Det var en gång en gammal gungstol

Love this post:Love this 0

Det var en gång en gammal gungstol som på 1930-talet kom till Uunila herrgård efter att ha bivit hemropad på en auktion. Det var min svärmors farfar som köpte gungstolen av sin syster Fanni. När han var fjorton år blev han herre på gården, efter att hans pappa gick bort. Svärmor berättar att när han efter långa och hårda arbetsdagar kom hem, satte han sig ner i gungstolen och sjöng alltid samma två psalmer med sin vackra sångröst, där han tackade Gud. När Kärleken var liten blev han matad och vaggades till söms i gungstolen.

Gungstolen flyttade in till oss i slutet av sommaren och är väl en av våra käraste ägodelar. Tror jag aldrig sett en vackrare gungstol, formerna och tidens patina får mig att sucka och le.

Nu är den placerad i vårt brasrum. Vi har många kakelugnar i vårt hus och en “pönttö-uuni” (nån får gärna översätta detta ord, kommer inte bara på det nu:) i rummet brevid vårt stora sovrum. Detta rum kallar vi för “vårt rum” eftersom detta rum är, som namnet säger, ett rum för oss. Inget krav på att vara ett vardagsrum, bibiotek eller matsal… Där sitter vi framför brasan, ser varken tv eller disk och verkligen kan ladda batterierna. Riviera Maison bordet är på paradplats och jag har ännu lite svårt att lägga min te-kopp på det. Fast jag inte annars är pedant av mig och tycker det är en självklarhet att ljusa möbler får fläckar på sig. Eller skall man sluta äta choklad? Nej, just det.

Ja, och äntligen fick jag hem den underbara fårskinnsfällen härifrån! Åh, vad jag älskar den – skall beställa mera! Den följer med mig vart jag än går och sätter mig. Men mest får den vara i gungstolen, för ni ser att den sitter perfekt där. Såå glad över att Någons fru tipsade om dem – här bilder med den ljusa och mörka fårskinnsfällen.

Här ser ni också en bit av vår nya, fina soffa, som är ekologisk. Jepp, det är den. Här kan ni läsa mera. Tyckte detta var så intressant att jag tog kontakt med Ristomatti Ratia för att fråga lite om vad ekologi betyder för honom. Mer om det denna vecka:) Och så syns lite av den nya lampans lampfot, som Kärleken kom dragandes med förra veckan. Storyn bakom lampan lyder: han hade liksom gått mot reglerna, karln min. Det där med att vi skulle skänka pengar till välgörenhet och inte köpa julklappar till varann. Klart där ändå låg ett stort paket under granen! Han hade printat ut en bild på Någons fru i Ewa i Walla kjolen (som jag ojat och förtjust tjutit om framför datorn veckan före jul) och glatt visat upp bilden för tjejerna vid Blossom. Men. De sålde honom fel kjol. Så han fick föra den tillbaka, men kom inte hem med den “riktiga” kjolen utan en lampa som han stolt visade upp:) Lampan är perfekt (den skall jag ta en bild på imorgon) och inga julklapps-regler är brutna, haha. Önskar er en superskön kväll och trevlig början på årets första vecka!

12 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *