Love this post:Love this 31

Jag får ofta frågan på hur mina bilder blir till och hur mycket tid jag lägger ner på blogginlägg. Jag vill ge er en inblick hur en fotosession kan se ut med mig, ge tips på hur man kan snygga till bilderna och hoppas ge er inspiration just den månaden det är som mörkast att fotografera. Och jaa, längst ner ett tips hur man kan få mysiga julkortsbilder!

Jag har feber. Så jag ber om ursäkt för mitt trötta fejs och röda näsa, haha!

malenami-fotografering-tips-9600

Vad jag gör är att bygga upp ett torn åt kameran. Jag har också stativ, men tycker det är lättare och blir snyggare att bygga ett eget torn av pallar och dynor. Gosedjur. Detta är dock en smaksak.

Så har jag i alla kameror Wifi. Så jag får live-bilden direkt i min telefon och kan trycka av då jag är nöjd.

malenami-fotografering-tips-5654

Som sagt är jag inte riktigt hundra just nu, vilket märks i mina fotoinställningar. 500 ISO. Hahahah. Och F1.6. Lite haha-ha. Inställningarna är åt skogen. Tar man poträtt kan man nog skjuta på till 2.2 eller 2.5, men det är ju också en smaksak och hur och vad man skall fotografera. Men alltså ISO skulle ha varit här på 100, eftersom jag är vid ett stort fönster och har väldigt trevligt dagsljus. Till och med sol. Och så tar mitt Sigma objektiv in så mycket ljus så ISOn behöver sällan vara hög och bilderna då blir inte så brusiga.

malenami-fotografering-tips-9593

Såhär kan mitt kameratorn se ut t.ex. Den lilla hunden är viktig, den håller upp objektivet.

malenami-fotografering-tips-1222

Och så Klick, klick!

Jag försöker att hålla mig till att inte gå crazy och ta 100 bilder av samma sak. Utan hitta vinkeln jag vill ha snabbt, och klara mig på under 10 bilder. Så blir det då inte alltid.

Men för att minska tiden det tar att gå igenom bilderna sen och för att minnet inte skall bli fullt på datorn så snabbt.

malenami-fotografering-tips-9605

Så skall ni få lite extra tips, som jag tror att många kommer att tycka är väldigt kul att testa och utveckla vidare! Ibland har jag kameran och stå på ett fårskinn och borstar upp pälsen vid objektiver, så det kommer lite framför. Då skapar det ett vackert “sudd” på bilden. Här klippte jag hål i toalettpapper och tejpade fast på objektivet. Här kan du också ha ett svart papper, så får du en fin vinjett.

malenami-fotografering-tips-1225

Här ser ni suddet i kanterna runt på bilden. Och så kan ni tänka er ett annat motiv och bakrund.

malenami-fotografering-tips-9607

Och så en av mina favoriter!! Lägg en ljusslinga runt objektivet och du skapar bilder med ett drömlikt ljus! Perfekt om ni skall fotografera barn till julkort eller dylikt! Istället för att låta barnet ha ljusslingan, så tar du den närmare objektivet och et voilá! Hur vackert som helst!

malenami-fotografering-tips-1229

Här ser ni hur det kan se ut. (jiiiizz, jag siir lite retå ut. haha. imorgon skall jag vara frisk igen:)

Och så för att svara på frågan hur mycket tid det brukar gå att göra ett blogginlägg. Det varierar ju otroligt mycket men om vi tar detta inlägg, som inte var planerat eller på något sätt genomtänkt, haha – så var tiden ca 1h.

Men nu har jag, som ni ser, inte sminkat mig eller fixat håret, stylat någon outfit eller fotobakgrund. Det kan ibland ta lite mer tid. Men jag försöker att inte krångla till det. Som… Då jag inte hade någon topp som såg festlig ut vid nacken (då jag fotograferade örhängena), så band jag ett par strumpbyxor runt halsen och det blev ju hur bra som helst, hah!

15 minuter tog jag bilder. Och jag skulle ju ta bild, av att ta bild av att ta bild. Det var två kameror och så telefonen, som jag använde som verktyg. Använde både en Nikon och en Canon. Och in med bilderna på datorn, gick igenom dem på ca 5min, valde de bästa, en bild av varje. Sedan ljusare jag lite upp de bilderna där ni ser Canon kameran. Så att alla passar ihop.

Och så exportera från Lightroom, importera på bloggen, och så texten.

Under den här timmen har jag också hunnit äta 20st pepparkakor och en halv Brie ost. Och druckit två koppar te. Och spacklat en vägg (men det var bara tre hål i väggen).

malenami-fotografering-tips-1234

You may also like...

6 Comments

 1. Vilka bra tips! Tack för dom och krya på dig!

 2. Jätte bra tips där 😀 h. Nina

 3. Suuperbra tips dedär!! 🙂 Tack för att du delade med dig! 🙂

 4. Men va kul! Thanx for the tip! Ska definitivt testa dessa!
  Det är så otroligt mörkt nu, hela tiden, så när man ska fotografera något i hemmet så är det faktiskt svårt att få det riktigt bra. Nu har sonen skaffat en softbox, så jag lånar den ibland. Bra med gemensamma intressen för foto/film.
  /Kitty

 5. Eva-Maria Storbäck

  Fantastiska tips! Du är kvinnan som löser situationen! Alltid går det på något sätt. Och vad som inte syns i bild, men som GÖR bilden är kvinnnan med den fantastiska ja, vad ska vi kalla det? “Go?” “Sisu?” eller bara rätt och slätt “jävlaranamma”? Tummen för dig, din positiva läggning och styrka! Att resa sig när man faller, det är verklig styrka. Och man får vara sjuk. Unna sig att vara sjuk. Flera dagar. Ibland är det ett sätt för kropp och själ att gå vidare. Hur flummigt det än låter.

 6. Ååh. Roliga tips! Det med ljusslingan måste jag prova! Amazing !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *