Love this post:Love this 1

“Man blir medveten om en kvinnas parfym innan man ser henne, och hennes parfym ger det första intrycket. Om jag inte känner henne kan jag föreställa mig henne. Om jag känner henne är den en ljuvlig påminnelse.” Marcel Rochas, skapare av Femme (1942) och Madame Rochas (1960).

Ordet parfym betyder “genom rök” och det var då man gick genom röken från en eld på vilken en blandning av doftande trä  och kryddor fastnade på kropp och kläder. Längre fram brändes rökelse i tempel och på altaren. Den doftande rökslingan bjöds som en gåva för att behaga eller blidka gudarna. De tre vise männen hade med sig guld, rökelse och myrra, båda aromatiska kådsorter från Arabien – de tillskrevs nästan magiska egenskaper. De renade anden, upplyfte själen och lindrade kroppens plågor och läkte dess sår.

Idag används parfym på ett annat sätt, men mycket av magin finns kvar. Parfym talar sitt eget språk. Det kan vara mjukt och raffinerat, friskt och överraskande, mystiskt och exotiskt, men det viktigaste är att det är ett språk som är helt och hållet ditt eget därför att parfymen utvecklas och förändras på din hud.

Om du tänker på vilken parfym som helst som en blombukett märker du att händerna som håller blommorna avgör om det förblir en likgiltig knippa eller förvandlas till en vacker bukett. Alldeles som det krävs en konstnär för att skapa en fulländad parfym, en som aldrig dominerar, som förändras och utvecklas på din hud och som varar länge. När den så småningom tonar bort ska den lämna det svagaste spår av en doft som alltjämt är något helt för sig själv.Det är ett känneteckan på alla de stora klassiska parfymerna.

Det finns inga bestämda regler för parfymering. Varje parfym blir helt din egen från det ögonblick du stryker på den. Kommer ihåg hur jag, flera år sedan, försökte hålla hemligt om mina parfymer, men gjorde misstaget att berätta åt en vän om “min signarturdoft” Angel och hon köpte direkt samma. Jag var så ledsen. Nu har jag förstått att ingen annan kan dofta som jag med Angel. Min doft är unik. Din egen kemiska sammansättning är den faktor som avgör om en doft fungerar för dig.

“Parfymer förefalla behagligast på handleden”, skriver Apollonius från Herofila i En avhandling om parfymer omkring 420 f.Kr. Mer än 2000 år senare rådde Cocco Chanel varje kvinna att ha parfym på alla ställen där hon ämnade bli kysst. Man kan i och för sig ha parfym var som helst men det lönar sig att komma ihåg pulsådrorna, de punkter där blodkärlen ligger närmast hudytan och kroppstemperaturen är en aning högre. I värme avdunstar vätska bättre och låter hela parfymens fulla bouquet komma fram. Här kan du till exempel stryka några droppar: På insidan av handleder, i armvecket, längs hårfästet, i nackgropen, bakom öronen, under brösten, knäna och på vardera sidan om vristerna. Undvik att lägga parfym för mycket runt halsen och mellan brösten – doften kväver då ditt luktsinne när doften stiger uppåt. Och detta vore synd, eftersom parfym är till lika mycket för att behaga dig som någon annan.

Marilyn Monroe strök alltid på sig några droppar av Chanel No. 5 före hon gick till sängs.

“What do I wear in bed? Why, Chanel No. 5, of course.”

Neotantric Fragrances är mina nya favoriter, MN-Brands säljer dem i Finland.  Jag har två olika, en på dagen och en på kvällen – det går att blanda eftersom de har samma grund. Mer om dessa dofter senare!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *