Love this post:Love this 0

Malenamis Guldkant till Norra Posten:

Min älsklingsmöbel i hemmet är bokhyllan. Som en vän är den alltid där. Tillsammans bär man minnen. Innehållet i bokhyllan ändras med livssituationerna. Vissa böcker byts ut, några klassiker består och så fylls det på med bilder från konfirmationen, studenten och bröllop.

Denna bokhylla är handgjord av tjocka gamla golvplankor och stod ståtligt i vardagsrummet, byggd runt en dörröppning i mitt barndomshem från 1800-talet. Man kan ännu se mönstret på träet och när jag för handen över hyllorna, sökandes efter en bok, blir jag alltid så fascinerad över tjockleken på plankorna. Då jag var barn fanns de tunga djurlexikon, på de nedersta hyllorna, som jag älskade att bläddra i och många fotoalbum. Kommer ihåg den beige tapeten, brasans sprakande och mina små händer som drog ut bok efter bok.

Sedan blev det flytt till ett sjuttiotals hus men även här fann bokhyllan sin plats. Bilder från familjesemestern i Italien och julfirande prydde nu en hylla. Och fotoalbum från den tiden jag och mina syskon inte ännu var påtänkta. Pappa i pilot-solglasögon, sittandes nonchalant på en motorcykel och mamma i ljuv sommarklänning, permanentat hår och en fjäril i sin hand. Efter det har fotoalbumen blivit fler och minnena likaså.

Det blev en flytt igen för den gamla bokhyllan. För en sånär skatt gör man sig aldrig av med. Nu bär dessa gamla golvplankor från 1800-talet business-böcker och ser hur fashionabel ut som helst i 2000-tals kontors-miljö.

Vilken är din älsklingsmöbel?

You may also like...

8 Comments

 1. Jag drömmer om en stor och vacker bokhylla, som ska rymma alla mina böcker och annat smått och gott. Någon dag ska vi bygga en platsbyggd bokhylla på vår övervåning.

  Kram D

 2. Hemska saker, jag började fundera på din fråga. Och jag HAR ingen. Fastän jag älskar inredning. Kanske beror det just på att alla är så “opersonliga” och de flesta från IKEA.
  Det är kanske ingen möbel, men en av mina favoritsaker som kommer närmast en möbel, är en hattlåda som har varit min faffas mammas. Den är så gammal, fin och mysig 🙂

 3. Oj vad svårt, har flera favoritmöbler men det de har gemensamt är att det är arvegods. Det är något speciellt med möbler som har en historia och helst en som hör ihop med ens egen. Om jag måste välja blir det nog mormorsmormors spegelbyrå.

  MVH Lillemor

 4. Den vita vackra gungstolen som min morfar gjort är min favoritmöbel.

 5. Så vackert skrivet!

  Min favoritmöbel är köksbordet. För mig känns ett köksbord som hemmets hjärta. Ett köksbord får vara med om allt. Läxläsning, middagar, fester, djupa samtal mitt i natten, första teckningen, skratt mellan goda vänner, mysfrukostar med familjen. Ja ett köksbord är verkligen mitt i allt.
  Jag kan dra mina fingrar över vårt köksbord och tänka på vad det bordet har fått höra och vara med om. Bordet har jag ärvt av min farmor & farfar som köpte det på 30-40 -talet. Bordet har varit med när min far och hans syskon växt upp, mina kusiner och nu mina barn. Det kan få mig att rysa av välbehag.

  Kram

 6. Hm knepigt detta men kanske min vita kökssoffa, ql ti ordna med kuddar, plädar, fårskinn..och perfekt att vila middagen på! ps. du har en sån fin o inspirerande blogg, ql att följa! tack!

 7. Just nu är nog vårt köksbord min favoritmöbel. Det var också den första möbeln vi köpte när vi flyttade hemifrån. Ett utrdagbart bord från Ikeas fyndhörna, de påstods ha repor på men vi såg inga. Och bra har det tjänat oss nu i över sex år… Vid köksbordet sitter jag oftast då jag är hemma. Med datorn, morgontidningen eller med middagen framför. Och fina blommor och ljus uppå gör det så fint och personligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *