Älsklingsmöbel

Love this post:Love this 0

Malenamis Guldkant till Norra Posten:

Min älsklingsmöbel i hemmet är bokhyllan. Som en vän är den alltid där. Tillsammans bär man minnen. Innehållet i bokhyllan ändras med livssituationerna. Vissa böcker byts ut, några klassiker består och så fylls det på med bilder från konfirmationen, studenten och bröllop.

Denna bokhylla är handgjord av tjocka gamla golvplankor och stod ståtligt i vardagsrummet, byggd runt en dörröppning i mitt barndomshem från 1800-talet. Man kan ännu se mönstret på träet och när jag för handen över hyllorna, sökandes efter en bok, blir jag alltid så fascinerad över tjockleken på plankorna. Då jag var barn fanns de tunga djurlexikon, på de nedersta hyllorna, som jag älskade att bläddra i och många fotoalbum. Kommer ihåg den beige tapeten, brasans sprakande och mina små händer som drog ut bok efter bok.

Sedan blev det flytt till ett sjuttiotals hus men även här fann bokhyllan sin plats. Bilder från familjesemestern i Italien och julfirande prydde nu en hylla. Och fotoalbum från den tiden jag och mina syskon inte ännu var påtänkta. Pappa i pilot-solglasögon, sittandes nonchalant på en motorcykel och mamma i ljuv sommarklänning, permanentat hår och en fjäril i sin hand. Efter det har fotoalbumen blivit fler och minnena likaså.

Det blev en flytt igen för den gamla bokhyllan. För en sånär skatt gör man sig aldrig av med. Nu bär dessa gamla golvplankor från 1800-talet business-böcker och ser hur fashionabel ut som helst i 2000-tals kontors-miljö.

Vilken är din älsklingsmöbel?

8 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *