Denna text har jag skrivit för Livsstil, en bilaga för tidningen Hufvudstadsbladet.
![](http://www.malenami.com/wp-content/uploads/2019/08/bastu-2-4.jpg)
De finns få platser som är så rogivande som bastun. Där hinner själen ikapp. Även de gånger min man, som är svensk, sitter i förmaket på grund av att han tycker jag badar för varmt.
De finns få platser som är så rogivande som bastun. Där hinner själen ikapp. Även de gånger min man, som är svensk, sitter i förmaket på grund av att han tycker jag badar för varmt. Eller femåringen, som pladdrar oavbrutet iklädd pyjamas på golvet med Lego, för att han vägrat komma i bastun tidigare, men ändrade sig och kom ändå – påklädd. Och när katten jamar bakom dörren och vill in. Egentligen är det gulligt, katten är 18 år gammal och sitter sedan stilla på bastulaven och myser.
Jag älskar att smita ut, öppna dörren till bastun och dra ett djupt andetag – det doftar så gott! Sedan sätta mig ner framför bastuugnen och riva näver av veden. Jag tänder alltid brasan med tändstickor och ser elden ta sig. Härligt när det sprakar! Jag fyller de färggranna hinkarna med vatten – helst regnvatten, för då blir håret så mjukt när man tvättar det. Och så lägger jag bastukvastarna i blöt i det ljumma vattnet så de är färdiga inför bastubadandet. Det blir bäst med kvistar från vårtbjörken eftersom bladen sitter bättre. Fast jag tycker mera om glasbjörkens doft. Men glasbjörkens blad brukar bara yra runt i bastun och kan fastna på kroppen. Bästa tiden att skörda björkriset är veckorna efter midsommar, då har löven hunnit växa och håller längre. Det är viktigt att löven är mogna och inte klibbiga. Jag brukar ta några kvistar från svartvinbärsbuskarna också för de doftar så härligt. Nu är jag lite tidig denna gång, men kunde inte bärga mig – jag vill ha bastukvastar till midsommarbastun.
Allt jag vet om bastukvastar har jag lärt mig av min morfar Boris. Han är 95 år och var i tiderna brandchef och vaktmästare i Kommunalhuset i Larsmo. När jag frågar honom om hur han gjorde sina bastukvastar så bra, säger han att de nog finns de som säkert kan binda bättre bastukvastar. Men det tvivlar jag på. För mig är doften av björk och mormor och morfars bastu starkt förknippat med barndomen. Vi barn bastade med mormor, med bastukvastar som morfar gjort och som han hängt att torka i gången mellan huset och garaget. Efter bastandet satt vi barn på en pall framför morfar, inlindade i stora badhanddukar. Han kammade igenom våra rufsiga hår med en fintandad kam, medan vi tittade på Bold and The Beautiful på TV:n.
När min morfar hämtade björkris räknade han så att det skulle räcka till ca 10 kvastar, för hela vintern. Bastukvasten är inget slit och släng, något man kastar bort efter man använt den en gång, nej! Efter användning hänger man upp dem på tork igen.
![](http://www.malenami.com/wp-content/uploads/2019/08/bastu-2-3.jpg)
![](http://www.malenami.com/wp-content/uploads/2019/08/bastu-2-5.jpg)
Så här gör du en egen bastukvast
Ta en generös bunt med ca 50 cm långa björkkvistar. Har du en egen björk på gården är det okej att ta för sig men kom ihåg att det inte hör till allemansrätten att bryta av kvistar på andras mark, så be om lov. Lägg kvistarna intill varandra, en och en. Låt undersidan, den ljusare sidan av löven vara utåt. Lägg de kraftigaste kvistarna i mitten och de klenare på sidorna. Det är efter smak och tycke hur bred du vill ha din bastukvast. Jag brukar göra tre olika storlekar: en väldigt tjock och generös, en lite tunnare med längre kvistar blandat med svartvinbärskvistar och så en i mini-format till femåringen.
Håll i kvasten och ta bort bladen vid handtaget. Här säger min morfar att om man har lite tid, kan man ta trädgårdstråd men jag vill göra som han lärt mig, så jag tar björkvidjar. Jag skalar dem och tvinnar runt och binder. Drar åt hårt så den håller. Binder vidare mot roten och gör en ögla för att kunna hänga upp kvasten.
Det blir bäst med kvistar från vårtbjörken eftersom bladen sitter bättre. Fast jag tycker mera om glasbjörkens doft.
Torka bastukvasten bäst på ett torrt, mörkt och luftigt ställe. Man kan också lägga den i plastfolie i frysen direkt då den är bunden, då behåller den sin härligt gröna färg och doft.
Innan användning skall bastukvastenl vara en stund i ljummet vatten innan man lägger den i lite varmare vatten, för att få bästa resultat. Vattnet som du haft kvasten i kan du gärna sedan kasta på den varma bastuugnen så sprids en ljuvlig doft. Det är när svettdropparna börjar rinna som man kan börja slå mjukt med kvasten över kroppen. Först försiktigt och sedan, om man vill, lite hårdare. Blodcirkulationen galopperar igång och man blir härligt rosig. Björklöven är anti-inflamatoriska, de innehåller saponiner och de tvättar bort fett och smuts från huden så den blir len och skön. Man väljer själv hur hårt man vill slå på ryggen. Behandlingen i sig är en riktig njutning, som höjer energinivån. Och som i sin tur sägs öka livslängden.
![](http://www.malenami.com/wp-content/uploads/2019/08/bastu-3886.jpg)
![](http://www.malenami.com/wp-content/uploads/2019/08/bastu-2.jpg)
![](http://www.malenami.com/wp-content/uploads/2019/08/bastu-2-2.jpg)
Vad roligt att ha dig tillbaka här på bloggen!! Har saknat dina inlägg 🙂
Mikä voisi ollakaan kesäisempää kuin saunavihdan tuoksu! Ihanaa kun olet saanut opittua tuon vihdan valmistuksen taidon isoisältäsi .