskbänken, en av kökets mest uppskattade produkter. Härlig att arbeta på och enkel att hålla ren och fräsch. Vi behöver stora lättskötta arbetsytor för är det inte mjöl och ägg, nyskördade grönsaker eller något experiment som sonen hittat på. Så behöver vill vi enkelt kunna skölja av och få det att kännas någorlunda snyggt till middagen. 

Känslan är inte att vi kompromissat, varken med köket eller våra stilar, utan fått mötas och fått till något väldigt bra. Köket har förstärkts som rum. Vi är där ännu mer, lagar sannolikt mer mat från grunden, ja det känns faktiskt som vi lever hälsosammare. Så tipsar vi alla som vi kommer åt att tänka till ordentligt runt källsortering och ha en ordentlig utdragbar sorteringsstation. 

Det som var svårast för oss var att planera. Eller egentligen, våga sätta en punkt för att planen var klar. Medan det mest magiska var när de två montörerna kom hem till oss och gjorde om hela köket på en dag! Ofattbart, tyckte jag. Van att renovering tar tusen år.

Vårt kök blev en härlig personlig mix, där ursprungsarkitektens planlösning finns kvar. Men nu riktigt modernt utfört med integrerade vitvaror, utdrag för skafferivaror och tallrikar samt väl genomtänkta arbetsytor. Plus några trevliga detaljer med integrerade eluttag i bänkskivan samt rostfria hyllplan där vi även hänger finglasen, precis som på resturang. Det går att lyxa till det fast man bygger de nya köket på de gamla skåpen.

Men som hos för många andra har vi lite detaljer kvar att göra. Barstolarna ska kanske bytas, ena dagen tycker jag att de är ascoola och andra dagen vill jag ha såna som barnen kan klättra på, som tåls att slitas. Vi har lister som saknas, men vi hinner med livet och låt ambitionerna vara rimliga. Jag hinner t o m sitta ner och titta på Mattias ibland när han lagar vår middag.

Färgvalen har jag glömt att skriva om. Men i vårt fall var de inte det viktigaste. Vi valde genomgående vita och rostfria ytskikt. Handtagslöst och mjukt. Så vi får tillbaka ljuset i rummet. Men vi hade lika gärna kunna valt någon grå eller någon annan trendig ton. Det viktigaste var att vi fick det som vi ville ha det. Jag kan till och med öppna lådan med rumpan. Det ni.

Mattias fem tips inför köksrenoveringen

1. Inspireras av hemsidor, sociala medier och besök kanske någon köksutställning. Sedan bokar ni tid i lugn och ro hemma med en kökexpert, de ska komma hem till er utan kostnad, så är ni säkra på att ni får en lösning som passar själen i ert hem.

2. Börja sedan med planlösningen, är vatten och vvs, spis och fläkt, vitvaror på de naturliga stället i rummet. Byt i så fall köksluckor och lådor. Bör ni däremot byta rum på köket, flytta vatten eller fläkt. Börja om från grunden och köp ett helt nytt kök.

3. Fundera på vilka funktioner som är viktiga i just ert kök. Var vill ni ha er förvaring, tallrikar och glas behöver nödvändigtvis inte stå i väggskåpen. Utrusta ditt kök med alla moderna funktioner och hjälpmedel, de går oftast utan att skifta skåpen.

4. Våga välj färg. Vi har många år av vita kök bakom oss. Därför är det glädjande att se hur dova kulörer är på frammarch. Grönt, blått, beige eller grått ger själ åt köket.

5. Unna er något som gör ert kök unikt. Någon funktion eller lösning som inte finns i något annat kök. Ett funktionellt utdrag, oväntad pop up för att ladda telefonen. Något personligt.

You may also like...

5 Comments

  1. Så klokt skrivet om renovering! Och så fint köket blev! Det är inte lätt att få till ett välfungerande kök, men ni verkar ha fått till det riktigt bra. Huvudsaken är att man själv är nöjd, oberoende av vad trenderna säger.

    1. Tack Karin! Ja, vi är nöjda. Köket ser ut som oss. Fast man kommer ju på förbättringar, varje gång man bor in sig i ett nytt kök. Som nu, har vi en kombinerad ugn och mikro. Och så mycket som vi (Mattias) gillar laga mat, borde vi ha två ugnar. Eller åtminstone separat mikro och ugn.
      Kram!

  2. Jättesnyggt! Undrar varifrån vinglas-ställningen är? Har länge letat efter liknande , utan resultat.

  3. Hei Malena pitkästä aikaa! Voi miten kiva kun olet kirjoittanut tänne pitkästä aikaa! Tulin niin iloiseksi!

    1. Kiva nähdä sinua täällä, Anne ❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *